Love&Sex

7 razloga zašto je masturbacija dobra za tebe (osim čistog zadovoljstva)

Kao da je potrebno više razloga od uzbuđenja. Međutim, postoje neke znanstveno dokazane koristi od samozadovoljavanja…

Stručnjaci tvrde kako je masturbiranje seksualna aktivnost koja jača imunitet i krvožilni sustav te može umanjiti kronične tegobe. Ali, to nije sve. Donosimo još sedam (dobrih) razloga za samozadovoljavanje. 

1. Masturbiranje poboljšava raspoloženje 

Samozadovoljavanje može smanjiti negativne osjećaje. Prema istraživanju Sveučilišta Basel, kod žena koje imaju nisku razinu oksitocina veća je vjerojatnost da će biti depresivne. Pošto je svaki orgazam povezan s nastajanjem dodatne doze oksitocina, to znači – više zadovoljstva, manje negative! 

2. Jača se svijest o zdravlju 

Istraživanje objavljeno u „The Journal of Sexual Medicine“ pokazalo je da žene koje koriste vibrator češće posjećuju ginekologa i češće se „samopregledavaju“ – za razliku od žena koje ne koriste seksualne igračke. 

3. Samozadovoljavanje jača zdjelicu 

Mišićne kontrakcije kod orgazma jačaju karlicu. Kod samozadovoljavanja žene dvostruko više svršavaju nego kod seksa s partnerom. A kontrakcije pomažu kasnije i kod inkontinencije. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

4. Nakon vrhunca bolje se spava

Znanstvenici su u jednom istraživanju promatrali žene nakon orgazma, odnosno snažan rast razine prolaktina. Taj hormon nas čini umornima – a povišena razina traje i do dva sata nakon vrhunca. A onda bi već trebala spavati kao mala beba. Osim toga, endorfini koji nastaju pri orgazmu također idealno pripremaju tijelo za spavanje. 

5. Štiti od bakterija 

Znanstvenici tvrde da povećanje cerviksa kod uzbuđenja aktivira zaštitnu sluz koja otplavi bakterije – a to smanjuje rizik od upale mjehura. 

6. Masturbiranje ublažava bolove 

Istraživanje objavljeno u „Journal od Sex Research“ pokazalo je da vaginalna stimulacija blokira supstancu P, neurotransmiter. Možda je to razlog zašto neke žene masturbiraju za vrijeme menstruacije – kako bi smanjile bolne grčeve. Vjerojatno i ovdje pomažu novonastali endorfini. 

7. Samozadovoljavanje prirodno potiče nastanak hormona 

Svaki sladostrasni doživljaj povećava i proizvodnju estrogena, a potom su odgovarajuće vrijednosti hormona veće. Većina ih djeluje smirujuće te pozitivno na imunitet – te povećavaju užitak. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0