Love&Sex

9 totalno iznenađujućih stvari o klitorisu

Klitoris je, bez sumnje, nevjerojatan! I pruža nam jako, jako puno zadovoljstva…

Zapravo, nije nam je potreban bilo kakav dodatni dokaz da potkrijepi te činjenice, ali znanstvenici smatraju kako postoji još devet pomalo iznenađujućih stvari koje bi svi trebali znati o ne baš tako skromnom klitorisu.

1. Puno je veći nego što to misliš

Veličina tkiva ispod onog što je vidljivo (što je samo oko četvrtine) može biti duljine oko 10 centimetara. Nedavno su znanstvena istraživanja i posebna snimanja (magentskom rezonancom)  omogućila istraživačima da procijene volumen klitorisa (dok nije u stanju uzbuđenja), odnosno da je u rasponu od 1,5 do 5,5 mm. Kada si uzbuđena, klitoris se otprilike udvostručuje, povećavajući pritisak na površinu puno živaca prednje stjenke vagine.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Funkcionira jednako kao i penis

Kada je beba začeta, bez obzira na spol, u početku je genitalno tkivo potpuno isto. Nakon samo 12 tjedana počinje se mijenjati u penis ili stidne usne, što znači da se klitoris i penis sastoje od istih stvari; erektilno tkivo, kožica (klitoris), glavić.

3. Ima 8.000 živčanih završetaka

U samom vaginalnom tunelu nema mnogo osjećaja, ali postoji razlog zbog kojeg je klitoris tako osjetljiv, a to je zato što ima osam tisuća živčanih završetaka! To je dvostruka količina živčanih završetaka penisa.

4. On stalno raste i nikad ne prestaje

Baš kao i nos, klitoris nastavlja rasti tijekom puberteta. I ne samo to – zapravo nikad ne staje rasti. Osim što raste s godinama, nema fizičke razlike između klitorisa kad imaš 30 ili 70 godina.

5. Bio je (službeno) „otkriven“ 1500-ih

Anatom Mateo Renaldo Colombo, talijanski profesor, tvrdio je da je otkrio klitoris. Nazvao ga je amor Veneris, vel dulce-do - "ljubav ili slatkoća Venere". Začudo, bio je ranije poznat onima koji ga posjeduju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. To je jedini ljudski organ posebno dizajniran da pruža zadovoljstvo

On nije osmišljen tako da ljude dovede do orgazma putem penetracije. Oblik penisa je jednog „bananastog“ oblika kao i vagina, ali samo ako penetrira odostraga. Stoga je najprirodniji način seksualne penetracije čovjeka onaj kad klitoris uopće nije stimuliran.

7. Klitoralni orgazmi oslobađaju puno oksitocina

Kod ljudi koji imaju maternicu i vaginu, razine hormona u velikoj mjeri variraju kako bi im omogućile da zatrudne. Kako bi spriječilo da hormoni uzrokuju negativne nuspojave, tijelo ima takozvanu „reset-tipku'' -  zvanu klitoris. Ako imate klitoralni orgazam, oslobađa se mnogo oksitocina. Dok seksualno uzbuđenje također malo povećava oslobađanje oksitocina, samo pravi orgazam čini značajnu razliku. I što je orgazam bolji, više se izlučuje oksitocin.

8. Povećava se u vrijeme ovulacije

Tu su i neka preliminarna istraživanja koja sugeriraju da se volumen klitorisa može promijeniti tijekom ciklusa. Jedno malo istraživanje pokazalo je da se veličina klitorisa povećala za oko petinu u danima prije, tijekom i nakon ovulacije, te se smanjio pred mestruaciju - premda je potrebno više istraživanja o tome, još je nejasno da li uopće i kako te promjene mogu utjecati na naš osjećaj.

9. Postoji cvijet koji izgleda baš poput klitorisa

Clitoria ternatea, poznat kao plavi grašak, mala je plava biljka koja se često koristi u medicinske svrhe. U Ayurvedi, drevnom sustavu indijske medicine, služi za liječenje ženskih reproduktivnih poremećaja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Možda vas zanima 4 stvari na koje frajeri padaju, ali se ne usude priznati Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Getty/Guliver

Komentari 0