Life&style
1/24

Zavirite u istarsku vilu Meneghetti

Istra krije mnogo tajni i mnoga mjesta čekaju da budu otkrivena. Jedno od njih je i Bal, u kojem se smjestila vila Meneghetti koja kao da priziva neka prošla vremena svojim pomalo rustikalnim interijerom.

 | Autor:

Postoji nešto u Istri što je čini posebnom. Njena tradicija, poseban način života, fantastična hrana i prekrasni krajolici su nešto čemu turisti ne mogu odoljeti. Iako je Istra sve češće pod najezdom turista i dalje postoje mjesta poput Stancije Meneghetti koja još uvijek odiše starinskim istarskim duhom.

 | Autor:

Stancija Meneghetti je izgrađena početkom 20. stoljeća u blizini najveće austrougarske utvrde u Istri, a služila je kao mjesto gdje su se odmarali i zabavljali časnici sa svojim gostima. Nakon propasti monarhije je i Stancija pala u zaborav sve do 2001. godine kada je obnovljena i kada joj je vraćen stari sjaj.

 | Autor:

Ova vila nalazi se na imanju koje se prostire na 120 tisuća kvadratnih metara, okružena je mediteranskom vegetacijm, maslinicima i vinogradima, a izrađena je od bijelog istarskog kamena.

 | Autor:

U vili se nalaze četiri spavaće sobe, sve uređene u autohtonom rustikalnom stilu. Bez obzira radi li se o kamenim kaminima, željeznim uzglavljima ili sitnim detaljima kao što su stari mehanički satovi poredani jedan do drugoga ili lampioni koji se već godinama ne koriste, jasan je cilj i namjera – pokazati kako se nekada živjelo u Istri.

 | Autor:

Masivne drvene grede su otkrivene radi pojačavanja rustikalnog dojma, baš kao i naizgled grubi tepisi i ostali tekstil. Ipak, nije cijela Stancija rustikalna. Kupaonice su itekako suvremene, ali čak i one, uz pomoć mozaičnih pločica, podsjećaju na vremena kada su Rimljani u istim vinogradima kojima je danas okružena uzgajali vinovu lozu. Uz suvremeni dizajn kombinirane su satarinske škrinje i kredenci za odlaganje stvari od punog drva. Unutarnji i vanjski bazen su neizostavan detalj svih suvremenih vila, pa tako i ove, ali su u skladu s okolišem koji ih okružuje te ne djeluju nametljivo.

 | Autor:

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: None

Komentari 0