Life&style 11. lipnja 2015.

Žuta boja za vesele interijere

1/20

Žuta boja ima mnogo značenja, ali nitko ne može poreći da u svaki prostor unese svjetlost!

Kada malo bolje razmislimo, žuta boja je uistinu posebna. Dorothy je put do Oza pronašla prateći žutu cestu, a Beatlesi su 'živjeli' u žutoj podmornici. Ako nekoga ulovi žuta minuta, radije ga se klonite, no ako ste poput pjevača Donovana žuta će za vas biti nevjerojatno cool i opuštajuća. Misterij žute boje tu ne prestaje jer u kromoterapiji, žuta je boja rasta, energije, optimizma, ali i nestrpljivosti i kritiziranja, dok se u Feng Shuiju smatra bojom izlazećeg sunca...

 | Autor:

Žuta je najintenzivnija od svih primarnih boja, a čak i gotovo slijepe osobe mogu ponekad prepoznati žutu. Ne postoji nijansa žute koja može biti tamnija od bilo koje druge primarne boje – žuta je uvijek najsvjetlija. Očito je kako žuta ima mnogo lica, a možda upravo zbog brojnih značenja koja joj se pripisuju i koja su ušla u našu pop kulturu, ova boja nije toliko popularna u uređenju interijera, niti je ikada bila. Prednost joj je veoma često znala uzeti bliska rođakinja – zlatna, koja ipak u sebi ima mnogo više glamura i zavodljivosti. Ipak, dok zlatna može izgledati kao da ste dnevni boravak pretvorili u noćni klub, sa žutom se to teško može dogoditi, jer ostavlja sunčan dojam u svakom domu.

 | Autor:

Želite li koristiti žutu u svom interijeru, dobro se voditi nekim pravilima kako biste izvukli maksimum. Tako je žutu dobro smjestiti u kuhinju, jer baš kao i crvena i narančasta, potiče apetit i dobro raspoloženje. Jutarnje buđenje bit će lakše, ako po ustajanju iz kreveta zakoračite u žutu kupaonicu. Međutim, u spavaćoj sobi s mnogo žute boje ćete teško zaspati, a na radnom mjestu vas može učiniti nervoznima. Velik broj roditelja bira žutu boju za zidove u sobi novorođenčeta, jer je spolno neutralna, ali stručnjaci ipak ne bi odabrali žutu za svoju bebu. Jedno istraživanje Američke udruge psihologa je pokazalo kako bebe okružene žutom bojom češće plaču, pa bi žutu posteljinu, zidove, pidžame i velike detalje trebalo izbjegavati u sobama sasvim male djece.

 | Autor:

Na sreću, postoje mnoge nijanse žute boje, od kojih se svaka može uklopiti u neki stil ili prostoriju. Neonska žuta idealna je za mladenačke sobe gdje će može biti trendi detalj u vidu stolice ili vreće za sjedenje, dok će moderni domovi zablistati uz pokoji detalj u klasičnoj jarkoj nijansi. Zagasite boje poput senf žute ostavite za tradicionalne i rustikalne domove u kojima žuta lako može djelovati nametljivo. Dobar izbor za ovakav dom je i oker boja. Kada birate najbolju nijansu žute za svoj dom, vodite se već postojećim komadima namještaja i dominantnim bojama. Nemojte kombinirati razne vrste boja i npr. staviti intenzivnu žutu fotelju u dom uređen pastelnim bojama, jer će dojam biti loš. Neonske i jarke boje mogu izgledati skladno, ali zagasite nijanse žute kombinirajte s bojom vina, mornarski plavom i maslinastom. Žutom bojom možete obojiti i svoje zidove, ali strop ipak ostavite u bijeloj boji, a savjetuje se i da se ovom bojom pokrije samo jedan, manji zid kako bi se namještaj lakše kombinirao, ali i kako ne bi osjetili njene negativne učinke.

 | Autor:

Ova boja može učiniti čuda za male i mračne prostore, pa razmislite o tome da postavite žutu klupicu u hodnik ili pak žuti tepih u dnevni boravak kojem nedostaje svjetlosti. Žuti jastučići će osvježiti vaš kauč, a zanimljiv odabir su i zavjese sa žutim uzorkom. U kuhinji i blagovaonici si dajte oduška, jer kako smo već istaknuli, žuta otvara apetit. Žute šalice, tanjuri, pladnjevi i čaše pravi su odabir za ljeto, čak i kada ste na dijeti.

Žute detalje potražite u galeriji...

Komentari 0