Life&style
Ženama treba više sna a jer im je mozak kompleksniji

Ženama treba više sna nego muškarcima, jer im mozak više radi i kompleksniji je

  • Treba ti dobar razlog zašto bi tvoj muž trebao pripremati doručak za vikend dok ti spavaš? 
  • Nema problema, imamo genijalan argument, znanstveno potkrijepljen
  • Kao žena, trebaš barem 20 minuta sna više na noć od svog dragog - jer je tvoj mozak složeniji od njegovog!

Ah, znali smo! Ženama je potrebno više sna nego muškarcima! Barem tako tvrdi istraživanje Sveučilišta Loughborough. Općenito, ljudima je potrebno više sna nego što većina to ionako shvaća. Čak i ako se osjećaš dobro i učinkovito i uz malo sna, dugoročno ne bi trebala spavati manje od sedam do devet sati noću. A česta buđenja (evo kako da ponovno zaspiš) i prerano ustajanje mogli bi to poremetiti). Ako ne odspavaš koliko ti je potrebno, mogla bi biti nezadovoljna, neprijateljski nastrojena i bolesna. Ali, ženama treba u prosjeku 20 minuta više sna na noć kako bi bile zdrave i dobro raspoložene provele dan.

Možda vas zanima Žene bolje spavaju uz svog psa nego uz muža - potvrdilo je istraživanje, ne samo iskustvo Rubrika Life&style Life&style

Zašto moramo toliko spavati

Naravno, znanstvenici imaju objašnjenje za povećanu potrebu za snom kod žena. Našem mozgu jednostavno treba više vremena da se regenerira jer – pazi sad– naš je mozak složenije umrežen od mozga muškaraca. Za to, naravno, postoji i evolucijsko opravdanje. Mi žene uvijek smo morale budno paziti na svoju djecu i suosjećajno reagirati na potrebe obitelji u svakom trenutku i bez obzira na druge aktivnosti koje smo radile. Stoga je naš mozak dizajniran za drugačiji oblik percepcije. Dok su hemisfere (polutke) mozga pojedinačno često čvršće umrežene kod muškaraca, timski rad između dviju moždanih hemisfera kod nas je bolje razvijen. A budući da je jednostavno puno kompleksnije održavati momčad koja dobro funkcionira, potrebno nam je više odmora.

 | Autor: Unsplash/Kinga Cichewicz Unsplash/Kinga Cichewicz

Zašto onda, dovraga, muškarci nemaju grudi???

Sada doista moramo preispitivati biologiju. Ako je ženama potrebno više sna, zašto muškarci nemaju grudi da hrane djecu noću? Imalo bi puno više smisla da nas ne prekidaju kod važnog spavanja, kada nam je ionako puno teže imati mira. Međutim, ruku na srce, ne bi išlo s muškarcima i dojenjem, jer većina muškaraca ne samo da kraće spava, nego spava dublje. Tako često ne bi ni čuli da je dijete gladno. Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego poput zombija prolaziti kroz svakodnevicu nekoliko godina i povremeno podvrgnuti svoje voljene malom ispadu lošeg raspoloženja. Možda bi nam pomoglo da nas dragi pusti da spavamo duže barem tijekom vikenda. To je važno. Uostalom, to kažu i jako pametni ljudi i treba im (u ovom slučaju) vjerovati.

Odspavaj jedan sat duže - to je način da tvoj seksualni život procvjeta

 | Autor: Unsplash/Wolfgang Hasselmann Unsplash/Wolfgang Hasselmann

Photo: shutterstock

Komentari 0