Love&Sex

Anksioseksualnost?! Što je sad to? Možda patiš od toga, a nisi ni znala...

  • Seks može biti sjajno rješenje za opuštanje od stresa, no istovremeno može biti uzročnik istoga
  • Ako ti sama pomisao na seksualnu interakciju uzrokuje tjeskobu možda patiš od - anksioseksualnosti
  • Riječ je o privremenom stanju koje može zahvatiti osobe bez partnera kao i one u dugoročnim vezama

Seks može biti uspješan saveznik u borbi protiv stresa, no s druge strane on može biti i uzročnikom istog. Neki ljudi zbog nezadovoljavajućih seksualnih iskustava skloni su se povući u sebe i izbjegavati svaki pokušaj seksualne interakcije. Svi se njihovi emocionalni resursi preusmjeravaju na minimaliziranje stresa te postaju "anksioseksualni“ (Anxiousexual). 

via GIPHY

Možda vas zanima U ovoj dobi žene žele najviše seksa – otkrilo je nedavno provedeno istraživanje Rubrika Love&Sex Love&Sex

Za razliku od stvarnih seksualnosti, anksioseksualnost je općenito privremena i pod našom kontrolom. Ovakve faze mogu uslijediti nakon što je osoba duže vrijeme bila bez seksualnog partnera te osjeća nelagodnu zbog ponovnog stupanja u seksualne odnose ili ako osoba ima nisko samopouzdanje vezano uz svoj seksualni život. Ono što ih odlikuje jest da osoba kad prolazi navedenu fazu osjeća manjak seksualne želje, a kod nekih to može potencirati razvoj tjeskobe. Riječ je o privremenom stanju, no ukoliko primijetiš da je duže potrajalo trebala bi obavezno razgovarati sa bliskom osobom ili stručnjakom te podijeliti svoje brige.

via GIPHY

Možda vas zanima Koliko je doista važan seks u vezi i je li jednako važan muškarcima i ženama? Odgovorilo je 13 žena i muškaraca Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ipak, anksioseksualnosti nisu lišeni ni oni koje se nalaze u vezama u kojima su seksualni odnosi redoviti. Naime, stres može dvojako utjecati na tvoj seksualni život. Neka provedena istraživanja pokazuju kako pojačava želju za stupanjem u seksualnu interakciju, kao i osjetljivost određene na erotske podražaje. No, ona istraživanja koja su se pozabavila kvalitetom seksualnog odnosa pokazuju drugačiju korelaciju. Utvrdili su da seks može ublažiti stres i muškarcima i ženama, ali samo onima u vezama u kojima su obje strane bile zadovoljne učestalošću i kvalitetom seksa te one u kojima nije bilo seksualne disfunkcije. U trenucima kada su povišene razine stresa i istaknuto seksualno nezadovoljstvo javlja se anksioznost. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0