Life&style

Stručnjakinja objašnjava zašto nikad ne treba psa tapšati po glavi

  • Psi su naši četveronožni najbolji prijatelji i prirodno je da ih želimo maziti
  • Prići psu i potapšati ga po glavi, što nam prvi poriv kad vidimo slatko četveronožno stvorenje, međutim nije dobra ideja
  • Stručnjaci objašnjavaju zašto je to loše i kako pristupiti psu da se on osjeća ugodno, a mi budemo sigurni

Tapšanje psa po glavi loš je način da mu pokažeš svoju naklonost, tvrde stručnjaci za kućne ljubimce. Psi smatraju tu gestu "prijetećom" i ne sviđa im se takav pristup. Neki će se zbog toga možda uplašiti, izmaknuti, a neki i zarežati. Što je zapravo sporno (jer znamo da psi obožavaju maženje)? Pogrešan način približavanja psu jest da mu prilazimo s prednje strane, nagnemo se iznad njega te pomazimo po glavi, objašnjava Sarah Bartlett iz The Hound Helpers Ltd. 

Možda vas zanima Je li psu mjesto u krevetu? Žestoko "da" ili žestoko "ne"? Rubrika Life&style Life&style

Nikad ne prilazi psu sprijeda

Za početak, približavanje "licem u lice" u psećem se svijetu shvaća izražavanjem agresivnosti. Postoji mnogo bolji način da pristupimo psima, objasnila je stručnjakinja. Prvo, treba mu pristupiti bočno, radije nego s prednje strane. Ako promatraš pse koji se tek upoznaju primjetit ćeš da jedan drugom prilaze s boka, a ne njuškom o njušku. Isto bi trebalo vrijediti i za ljude s kojima se upoznaju.

Također, zamisli svoj vlastiti privatni prostor koji te okružuje i njegov privatni prostor. Prepusti psu da odluči želi li da uđeš u taj njegov sigurni prostor, probiješ ga. Stručnjakinja je također savjetovala da testiraš reakciju psa tako da mu pružiš polagano ruku da je ponjuška. Čučni bočno i pruži lagano ruku prema psu. Ako pas pomiriše tvoju ruku, malo ga počeškaj ispod brade ili iza uha. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Možda vas zanima Kako izračunati koliko godina ima tvoj pas jer 1 = 7 više ne vrijedi Rubrika Life&style Life&style

Naglo ispružene ruke mogu se prestrašiti i reagirati nepredvidljivo, jednako kao što ih može uznemiriti nadvijanje nad njega. Dakle, psu treba prići s boka, polako ispružiti ruku prema njemu i ako "pristane" na upoznavanje lagano ga pogladiti. 

Češkanje po trbuhu

Češkanje psa po trbuhu je još jedna popularna metoda maženja, ali pazi da to učiniš ispravno. Svakako, pas ima povjerenja u osobu kojoj je izložio svoj trbuh, ali... Sarah je rekla: "Još jedna stvar za koju mislimo da psi vole je da ga gladimo po trbuhu kad se okrene na leđa. Ali ono što svi radimo jest možda malo prečvrsto, presnažno za većinu. Stoga budi vrlo nježna, polagana, vrlo nježno dodiruj trbuh." 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Thinkstock

Komentari 0