Life&style

Znaš li zašto ti ponekad pucketaju zglobovi? Nije ništa alarmantno, ali na jedno moraš pripaziti

  • Je li ti poznat osjećaj kad ti koljeno ili rame pucketa kod svakog pokreta - bez nekog očiglednog razloga?
  • Bez brige, uglavnom nema razloga za paniku ili brigu
  • Otkrivamo tri razloga za pucketanje zglobova

Često nije to tek koljeno koje kod svakog pokreta proizvodi neke zvukove. Često nam pucketaju ramena i kukovi kad se krećemo. Što je uzrok tome?

Takozvana krepitacija (škljocanje i grebanje zglobova pri pokretanju) je medicinarima još uvijek mala zagonetka – zbog čega postoji nekoliko teorija. 

Plinovi u tijelu 

Jedan od uzroka za pucketanje u zglobovima mogu biti plinovi koji su se sakupili u takozvanoj sinovijalnoj tekućini. Ta tekućina služi kao podmazujuće sredstvo za zglobove te se brine da lakše klize. Mjehurići plina mogu nastati zbog različitih pokreta te su u normalnim slučajevima sasvim bezazleni. 

Reuma 

Kad nam naš imunološki sustav ošteti unutarnji sloj zglobova, onda dolazi do erozije kosti i zglobova (reume). To također može biti odgovorno za zvukove iz zglobova. U normalnim slučajevima se pojavljuju i drugi simptomi poput nateknuća, ukočenosti zglobova ili temperature – a onda svakako moraš posjetiti liječnika. 

Možda vas zanima I ovulacija zna boljeti - zašto bol nastaje i kako je se riješiti Rubrika Life&style Life&style

Stare ozlijede 

Nakon ozljeda koljena (ili ramena) i operacija može se dogoditi da ostanu sitni komadi hrskavice koji ne sjedaju više na prijašnje mjesto – i sada proizvode zvukove. 

Općenito vrijedi sljedeće: dok god nemaš kronične bolove ne moraš se brinuti. Ako pucketanje postane intenzivnije te dolazi do tjelesnih poteškoća, obavezno potraži pomoć liječnika. 

Možda vas zanima Postaju li ti mjesečnice s vremenom sve bolnije? Pripazi na ovih 7 stvari Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0