Life&style

Želimo li da nas pas poštuje i sluša, svakako moramo izbjeći jednu zamku

  • Psi su naši najbolji prijatelji, no ipak, mi smo gazde, a da bismo to bili, pas nas mora poštovati
  • Koji su znakovi da te pas poštuje, a koji da ne? I da misli da je on vođa (tebi)
  • Dobra je vijest međutim da se odnos s ljubimcem gradi i da s nekoliko pravila i dosljednim držanjem istih može nastati odnos (međusobnog) poštovanja

Odnos sa psom je različit od svih drugih. Iako se stalno ponavlja da je pas čovjekov najbolji prijatelj, on to ipak nije. Barem ne u tradicionalnom smislu, iako bi mnogo vlasnika odmah to potpisalo. Psi nisu ni naše dijete (premda ih tako znamo tretirati), ne govore naš jezik niti izražavaju misli. Jesu li članovi obitelji? I to volimo reći, ali ta je obitelj onda vrlo osebujna. No, kao i svaki odnos, i veza između čovjeka i psa zahtijeva međusobno poštovanje, pogotovo jer smo mi glavni (trebali bismo biti!) i mi smo ti od kojih se očekuje vodstvo u tom tandemu. Napokon, i sam pas od nas očekuje smjernice kako da se ponaša.

Možda vas zanima Postoji stvarno sladak razlog zašto te tvoj pas prati čak i u WC Rubrika Life&style Life&style

Međutim, često toga nema. Pas odlučuje kamo će se ići, vukući čovjeka za sobom, pas odlučuje kad će se sa šetnje kući jer se ne obazire na gospodareve pozive, pas ostaje na kauču jer skoči natrag istog časa kad ga makneš s njega... Poznato? Psi su psi i ako želiš njihovu poslušnost moraš imati njihovo poštovanje. U čemu griješimo? Ono što nikada ne bismo trebali činiti jest humanizirati našega ljubimca, ponašati se prema njemu kao prema osobi i očekivati da se on tako i ponaša. Možemo onda zaboraviti na poštovanje. 

Kako izgleda kad te pas poštuje?

Jednostavno je: kada tepas poštuje, poštivat će tvoj prostor, slušati i reagirati kada tražiš od njega da nešto učini. Također znači da te neće gnjaviti stalno zahtijevajući pažnju. Ponašanje s poštovanjem uključuje da ljubimac:

  • Dolazi kad ga se doziva (i ne skače na tebe)
  • Opušteno se ponaša kad se ti baviš nečim drugim
  • Nije izbezumljen kad izađeš iz kuće ili kad se vratiš
  • Zna se sam zabavljati
  • Čeka naredbu za obavljanje stvari (odlazak u šetnju, izlazak iz kuće, večera)
  • Hoda uz gospodara, a ne ispred njega

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kako navesti psa da te poštuje?

Imperativ je pristupiti psu kao pripadniku druge vrste. Psi djeluju instinktivno reagirajući na okolinu - i pritom će svaki pas reagirati na temelju svoje osobnosti. To je razlog zašto treba uspostaviti granice, postaviti pravila i biti dosljedan u njihovom provođenju kako psa ne bismo zbunili. Bez vodstva, psi će donositi vlastite odluke i uspostaviti vlastita pravila, što je suprotno poštovanju. Evo što se preporučuje:

1. Nemoj stalno razgovarati sa psom

Psi nas vide ili kao svog vođu ili kao sljedbenika. Ako stalno razgovaramo s njima, a da im ne kažemo konkretan zahtjev, poput 'dođi!', to je kao da tražimo pomoć od osobe cijeli dan, a da joj ne kažemo u čemu nam treba pomoć. To uzrokuje stres kod psa i može gurnuti čovjeka u kategoriju njegovog sljedbenika. 

