Life&style

Zašto ne smiješ zatvarati usta i nos dok kišeš

Zato što je to vrlo, vrlo opasno. Posljedice mogu biti tragične

Sigurno su ti kao djetetu govorili da ne kišeš zatvorenog nosa jer će ti "ispasti oči". Koliko god smiješno zvučalo ipak nije riječ o "pedagoškim" pričama kojima roditelji usmjeravaju djecu na ponašanje koje žele postići (npr. "nemoj kopati nos, zaglavit će ti prst unutra". U ovome ipak ima istine i kihati zatvorenog nosa ili usta ne bi trebala ni djeca ni odrasli jer može uzrokovati ozbiljne probleme.

Slučaj objavljen u Britanskom medicinskom časopisu govori o čovjeku koji je došao u ambulantu zbog pucketajućih senzacija i nateknuća u području vrata nakon zadržavanja kihanja. Čovjek nije mogao pričati, gutati i proživljavao je iznimno jake bolove. Zbog zabrinutosti za njegovo stanje liječnici su ga zadržali u bolnici na sedmodnevnoj antibiotskoj terapiji.

via GIPHY

Da, ovo je trenutak kad "babske priče" postanu realnost. Što se točno dogodilo? Mjehurić zraka koji je trebao izaći na usta kihanjem zapeo je duboko u tkivu uzrokujući stanje koje se naziva subkutani emfizem i pneumomedijastinum. Osim ovoga, zatvorimo li nos i usta kad sva ona silina zraka mora izletjeti iz nas, može doći i do puknuća bubnjića ili čak puknuća aneurizme.

Razmisli sljedeći put kako ćeš kihnuti jer zbog tako banalne stvari možeš si zakomplicirati život.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0