Life&style

Žena iz Hrvatske koja nikada nije marila za modu i izgled, zatražila je savjet što nositi i kako se šminkati - izdvojili smo najbolje

  •  Rdeddit je popularna stranica na kojoj se dnevno pokreću najrazličitije teme, a zanimljiva je upravo iz razloga što korisnici često traže savjet oko nekog pitanja na koja dobiju odgovore i iskustva brojnih ljudi
  • Reddit je popularan i u Hrvatskoj, a nedavno je jedna žena postavila zanimljivo pitanje korisnicama na mreži- "Kako nadoknaditi 30 godina mode"? 
  • Korisnica u/apazisad dobila je brojne komentare na temu biranja odjeće i makeupa koji dobro dođu svakome

"Nikad sam marila za modu. Bilo mi je bitno da je čisto i da mi je udobno. Inače imam dobru karijeru i neću bankrotirati ako si kupim nešto lijepo, samo sam škrta za takve stvari. Radim posao u kojem nije bitno što nosim, dok god je pristojno. Šminku nikad nisam nosila i šminkati se ne znam (hoće mi netko objasniti razliku između bronzera i rumenila??). ...I sad se sa 30 na vratu pitam kako bih mogla izgledati da se zapravo potrudim i nemam pojma gdje početi. "

Ovako počinje pitanje hrvatske korisnice Reditta koja je podijelila kako ju muči na koji način se uopće krenuti sređivati - što obući, kako izabrati odjeću, kako se šminkati, te što je uopće razlika između bronzera i rumenila. Kao netko kome je vrhunac rutine za njegu kože stavljanje dnevne kreme, te koja bi prije pogodila šesticu na lottu nego odgovarajuću boju pudera, ovo se učinila kao tema za mene. Nakon čitanja komentara naišla sam na nekoliko vrijednih savjeta koji će sigurno biti korisni svakoj ženi koja ne zna puno o šminci i modi i koja se u grupi Ženski recenziraj osjeća kao amaterka nesposobna za život. 

Pa krenimo...

1. Proučiti Kibbe sistem prema tipovima tijela

Kako kaže jedna korisnica, a s kojom su se složile i druge žene, da bi nam nešto dobro stajalo, prvo trebamo znati kakav tip tijela imamo. Ok, to mi je jasno, međutim nisam znala da postoji i "test" koji riješiš i koji ti kaže što "smiješ" nositi, a što ne. Jasno je da sve što je u modi neće stajati svakome, a na žalost, moda je često rađena za žene čije proporcije, visina i kilaža definitivno ne odgovara većini žena. Pa ukoliko ni ti nisi čula za Kibbe sistem, evo kako ga je opisala jedna korisnica:

"To je podjela tipova ljudskih tijela razvijena 1980-ih koja po linijama i dimenzijama ljudskog tijela procjenjuje koji si tip i što bi ti najbolje stajalo od odjeće. Super kod Kibbea je što, za razliku od drugih podjela na tipove tijela, nijedan Kibbe tip nije idealan i nijedan se ne slavi kao najljepši - tip tijela i njegove karakteristike samo služe ko smjernice za postizanje maksimalnog potencijala."

Korisnica kaže kako ne sluša slijepo ovaj sistem (za koji postoji i poseban subreddit) već da je interesantno vidjeti logiku iza nekih stvari koje nam ne stoje. 

2.  Važno je imati dobre osnovne komade odjeće oko kojih ćeš graditi stil

Mnogi modni znalci se slažu oko jednog - svaka žena u ormaru mora imati malu crnu haljinu, dobre traperice i bijelu košulju. 

 | Autor:

A slično misli i korisnica koja je podijelila svoje savjete oko odijevanja: Što se odjeće tiče, važno je imati osnovne komade oko kojih ćes graditi autfite, kao što su npr crna dolčevita, crne hlače, dobre rifle (traperice) i bijela košulja. Samo od ta četiri komada možeš složiti dva, tri super autfita."

A podijelila je i nekoliko savjeta za one koji nisu sigurni je li kombinacija uspješna ili ne.

Parižanke plijene pozornost praktičnom elegancijom Možda vas zanima Kako u blagdansko vrijeme izgledati chic i zablistati u masi? Znaju Parižanke, a ovo su njihovi trikovi Rubrika Life&style Life&style

"Pravilo kojeg se volim držati kada nisam sigurna jel autfit dobar, pogledam se u dva dijela: gornji dio tijela i donji, ako imam uske hlače obući ću široku majicu, ili ako imam široke hlače gdje se ne vidi linija tijela, obući ću usku majicu. Ako je majica s dubokim izrezom pustit ću kosu i stavit lančić, ako je dolčevita podići ću kosu i staviti naušnice."

3. Povedi u shopping nekoga tko će ti reći ako izgledaš kao vreća krumpira

Savjet koji me nasmijao, a koji definitivno ne treba zanemariti je odabir osobe koja će ići s tobom u shopping.

"Vodi u shopping nekog ko je brutalno iskren (da ti kaže da ti dupe u hlačama izgleda čudno, da izgledaš ko da si stolnjak obukla ili ko da si kupila nešto na pijaci) i doći ćeš do onog što ti se sviđa i izgleda dobro. Sigurno imaš nekog ko bi jedva dočekao shopping."

Ako si nesigurna oko toga što ti se uopće sviđa i ne znaš što ti stoji, u shoppingu će ti svakako dobro pomoći iskusnija osoba koja će objektivno procijeniti što ti stoji, ali prije svega biti iskrena i otvoreno ti to reći na dobronamjeran način. Za mene je to moja mama. U shopping idem obično sama jer ne volim zamarati druge ljude čekanjem i jer mi prijateljice imaju tendenciju reći kako mi sve "j***" stoji dok mama bez pardona kaže "Nikako." Ne znam više ni sama koliko je puta sprječila da na svjetlo dana izađu moj neslavne modne eskapade i pokušaji, ali isto tako najbolje zna što mi stoji te mi je nebrojeno puta skrenula pozornost na nešto što mi se na prvu činilo bezveze, a kada bi me natjerala da probam shvatila bih da mi puno bolje stoji nego što izgleda na vješalici.

4. Za šminku za dobar izgled ti je za početak dovoljan...

Kad shvatiš da ono što neki smatraju "temeljem šminkanja" je za tebe špansko selo.

Promijeni rutinu šminkanja - ovih 5 beauty trikova s olovkom za usne svakako vrijedi isprobati

"Puder, olovka za obrve, uvijač za trepavice, maskara, ruž, highlighter. Najjednostavnija šminka: 1. puder 2. nacrtaj obrve 3. uvij trepavice 4. stavi maskaru 5.stavi ruž na usta, ispod luka obrve samo točkicu ruža i 3,4 točkice na jagodice prema gore i razmaži 6. stavi highlighter iznad jagodica točno pored rumenila (aka ruža) i to je to.

To ti je najjednostavnija šminka s kojom možeš krenuti, a da napravi razliku. Kasnije možeš učiti varijacije (bronzer, contour, tuš za oči), iako po meni dosta tih stvari je bespotrebno čak i za ozbiljnije šminkanje."

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0