Life&style
1/14

Znate li što je glamping? Vrijeme je za piknik!

Lijepo, sunčano vrijeme izmamit će vas na roštilj, u vikendicu ili ste možda za glamping? Luksuzno kampiranje za one malo dubljeg džepa...

Čim se malo podignu temperature, stabilizira vrijeme i počnu lagane vrućine, svi nekako gledaju da pobjegnu iz grada. Užegli gradski asfalt jednostavno nije opcija pokraj zova mora, plaže, jezera, šume, prirode... Sretnici imaju vikendice, a mi “obični” restorane, agroturizme, planinske kuće u prirodi. A za one s najtanjim džepom tu je roštilj u prirodi ili piknik, kaže mi moj prijatelj, koji je zapravo priličan snob i iskreno mu ne pada na pamet da roštilja u prirodi, sjedi na travi, jede sendviče koje si je sam pripremio kod kuće, pije kavu iz termosice.

 | Autor: arhiva arhiva

Što je glamping?


Ali vremena se mijenjaju i kao što je donedavno kampiranje bilo rezervirano za suvremene Robinsone Crusoe kojima ne trebaju komfor i skupi restorani i hoteli, tako se i piknik jako promijenio. Ogroman svjetski trend koji je stigao i u Hrvatsku je glamping. Riječ je o luksuznom kampiranju u kojem su gosti smješteni u luksuznim kolibama i kućicama na stablu koje spajaju luksuz, komfor, privatnost, slobodu i uživanje u prirodi. U glamping kampovima tako možete uživati u vlastitu jacuzziju, bazenu, sauni, udobnom krevetu koji je smješten u srcu prirode, ponekad i u nacionalnom parku. Jedan od najpopularnijih glampinga na svijetu je onaj usred Nacionalnog parka Yellowstone u kojem noćenje izvan sezone stoji početnih 2500 eura, a nama najzanimljiviji i najbliži je glamping resort Šumske vile u blizini Bleda. Ako bogataši koji si mogu platiti bilo koji hotel s pet zvjezdica na svijetu hrle u prirodu, onda sigurno ima nešto čarobno u doručku na travi, večeri pod dekicom promatrajući zvijezde. Taj argument potpuno je poljuljao i mog prijatelja s početka priče, a možda će i vas kada vidite sve te divne gadgete za piknik koje možete nabaviti po vrlo povoljnim cijenama. 


 | Autor: arhiva arhiva

No prije nego što se uputite na obližnju livadu s retrokošarom za piknik i kariranim stolnjakom, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaš piknik ne postane katastrofa. Prvo, dan prije odlaska provjerite vremensku prognozu, ako su mogući pljuskovi ili je nekoliko dana prije padala kiša, odgodite piknik za idući vikend. Drugo, dobro razmislite o lokaciji. Blizina mora, vode, tuševa, bilo kakve civilizacije velika je prednost, a za urbane tipove koji ne žele puno gubiti vremena i živaca odlična opcija su Jarun, Bundek, Činovnička livada na Sljemenu, potez od Divljih voda do Eko sela Žumberak, odnosno sva mjesta koja imaju javne roštilje, sjenice, klupe, stolove, tako da vaš piknik može početi čim dođete s hladnjak-torbama s hranom, termosicama s kavom i čajem te hladnjakom punim ohlađenog pića.

Ležaljka, stol, stolci, suncobran, bazen na napuhavanje

Naravno, nemojte zaboraviti na jednokratne tanjure, čaše, beštek, ubruse, nož za rezanje, švicarski nož s gomilom otvarača koji vam mogu zatrebati. Čim ste u prirodi, ponesite i sprej protiv komaraca, buba i krpelja, kremu za ubode, a s obzirom na to da je već sunce jako, i kremu za sunčanje. Iskusni piknik-majstori uvijek u gepeku imaju dekicu, vreću za spavanje, frizbi, loptu i rekete za badminton, a u novije vrijeme vrlo su popularna i takozvana skloništa koja izgledaju poput polušatora te služe kao odlični zaklon od sunca i vjetra. Ako planirate piknik malo dalje od civilizacije, dobro je imati rezervnu bateriju za mobitel, ali i kanistar pun vode. Voda će vam uvijek dobro doći i velika je frka ako je nemate, a u tom slučaju valja razmisliti i o vlastitu komforu. Ležaljka, stol, stolci, suncobran, bazen na napuhavanje, mreža protiv komaraca, njihaljka koju možete zavezati za stablo, sve su to stvari koje će vam pomoći da se u prirodi osjećate bolje nego kod kuće te da piknici i boravak u prirodi postanu dio vaše svakodnevice.

U galeriji pogledajte sve što će vam trebati za piknik...

Photo: arhiva

Komentari 0