Life&style

Željezni dom iz bajke: Ručno rađen metalni namještaj, klavir star 180 godina, rijetki bicikl...

  • Nikola Vudrag mladi je hrvatski kipar koji gaji ljubav prema obradi metala
  • Pokazao nam je svoj željezni dom ispunjen metalnim namještajem koji je sam izrađivao
  • U njegovom se stanu nalaze i neki muzejski primjerci koji upotpunjuju cjelokupnu atmosferu drugačijeg

"Što se tiče metalnog namještaja, on je čista funkcija - ili je to mjesto za odlaganje ili mjesto za sjedenje. Ja se nadam da će za nekoliko godina ovaj sav metal poprimiti narančastu boju, to će biti jako lijepo", rekao nam je mladi hrvatski kipar Nikola Vudrag u novoj epizodi serijala Dom iz bajke na YouTube kanalu 24sata.

Nikola iza sebe ima više od četrdeset izložbi te brojne nagrade, a neki ga već sada prozivaju nasljednikom Meštrovića i Džamonje. Njegov rad prepoznat je i u inozemstvu, posebno u Parizu.

Iako se pripremao za svećenika, ljubav prema umjetnosti je prevagnula pa je nakon završetka Nadbiskupske klasične gimnazije, ipak upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od djeda i oca naslijedio je ljubav prema obradi metala. 

 | Autor: 24sata 24sata

Nikola otvorio nam je vrata svog željeznog doma u Dravskoj park šumi u Varaždinu. Sav namještaj željeznog doma napravljen je od metala u ateljeu ispod stana.

 | Autor: 24sata 24sata

"Ostale stvari koje možete vidjeti okolo poput Heartsovog bicikla, instrumenata, maski...Sve su neki muzejski primjerci koje je malo teže održavati, ali ako nema puno stvari onda si uzmete vremena i pozabavite se malo njima", objasnio je Vudrag. 

Možda vas zanima Stan u Moskvi kao iz bajke! Pogledaj ovu raskoš s detaljima Diora, Cartiera, Hermesa... Rubrika Life&style Life&style

Naglasio je i kako na metalu uvijek treba ostaviti malo prašine koja će dati dojam fine matirane strukture i punoće. 

 | Autor: 24sata 24sata

Nikola voli stroge, promišljene interijere, a u vlastitom stanu oslanjao se na završne materijale: istovremeno spektakularni i kvalitetni. Ako iz kuhinjskog dijela pogledate u boravak, možete ih vidjeti sve u isto vrijeme: staklo, metal i drvo.

 | Autor: 24sata 24sata

"Ovo su potpuno različite teksture, ali ne proturječe, već, naprotiv, naglašavaju jedna drugu", kaže kipar.

Možda vas zanima Dom iz bajke! Zavirili smo u luksuzni stan u centru Zagreba prepun moderne tehnologije Rubrika Life&style Life&style

U kuhinji se pojavljuje utilitarni metal s posebnom bojom, koja se koristi za ukrašavanje i fasada ormara.

 | Autor: 24sata 24sata

"Kuhinja je tehnološki napredna i estetski ugodna", kaže kipar. “Postoji dovoljno prostora za pohranu da sve bude pospremljeno, a naučio sam sve pospremati nakon kuhanja. Ispada čist prostor", zaključio je.

Cijelu epizodu serijala Dom iz bajke i svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU prati i na YouTube kanalu 24sata, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

Photo: 24sata

Komentari 0