Life&style 20. svibnja 2019.

Znaš li zašto bračno putovanje nazivamo medenim mjesecom?

Shutterstock/Instagram.

 

  • Bračno putovanje u modernom smislu postalo je široko rasprostranjeno početkom 20. stoljeća kao jedan od prvih primjera modernog masovnog turizma
  • Nastanak medenog mjeseca doista se povezuje s medom, a prema nekim teorijama datira još iz Babilona
  • Podsjećamo te da je danas Svjetski dan pčela pa se obavezno zasladi jednom žličicom njihovog najpoznatijeg proizvoda

Bračno putovanje ili medeni mjesec označava tradicionalno vrijeme kada mladenci nakon vjenčanja sami odlaze na kratko putovanje kako bi proslavili svoje vjenčanje te romantično i u privatnosti uživali u prvim zajedničkim trenutcima braka. Bračno putovanje u modernom smislu postalo je široko rasprostranjeno početkom 20. stoljeća kao jedan od prvih primjera modernog masovnog turizma. Najpopularnija odredišta za bračno putovanje bila su francuska rivijera i Italija, a posebno turistička mjesta i romantični gradovi kao što su Rim, Verona i Venecija. Tipično bračno putovanje bi počelo u noći nakon vjenčanja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Međutim, u 21. stoljeću, mnogi parovi ne ostavljaju uzvanike i goste već na putovanje odlaze nekoliko dana ili tjedana kasnije.  Danas se bračno putovanje povezuje s egzotičnim mjestima, romantičnim zalascima sunca, intimom, luksuznim hotelima i opuštenim odmorom. A znaš li odakle dolazi naziv medeni mjesec? Nekoliko je različitih teorija o postanku ovog pojma, a mi ti ih donosimo u nastavku.

Možda vas zanima... Stalno pospremaš, ali tvoj stan ti se nikad ne čini potpuno čist? Možda je vrijeme da doznaš za ovih 7 stvari Rubrika Life&style Life&style

1. Termin medeni mjesec spominje se još u Babilonu prije 4 000 godina, a označavao je babilonski običaj da mladenkini roditelji mjesec dana nakon vjenčanja opskrbljuju mladoženju medovačom koja se tradicionalno tada pila na svadbama. Vino od meda ili medovaču mladenci bi ispijali kako bi potaknuli dobru sreću u braku, a vjerovalo se da napitak potiče vitalnosti i plodnost. 

2. Prema nekim podatcima pojam medeni mjesec dolazi iz podneblja sjeverne Europe gdje su mladenci svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec. Pritom se radi o lunarnom mjesecu, odnosno razdoblju u kojem Mjesec prođe kroz sve svoje četiri faze. Vjerovalo se da ako mladi par ostane zajedno tijekom prvih Mjesečevih mijena da će ostati zajedno do kraja života.

 | Autor: Pixsell Pixsell

3. U srednjem vijeku med (eng. honey) je simbolizirao život bez gorčine i slatkoću braka. Govorilo se da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mjesec jer su mladenci posvećeni isključivo jedno drugome. Sve što je lijepo kratko traje i stoga u tome treba znati uživati. Zbog toga je to razdoblje postalo poznato kao honeymoon (hrv. medeni mjesec).

4. Germansko pleme Teutonci su održavali vjenčanja isključivo u doba punog Mjeseca. Nakon obreda mlada i mladoženja su se povlačili te napuštali obitelj i prijatelje do sljedećeg punog Mjeseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Komentari 0