Life&style

"Zašto se žene muče jer misle da trebaju smršaviti do vjenčanja? Ja nisam i sretna sam zbog toga"

  • Mnoge žene osjećaju dodatni pritisak da izgube kilograme prije vjenčanja, što itekako utječe na već postojeću razinu stresa zbog planiranja svega
  • Kakav je to fenomen da čim se zaručiš i zakažeš datum, odmah pomisliš, moram smršaviti?
  • Čudnu vezu između vjenčanja i mršavljenja nametnulo je društvo svojim idejama o "savršenoj kilaži". A kad bi trebale biti savršene nego na taj "najsretniji dan u životu"

Katie Sturino odlučila je da joj radost vjenčanja neće ništa narušiti, pa je tako odlučila ispričati svoju priču, o tome zbog čega se nije brinula oko kilaže na vjenčanju. Kad je planirala vjenčanje, uložila je vrijeme i trud u odabir mjesta, popis gostiju i branje cvijeća. Jedna stvar na koju nije trošila mentalnu energiju bila je gubitak težine prije velikog dana.

Možda vas zanima Zašto mladenke nose veo, čemu služi kum i koga mame djeveruše? Što se krije iza 10 tradicija na vjenčanju Rubrika Life&style Life&style

To možda ne zvuči radikalno na prvi pogled, ali mnoge žene osjećaju dodatni pritisak da izgube kilograme prije dana vjenčanja. Zapravo, postoji cijeli fenomen poznat kao "mršavljenje za vjenčanje", u kojem se žene stavljaju na različite stroge režime prehrane i vježbaju kako bi stale u manji broj haljine. Katie kaže kako je i sama bila na tom putu, na svom prvom vjenčanju 2014. Ali njezin rad od tada, kao zagovornice prihvaćanja svog tijela, dao joj je perspektivu potrebnu da prigrli svoje kilograme i oslobodi se stresa kojem su podvrgnute tolike mladenke.

"Sjećam se da sam se osjećala jako loše jer nisam mogla smršavjeti prvi put, prije svog prvog vjenčanja, a to je dodatno pojačalo stres oko organiziranja svega. Ali život se nastavio nakon što smo se vjenčali, i na kraju sam prošla i kroz razvod, pokrenula uspješnu body-pozitivnu platformu i upoznala nekog novog. Tako sam se, uoči mog drugog vjenčanja 2019. godine, našla u potpuno novom ozračju. Ovaj put sam pomislila: Kakav je to fenomen da čim se zaručiš i nekome obvežeš, druga misao koju imaš je: bolje da smršavim?", kaže Katie.

Čudna veza između vjenčanja i mršavljenja

Stvarno je čudno kad razmisliš o tome. Postoji ideja da brak moramo započeti najmršavije i većinu vremena, to nema nikakve veze s našim supružnikom. Riječ je zapravo o čudnom društvenom trenutku u kojem se podrazumijeva da: pod broj jedan - dobiješ zaručnički prsten; a zatim, pod broj dva - moraš smršaviti. To dvoje ne bi trebalo imati nikakve veze jedno s drugim. "Nalazite se u uzbudljivom životnom razdoblju i donijele ste stvarno veliku odluku izbor da se nekome posvetite, izgradite zajednički život, ali odmah osjećate da morate promijeniti svoje tijelo. Imat ćeš sve te fotografije s vjenčanja, staviti ih u svoju kuću...".

Kad je vidjela svoje fotografije s vjenčanja, odlučila se na novi život: danas je 70 kilograma lakša

No, nakon svadbe, većina žena vrati izgubljene kilograme. To bi moglo značiti da žene izgledaju kao druga osoba do kraja života, a slike su tu da te podsjete da nikad nećeš biti tako mršava kao na dan vjenčanja.

"Shvatila sam da taj koncept nema smisla, zapravo moje tijelo nije ni potrebno mijenjati, ne za vjenčanje. Vidjela sam toliko prijateljica kako rade drastične poteze kako bi došle do željene kilaže za vjenčanje. Umjesto da zrače pozitivnom, blistavom energijom, pojavljuju se umorne, pod stresom i psihički iscrpljene jer mjesecima ne jedu kako treba", priča Katie.

Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' Možda vas zanima Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' kako bi dokazala koliko je vaga besmislena Rubrika Life&style Life&style

Ne samo da postoji pritisak medija, društvenih mreža, nego čak i obitelji, prijatelja da se mladenke upuste u ovo putovanje. I cijela industrija vjenčanja to zagovara. Za početak, isprobavanje haljina katastrofalno je iskustvo za punije žene jer kad uđete u salon vjenčanica i imaju samo veličine za "mršavije" žene, već se osjeća pritisak. Zatim, kao vrhunac, prodavač ili krojačica često će reći: "Dođite nekoliko mjeseci prije vjenčanja na još jednu provjeru jer ćete biti mršaviji." To su stvarne stvari koje žene čuju od profesionalaca za vjenčanja!

Ali ne mora biti ovako bez obzira koju veličinu nosiš, kaže. "Stvar je u tome da voliš sebe ovakvu kakva jesi, a ne za onu verziju sebe za koju misliš da moraš biti na svom vjenčanju. Nemojte me krivo shvatiti - svatko želi izgledati i osjećati se sjajno na dan svog vjenčanja. Ali ako ćeš osjećati pritisak da moraš smršavjeti zbog vjenčanja, nemoj!", zaključuje Katie.

Photo: Instagram@katiesturino

Komentari 0