Life&style

Znaš li da plave oči zapravo uopće nisu plave?

Što određuje tvoju boju očiju? Svatko tko je učio biologiju u srednjoj školi odgovorio bi – „genetika“. Međutim, tek je zagrebao površinu…

Da se podsjetimo: šarenica je obojeni dio našeg oka. Izgrađuju je dijelovi srednje i unutrašnje očne ovojnice. Stroma na prednjoj strani stvara gušću zonu, a u preostalom dijelu čini je rahlo pigmentno tkivo s različitim brojem pigmentnih stanica (boja oka!). Stražnju plohu čini pigmentni epitel koji se sastoji od dvaju slojeva koji prelaze jedan u drugi. Stražnji je sloj pravi epitel s citoplazmom, ispunjenom melaninskim zrncima. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako netko ima puno melanina u epitelu, apsorbira svjetlost te oko izgleda smeđe. Ako postoji nedostatak melanina, stroma reflektira svjetlost. Budući da se plava boja najlakše raspršuje, oči s minimalnom količinom melanina čine se „plavije“. Tehnički, plave oči zapravo su bezbojne!   

Možda vas zanima Imaš li ovu boju očiju, šanse da JAAAKO voliš alkohol rastu Rubrika Life&style Life&style

Količina svjetlosti koja pogađa stromu određuje boju šarenice. Razmišljaj o tome kao o moru: premda izgleda plavo, kad stavimo malo morske vode u čašu – ona je bezbojna. Međutim, gdje je tu genetika? Količina melanina koju dobivamo je naslijeđena osobina. Nedostatak melanina u šarenici je recesivna osobina koja objašnjava zašto je tek 8% populacije plavooko. 

Kad sljedeći puta gledaš u svoje nebesko plave oči, znaj da je to prirodna optička iluzija. Još jedan od razloga zašto je znanost zapravo jako cool… 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0