Tu nikako ne vrijede ista pravila kako sa slatkišima nakon kojih je zube poželjno oprati. Nakon kave je to kontraproduktivno
Koliko god se to činilo kontraproduktivnim i nelogičnim, oprati zube odmah nakon što smo pili kavu je veliki NE! I ne samo nakon kave - ovo je vijest za sve kojima slabost nisu slatkiši već pića koja sadrže kiseline - kava, čaj, vino (i crno i vijelo), sok od naranče i drugih citrusa, sok od ananasa, rajčice.
Zubi su podvrgnuti stalnom procesu demineralizacije i remineralizacije. Kada su izloženi kiselinama, zaštitni sloj na njihovoj se površini "topi" i oni postaju osjetljiviji na djelovanje bakterija, a da se on nanovo stvori pomažu ioni iz sline, no za to je potrebno neko vrijeme.
Stoga, za razliku od konzumacije šećera, nakon koje imaš puno pravo (i dužnost) otrčati u kupaonicu i izribati zube, u ovom slučaju se preporuča usta samo isplahnuti običnom vodom i pričekati od 30 minuta do sata. A nije pritom loše ni žvakati žvakaću bez šećera da potakneš proizvodnju sline. Tako ćeš zubi dobiti priliku da ponovno izgrade svoj zaštitni sloj.
Upotrijebiš li odmah četkicu za zube i pastu samo ćeš pojačati eroziju tog omekšalog gornjeg sloja, zapravo ćeš kiseline još i utrljati u njih, a osim što su osjetljiviji na bakterije, lakše će na njima nastati i mrlje. Npr. ako popiješ limunadu i nakon toga jedeš borovnice, zubi će se lakše obojiti u ljubičasto.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.