Life&style

Zbog ovih 10 razloga je pametno povremeno popiti čašicu džina. A može i džin-tonik

  • Umjesto da si navečer priuštiš čašu finog vina, popij čašicu finog džina
  • Naime, ovaj alkoholni napitak pomlađuje i dobar je za zdravlje 
  • Naravno, ako se pije u malim količinama! Pogledaj za što je sve još dobar džin 

Jesi li znala da džin ima anti aging učinak te sa 23 kalorije na centilitar spada među sorte alkohola koje imaju jako malo kalorija? Otkrile smo još deset drugih razloga zašto bi ponekad u svom omiljenom kafiću trebala naručiti džin…

1. Džin čisti od otrova 

Osim borovica, džin sadrži još više prirodnih tvari kao što su korijander, kadulja ili ružmarin. Osobito borovica i korijander reguliraju funkciju bubrega, a to znači sljedeće: otrovne tvari se brže razgrađuju te izađu iz tijela. 

via GIPHY

2. Džin pospješuje probavu 

Osim što borovica čisti tijelo od otrova, potiče i probavu. Zbog tvari koje sadrži, džin je zaslužan za stimulaciju probavnog trakta. 

Možda vas zanima CollaGIN – vjerovala ili ne, to je zapravo džin protiv bora! Dajte nam odmah jednu bocu... Rubrika Life&style Life&style

3. Džin ima anti aging učinak 

Džin tonik je pravi beauty napitak: čak i našoj koži čini dobro. Piće sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale u tijelu te time usporavaju starenje kože. 

4. Džin liječi bolesti 

Već u srednjem vijeku su pripadnici britanske vojske pili džin tonik protiv malarije u tropskim krajevima. Borovica također dobro djeluje kod kašlja ili problema s plućima. 

via GIPHY

5. Džin jača imunitet 

Borovica je doista čudotvorno oružje! Naime, ova bobica sadrži flavanoide koji pozitivno djeluju na srce i krvožilni sustav te jačaju imunitet tijela. 

6. Džin može ublažiti alergijski rinitis 

Pića poput piva i vina imaju zbog fermentacije povećanu dozu histamina, koji pak uzrokuje alergijske tegobe, poput rinitisa. Zato za vrijeme ljetnih mjeseci treba u kafiću naručiti alkoholno piće poput džina. 

Možda vas zanima Većina ljudi radi ovu pogrešku kad priprema džin tonik - evo kako će najbolje ispasti Rubrika Life&style Life&style

7. Džin sprječava nastanak bora

I za to su zaslužne borovice. Naime, djeluju antioksidativno te pridonose pomlađivanju. Zdrava koža će kasnije stvoriti bore te će se proces starenja usporiti. 

via GIPHY

8. Džin pomaže protiv nadutosti 

Borovice djeluju kao prirodni diuretik. Začinsko bilje u džinu poznato je po tome da djeluje pozitivno na probavu. Dakle, ako navečer osjetiš nadutost, popij džin. 

9. Džin je najbolja opcija za dijabetičare 

Za jedno istraživanje, koje je proveo „Journal od Diabetes Nursing“, testirane su različite sorte alkohola i njihovo djelovanje na pacijente s dijabetesom tipa 1. Na prvom mjestu bio je klasični džin tonik. Naravno da se prije trebaš posavjetovati s liječnikom, ali niska razina šećera u džinu idealna je pretpostavka. 

10. Džin se brine za duži život 

Kao što smo već spomenule, umjerena konzumacija džina smanjuje rizik od oboljenja srca i krvožilnog sustava, kao i opasnost od moždanog udara. Sastojci iz džina dodatno sprječavaju začepljenje arterija te se tako sprječava tromboza i embolija. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0