2. Nemoj stalno ispravljati loše ponašanje

Stalno ispravljanje ili vikanje kada tvoj pas učini nešto pogrešno znači da mu daješ pažnju (što voli) zbog lošeg ponašanja (što će nastaviti raditi ako je rezultat nešto što voli). Potičeš takvo ponašanje jer uspostavljaš kontakt očima i razgovaraš s njim. Ignoriranje lošeg ponašanja – doslovno se ponašati kao da ti je dosadno – bolja je taktika. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Nemoj koristiti istu naredbu za nekoliko ponašanja 

Fraze kao što su "Ne!" i "Pusti!" mogu biti previše nejasne pse. Specifičnost je ključna za uspostavljanje pravila koja će pas razumjeti i slijediti. Na primjer, ako skače na kauč, a ti kažeš 'Ne' jednako kao što 'Ne" kažeš i kad izjuri na cestu, psu to nema smisla. Umjesto toga, odaberi specifične riječi za određena ponašanja. Na primjer "Dolje" kad ga ne želiš na kauču i "Cesta" kad želiš da stane prije prelaska ceste. Što smo konkretniji, to je psu lakše razumijeti i ispraviti to. 

4. Nemoj koristiti cijele rečenice

Psi ne govore naš jezik, ali definitivno prepoznaju kratke fraze i pojedinačne riječi, ali sve duže je zbunjujuće. Neka bude kratko i jednostavno, koristeći njihovo ime i jednu ili dvije riječi kada ga tražiš da nešto učini.  

5. Ne dopusti da tvoj ljubimac vodi

Ponekad doslovno moraš biti vođa. Izlaskom iz kuće ispred svog psa, uspostavljaš svoju ulogu čuvara, istražujući što se događa vani u potrazi za prijetnjama. Ako tvoj pas izleti prije tebe, možda će misliti da je on stvarno glavni. Dok ste u šetnji, nemoj dopustiti da te pas vuče. Ti odlučuješ o tempu i putu. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

6. Uspostavi strukturu - čak i tijekom igre

Psi napreduju u rutini. Čak i kada se igraš s njime, važno je uspostaviti pravila i strukturu. Ako to ne učiniš, tvoj pas hoće. Uskoro će pas biti taj koji odlučuje kada je vrijeme za jelo i kako će se igrati. 

7 najboljih pasmina pasa za ljude koji cijele dane provode na poslu

7. Pokaži mu ljubav, ali pod svojim uvjetima

Jedan od najboljih dijelova veze čovjeka i psa je maženje! Ali kao i u svakoj vezi, i jednoj i drugoj strani povremeno je potreban prostor. Pokazuj ljubav i privrženost u onolikoj mjeri koliko ti to odgovara. Učenje psa da posjeduješ svoj prostor ključno je za učenje psa da te poštuje. Ako pas cvili, laje, ili te gurka da dobije naklonost, to znači da ne poštuje tvoj osobni prostor i da te neće slušati ni u drugim područjima obuke i vodstva. Ovo bi moglo biti nezgodno za vlasnike pasa, no bolje je smireno odgurnuti psa kad je napastan i smeta ti nego vikati ili popustiti i udovoljiti onome što traži. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

8. Djeluj strpljivo i smireno

Strpljenje i pozitivnost su bitni da zadobiješ poštovanje svog psa. Psi pokazuju emocije svojim ponašanjem. Frustrirani, ljuti vlasnici mogu stvoriti tjeskobne pse. Trening odnosno obuka psa može biti test za naše živce, no treba razmišljati pozitivno i uvijek željeno ponašanje nagraditi - pohvalom, igračkom ili poslasticom. Psi ne reagiraju dobro na oštre, stroge tonove... Čak i ako pas surađuje kad si s njim gruba, razmisli na čemu želiš da se vaš odnos gradi. Na strahu? Ili na povjerenju i poštovanju?

Majmuni i psi osjete jesi li dobra osoba prema drugima Možda vas zanima Psi znaju jesmo li dobra osoba - promatraju kako se ponašamo prema drugima Rubrika Life&style Life&style

Naši psi su tu za nas u svim životnim situacijama. Uspostaviti odnos međusobnog poštovanja s njima znači prihvatiti ih onime što jesu (psi) i ono što nisu (ljudi). Nemoj ih prisiljavati da donose pravila! Budi strpljiva s njihovim instinktima i jedinstvenim perspektivama kako bi im pomogla da napreduju. Prema Reedu, “Ako ne zakoračimo u vodeću ulogu iz perspektive psa, oni vjeruju da je njihova jedina opcija da sami preuzmu ulogu.”

Photo: shutterstock

Komentari 0