- Hrskava i puna okusa – napolitanska pizza jelo je kojem malo tko može odoljeti
- Međutim, kako spraviti pravu napolitansku pizzu? Najvažnije je napraviti dobro tijesto
- A recept za originalno napolitana tijesto pronašli smo u knjizi 'Napoli On The Road', koja donosi autentični okus napuljske pizze u tvoju kuhinju s modernim receptima pizza majstora Michelea Pascarelle
Malo koja hrana izaziva toliko strasti kao pizza, a kažu da nigdje nije bolja nego u Napulju. U knjizi 'Napoli On The Road', nagrađivani pizzaiolo Michele Pascarella dijeli svoje tajne za pripremu savršene napolitanske pizze kod kuće. Uz stručne savjete o izradi tijesta, fermentaciji i pečenju, ova knjiga vodi kroz svaki korak kako bismo dobila onu hrskavu koricu koja se ipak topi u ustima.
Donosimo ti Pascarellin osnovni recept za tijesto za pizzu napolitana, koji će biti osnova za sve tvoje kasnije kreacije, kao i recept za pizzu capricciosa bianca.
Foto: Foto: Courtesy of Steven Joyce © Ryland Peters & Smal
Recept za osnovno tijesto za napolitansku pizzu
Pascarella piše: „Ovaj recept daje dovoljno tijesta za izradu šest podloga za pizzu promjera 32 cm. Ako ti nije potreban toliki broj pizza, kuglice od tijesta mogu se zamrznuti u zatvorenoj posudi prije faze hladne fermentacije i zatim odmrznuti nekoliko sati prije upotrebe.”
Sastojci:
• 1 kg brašna za pizzu (W – snaga brašna - između 180 i 260)
• 700 ml vode ukupno
• 2 g svježeg kvasca (ili 1 g suhog kvasca)
• 25 g fine soli
• 5 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (po želji)
• samostojeći mikser s nastavcima za miješanje i kukom za tijesto
Priprema:
1. Uspi brašno u zdjelu samostojećeg miksera opremljenog nastavkom za miksanje. U brašno dodaj 550 ml vode i miješaj 3-4 minute dok smjesa ne postane kompaktna. Izvadi tijesto iz miksera i stavi u zdjelu. Pokrij i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi (18–20 stupnjeva) 2 sata.
2. Nakon što se tijesto odmori, vrati tijesto u posudu samostojećeg miksera. Svježi ili suhi kvasac otopi u 50 ml vode. Kvasac dodaj u odmoreno tijesto i počni mijesiti. Tijesto bi se u početku moglo činiti malo rastresitim, ali ne brini.
3. Postupno dodaj 100 ml vode, u laganom, tankom mlazu, nastavljajući miješati. Kada je dodana otprilike polovica preostale vode, namjesti samostojeći mikser s kukom za tijesto i dodaj sol. Nastavi postupno dodavati ostatak vode, a zatim maslinovo ulje dok tijesto ne postane dobro sjedinjeno, glatko i homogeno.
4. Ostavi tijesto da odstoji, lagano pokriveno, na radnoj površini oko 20 minuta. Nakon što se odmorilo, promijesi tijesto kako bi se stvorila glatka i elastična struktura.
Foto: Pexels/van malidate
5. Odmoreno tijesto stavi u zdjelu obloženu prozirnom folijom. Ostavi da se diže oko 3-4 sata na sobnoj temperaturi (18-20 stupnjeva).
6. Nakon 3-4 sata tijesto će se udvostručiti. Ukloni prozirnu foliju i stavi tijesto iz zdjele na radnu površinu. Raspodijeli tijesto na 6 dijelova jednake veličine. Svaki dio rukama razvuci, presavij i oblikuj u kuglu.
7. Premjesti kuglice tijesta u odgovarajuću posudu s poklopcem te zatvori. Ostavi kuglice tijesta da odstoje u posudi na sobnoj temperaturi 1–1½ sat.
8. Nakon što se kuglice tijesta odmore, stavi zatvorenu posudu u hladnjak na 4–5 stupnjeva na daljnjih 12–14 sati kako bi se odvijala hladna fermentacija.
9. Izvadi posudu iz hladnjaka i ostavi dodatnih 30 minuta do sat vremena da tijesto postigne sobnu temperaturu. Zatim strugalicom za tijesto pažljivo izvadi svaku kuglicu iz posude i stavi je na pobrašnjenu radnu površinu.
10. Kako bi oblikovala kuglu od tijesta, pritisni je prstima da se oblikuje disk tako da tijesto bude malo deblje oko vanjskog ruba. Prevuci ga preko nadlanice i rastegni preko zglobova prstiju. Podigni tijesto i objema rukama ga razvuci i okreni dok ne bude otprilike 32 cm u promjeru.
11. Radeći brzo, dodaj odabrane nadjeve i peci prema uputama pojedinačnih recepata.
Foto: Pexels/fatih kilic
Recept: Capricciosa bianca - bijela capricciosa
Pascarella kaže za ovu pizzu: „Bogata kombinacija šunke, salame, gljiva, artičoka sa žara i crnih maslina.”
Sastojci:
• 1 kuglica tijesta za pizzu
• brašno za posipavanje
• 100 g mozzarelle, natrgane na komade
• 30 g shiitake gljiva
• 15 g crnih maslina bez koštice
• 40 g salame Napoli, narezane na trakice
• 30 g artičoka pečenih na žaru u ulju (antipasti), narezanih na ploške
• 10 g nasitno naribanog sira Parmigiano-Reggiano
• 70 g vrhunske svježe šunke, narezane ili natrgane na trakice
• nekoliko listova svježeg bosiljka
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• sol i svježe mljeveni crni papar
Foto: Pexels/Rene Strgar
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na najvišu temperaturu najmanje 40 minuta. Razvaljaj kuglu tijesta na lagano pobrašnjenoj površini tako da oblikuješ blago uzdignut rub. Stavi tijesto na lim za pečenje. Ravnomjerno rasporedi mozzarellu po podlozi za pizzu izbjegavajući rubove. Začini s prstohvatom soli, a zatim dodaj gljive, crne masline, salamu Napoli i artičoke.
2. Pizzu stavi na dno zagrijane pećnice i peci oko 5 minuta. Izvadi pizzu iz pećnice i pospi naribanim sirom. Premjesti pizzu u gornji dio pećnice i prebaci na funkciju gril te peci oko 2 minute, odnosno dok korica ne porumeni.
3. Izvadi pizzu iz pećnice, dodaj svježu šunku, bosiljak, mljeveni crni papar i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ostavi pizzu da se odmori minutu prije rezanja i posluživanja.
Foto: Pexels/ Rene Strgar
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.