Life&style

Znanstveno dokazano: 3 znaka da si inteligentnija od drugih

Koliki je zapravo tvoj kvocijent inteligencije? Znanstvenici tvrde da ova tri znaka ukazuju na visoki IQ

Kako se može vidjeti je li netko inteligentan ili nije? Često kvocijent inteligencije može to pokazati, ali to košta vremena i novaca. Međutim, znanstvenici su u brojnim istraživanjima otkrili povezanost između prošlih događaja i visokog IQ-a. Odnosi li se to i na tebe?

 

1. Rano si naučila čitati 

Jedno britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 parova blizanaca otkrilo je da su djeca koja su ranije naučila čitati imaju viši IQ od brata (ili sestre) blizanca. Znanstvenici tvrde da to nije zato jer su djeca već prije bila pametnija, nego ih je to što su ranije počela čitati učinilo pametnijima. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Kao dijete si išla na satove glazbe

Postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da glazbeni odgoj povećava verbalnu inteligenciju te time i sposobnost fokusiranja i kontrole. Psiholog Sylvain Moreno vodio je istraživanje s djecom u kojem je pola djece sudjelovalo u glazbenom programu koji je trajao jedan sat dnevno, pet dana u tjednu te ukupno četiri tjedna.

Druga polovica djece je išla na umjetnički program. Na kraju eksperimenta je 90 posto djece koji su sudjelovali na glazbenom programu pokazalo viši verbalni IQ od druge djece. 

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex

 

3. Bojažljiva si 

Teško je povjerovati da stah ima pozitivne strane, međutim psiholog Jeremy Coplan je otkrio da pacijenti koji imaju smetnje te pate od anksiozno-depresivnih poremećaja (boje se), imaju viši IQ od pacijenata s lakšim simptomima. Jedno drugo istraživanje pokazalo je da ljudi u trenutku straha postižu bolje rezultate od onih koji ne osjećaju strah. 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0