Life&style

Znaš li koja je najčišća zemlja na svijetu? P.S. U našem je susjedstvu

Nakon što je njezin glavni grad proglašen najzelenijim europskim gradom u 2016. godini, ova država nedavno je proglašena najčišćom zemljom na svijetu

Ujedinjeni narodi proglasili su 2017. godinu za međunarodnu godinu održivog razvoja turizma, a zemlja koja je dobila uvjerljivo najviše bodova u svim kategorijama nalazi se u našem susjedstvu. Pogađaš, riječ je o Sloveniji, zemlji koja ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti. Neki od njih su briga o okolišu, briga o klimatskim promjenama, kulturna autentičnost i dr. 

"Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mjesto u vašoj zemlji bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima", izjavio je Albert Salman na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima 9 razloga zašto provesti vikend u Ljubljani Rubrika Life&style Life&style

Veliko priznanje samo je još jedno u nizu priznanja Slovencima koji su 2016. imali i najzeleniji europski grad - Ljubljanu. Ovaj podatak nimalo ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je 60 posto Slovenije prekriveno šumom, a na slovenskom području obitava čak 20 tisuća biljnih i životinjskih vrsta koji su raspoređeni po 40 parkova prirode, rezervata, nacionalnih parkova (zapravo, nacionalni park je samo jedan, Triglav, uz kojeg su najznačaniji još regionalni parkovi Kozjansko i Škocjanske jame) itd.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Osim toga, u Sloveniji je pitanje otpada odlično riješeno, stanovnicima su na korištenje dostupni javni bicikli, autobusi koriste prirodni plin, a automobilima je zabranjena vožnja po centru većih gradova pa je drastično smanjena emisija štetnih plinova. Bravo susjedi!

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0