Life&style

Zašto zapravo ne smijemo piti kad smo na antibiotiku

"Ne mogu pit', na antibioticima sam", ima li češće rečenice od ove kada frendicu pitaš idete li van u subotu? No sada ti donosimo i nekoliko dobrih razloga zašto zbilja ne bi trebala piti ako si na antibioticima

Bila si dovoljno odgovorna da nabaviš antibiotike za tu urinarnu infekciju, ali istovremeno, večeras imaš after work party na kojem znaš da će se popiti koja čašica... Tehnički, i ptice na grani znaju da se na antibioticima ne pije, ali opet, to pravilo nam je najslađe prekršiti. Neki kažu da tako možeš prije ozdraviti, neki da ćeš se prije napiti, a oni najambiciozniji da ćeš tako pojačati djelovanje lijeka. No što je od svega toga istinito?  | Autor: miss7 miss7

Prije svega, konzumiranjem alkohola uz antibiotike može doći do povećanja nuspojava, kao što i alkohol može smanjiti djelovanje lijeka. Pritom, očekuje te zasigurno i puno intenzivniji mamurluk. Odlučiš li piti na antibioticima, može te dočekati miks simptoma: ubrzano kucanje srca, promijene u krvnom tlaku, vrtoglavica, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, nelagoda u trbuhu, glavobolja, crvenilo kože, ali i oštećenje jetre. Iako u načelu, dvije čaše (ali ravno dvije!), ne bi trebale naštetiti no uvijek postoje iznimke.

Drugi problem je što ćeš se zbog alkohola dulje oporavljati i teže ozdraviti, jer će ti poremetiti djelovanje antibiotika. Što se tiče činjenice da se prije napiješ, ona je tek djelomično točna. Naime, alkohol uzrokuje dehidraciju u tijelu, a kod uzimanja antibiotika već si djelomično dehidriran, što znači da se ipak oćeš prije napiti. U svakom slučaju, alkohol za vrijeme liječenja nije pametna ideja. Budimo realni, bit će prilika za izlaske čim se oporaviš!

Photo: miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Prki6001

    Kakav članak,vrhunac,vrhunac, čestitam, samo tako nastavite.BRAVO