Life&style

Postaju li ti mjesečnice s vremenom sve bolnije? Pripazi na ovih 7 stvari

  • Kako godine idu, to su tvoji problemi s mjesečnicom izraženiji?
  • Iako su ti problemi individualni, postoji sedam stvari koje čine mjesečnicu još težom
  • "Vježbanje je posljednje što nam pada na pamet dok imamo mjesečnicu, ali pokušaj se barem natjerati da se prošećeš, ako već ne odeš u teretanu. To će eliminirati višak vode, smanjiti grčeve i podići nivo endorfina u krvi, što je važno za raspoloženje i energiju"

Sve žene itekako dobro znaju da im se tijelo s godinama mijenja. No, možda ne znaju točno kako i koliko. U dvadesetima i tridesetima mjesečnica odražava našu hormonalnu raznotežu, kaže ginekologinja dr. Sherry Ross iz Centra za žensko zdravlje, Santa Monica. "Ako im jajnici rade pravilno, žene dobijaju mjesečnicu svakih 21 do 31 dan. Ako im jajnici ne rade savršeno, mjesečnice se ponekad i ne jave češće od svakih nekoliko mjeseci. Ako žena uzima kontracepcijske pilule, mjesečnica će se pojaviti točno određenog datuma u mjesecu. Jedna od posljedica novih kontracepcijskih pilula niskih doza hormona upravo su lagane do gotovo nepostojećih mjesečnica", objašnjava dr. Ross.
Mjesečnice nisu nepredvidive samo u perimenopauzi, razdoblju neposredno prije menopauze. "Ponekad žena ne dobije mjesečnicu dva ili tri mjeseca, a onda je dobija svaka dva ili tri tjedna", kaže Ross i dodaje: "Ona može biti obilna ili ne, ovisno o hormonalnom disbalansu. U tim godinama perimenopauze žene su često pod stresom što također djeluje na mjesečnicu koja postaju neregularna ili čak posve nestane. 
No, tu je još nešto: naše životne navike i stil itekako igraju ulogu kod bolnih mjesečnica. Sedam stvari koje mjesečnicu mijenjaju - nagore!

Alkohol


Bolje ga je ne piti kad imaš mjesečnicu jer ćeš se od pića još samo dodatno napuhati. "Veće količine alkohola povisuju estrogen u krvi i dovode do neravnoteže hormona i neregularnih mjesečnica", kaže dr. Ross. 
"Danas je dobro poznato da alkohol povećava mogućnost neregularnih mjesečnica, srčanih bolesti, bolesti jetre, visokog tlaka, dijabetesa, raka dojke i debelog crijeva. Dva ili više pića dnevno povećava rizik od raka dojke čak 41 posto. Čak i umjereno uzimanje alkohola - što se svodi na jedno do dva pića dnevno - povećava mogućnost raka dojke", objašnjava dr. Ross. 
Za žene je jedno piće dnevno prihvatljivo, a to znači jedna čaša vina, srednje pivo ili jedna mala čaša žestokog alkohola na dan.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

 

Previše šećera


Nikad ga nije pametno uzimati previše, ali za vrijeme mjesečnice posebno. Šećer može biti okidač za grčeve, nagle promjene raspoloženja, povremeni veliki dnevni umor i novu snažnu želju za slatkišima. Šećer navodno pojačava i sve simptome PMS-a.

 

Nedovoljno sna


Svi znamo kako izgledaju posljedice neprospavane noći - sljedeći dan na poslu ne možeš se koncentrirati ili razmišljati bistro. Nedovoljno sna često znači i promjenjivo raspoloženje, iritiranost, dodatni stres. Kad smo neispavane, lakše gubimo živce i samokontrolu. Dr. Ross objašnjava da često zaboravljamo da je san naša nasušna biološka potreba i da je san važan za dobro zdravlje, mentalno i fizičko, pogotovo dva tjedna prije mjesečnice. Za vrijeme i prije mjesečnice žene bi trebale svoj život tako organizirati da spavaju najmanje 7 ili 8 sati.

Ljenčarenje


Dr. Ross objašnjava da su sati i sati provedeni za stolom, s nogama prema dolje, loši za cirkulaciju, osjećaj nadutosti, ali i zato što bi mogli značiti ugruške. Vježbanje je posljednje što nam pada na pamet dok imamo mjesečnicu, ali pokušaj se barem natjerati da se prošećeš, ako već ne odeš u teretanu. Vježbanje će eliminirati višak vode, smanjiti grčeve i podići nivo endorfina u krvi, što je važno za raspoloženje i energiju.

 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Jedeš preslano


Previše soli u hrani dodatno će povećati zadržavanje vode i osjećaj nadutosti.  

Previše kave

Teško se odreći tog užitka preko dana, no dr. Ross upozorava da isuviše kofeina povećava napetost i osjećaj tjeskobe, sužava krvne žile i pojačava grčeve.

Hrana koja nadima


Iako je ta hrana najčešće na popisu veoma zdravih namirnica koje bismo morali jesti svaki dan, povrće koje nadima nije dobro jesti za vrijeme mjesečnice. Tu su grah, ali i kupus, prokulice, brokula i karfiol. Masna, pržena hrana, čak i neke vrste integralnog kruha, breskve, zelena salata, čak i jabuke i kruške ponekad znaju izazvati nadutost, pogotovo u određenim kombinacijma. Za vrijeme mjesečnice treba izbjegavati i gazirana pića koja nas napuhuju, neke slatkiše sa sorbitolom, ksilitolom ili manitolom. Ukratko, pazi što u tim danima jedeš, jedi što polakše i žvači što duže i smirenije, pokušaj vježbati i nećeš imati problema... čak ni u tim danima u mjesecu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0