Love&Sex 08. prosinca 2019.

5 jednostavnih načina kako zaustaviti ljubomoru te spasiti vezu, ako nije za tebe - možda je za njega

Shutterstock/Instagram.
  • To čudovište zelenih očiju može biti totalni ubojica ljubavnih veza
  • Što pokreće tvoju (ili njegovu) ljubomoru? 
  • Odgovor je različit za svakog od nas, ali neke su stvari zajedničke

Nekim ljudima ljubomora vrišti kad se bivša odjednom negdje pojavi. Možda tvoj partner redovito komunicira ili provodi vrijeme s bivšom jer njih dvoje dijele roditeljstvo djeteta - ili možda zato što su uspjeli ostati prijatelji.

Možda si stupila u kontakt s bivšom od svog partnera i to ti stvara bolnu usporedbu u mislima. Ili, možda sve što trebaš učiniti jest pomisliti na njih zajedno i to ti stvara brigu i strah da se ne možeš mjeriti s njom ili da će te partner ostaviti zbog nje.

Još jedan pokretač ljubomore može se pojaviti u društvenim situacijama, osobito ako je tvoj partner ekstrovertiraniji od tebe ili ako netko flertuje s njim. Čak i ako tvoj partner ima oči samo za tebe, okrutna usporedba koja se vrti u tvom umu je okidač. Savjetnici za odnose kažu da udaljenost između partnera može pokrenuti i ljubomoru. Ako ste fizički odvojeni, privremeno ili dugoročno, to može predstavljati izazov. Fizička odsutnost nije dobra za maštu sklonu ljubomori.

via GIPHY

Emocionalna distanca u vezi zasigurno će pokrenuti i ljubomoru. Neriješena neslaganja, nesporazumi i dugotrajne ogorčenosti mogu pobuditi ljubomorne misli i natjerati te da djeluješ na način na koji inače ne bi mogla.

Važno je prepoznati što pokreće tvoju ljubomoru, a zatim poduzmi korake kako bi umanjili utjecaj koji ima na tebe. Najvažnije od svega je da vježbaš tehnike koje ti pomažu da se smiriš i jasnije vidiš.

Bez obzira da li je ljubomora izazvana njegovom bivšom, društvenom situacijom ili distancom u vašoj vezi, ovih pet lijekova pomoći će ti da prebrodiš početne učinke i naučit će te kako prestati biti ljubomorna zbog vlastitog zdravlja te zdravlja svoje veze.

via GIPHY

1. Pronađi način da isprazniš svoje negativne osjećaje.

Sva ta frustracija i tjeskoba neće nestati sami od sebe. Umjesto da ih pokušavaš prigušiti, odvratiti pažnju ili poreći kako se osjećaš, pronađi način da to pustiš van iz sebe. Suprotno onome što bi mogao biti tvoj impuls, ne moraš ga ispustiti na svom partneru!

Stvori privatni prostor i vrijeme za sebe kako bi si dala oduška. Malo vikanja - nikome - može biti pročišćenje i pomoći će ti da se oslobodiš tih negativnih emocija.

Možda vas zanima... Vrhunski draga i vrhunski ljubomorna - koja je najbolja, a koja najgora osobina tvog znaka? Rubrika Life&style Life&style

2. Uroni u vruću kupku.

Voda može biti vrlo umirujuća za uzburkane osjećaje - uključujući i ljubomoru. Ako samo razmišljaš o tome što pokreće tvoju ljubomoru, napravi si vruću kupku i idi leći u kadu. Ako želiš biti aktivnija, otiđi na lokalni bazen okupaj se.

via GIPHY

3. Zapiši sve.

Zapiši svoja razmišljanja o bivšem partneru, flertu ili strahovima da će te izdati i napustiti.

Zapiši sve bez cenzure, a zatim se usredotoči na središnju misao ili vjerovanje. Potraži činjenice koje će ti pokazati da ta misao ili vjerovanje nisu baš tako čvrsti i "istiniti" kao što možda misliš.

Možda vas zanima... Ljubomora: što je previše, što premalo, a što zapravo znači biti "normalno ljubomoran"? Rubrika Love&Sex Love&Sex

4. Kreni u šetnju - sama.

Prekinuti zamah ljubomore može ti biti od velike pomoći. Ako te uhvati briga zato jer će tvoj partner provoditi vrijeme s bivšom, razbistri glavu odlaskom u brzu šetnju.

Dok hodaš, usmjeri pažnju na disanje, okolinu i osjećaj da stopala stoje na tlu. Ova smirenost i jasnoća važan su dio rješavanja situacije s više milosti i lakoće nego inače.

via GIPHY

5. Voli sebe i svog partnera.

Jedna stvar zbog koje će tvoja ljubomora rasti i možda izići izvan kontrole je ako je suočiš s kritikom, neprijateljstvom i mržnjom.

Razumljivo je da ne voliš osjećaj ljubomore - nitko to ne voli. Čak je i razumljivo da ne voliš određene situacije, pa čak ni ljude. Ali, nemoj dopustiti da negativnost rasplamsa tvoju ljubomoru. Što više možeš njegovati iskrenu ljubav, to bolje.

Voli sebe. Voli svog partnera. Ako možeš, voli osjećaje koje imate.

Tvoja ljubomora je važan signal. Govori ti da usporiš i razmiliš kako bi shvatila što osjećaš i što trebaš učiniti kako bi se osjećala bolje.

Komentari 0