Life&style

Zašto nikad ne smiješ prati zube nakon kave?

Tu nikako ne vrijede ista pravila kako sa slatkišima nakon kojih je zube poželjno oprati. Nakon kave je to kontraproduktivno

Koliko god se to činilo kontraproduktivnim i nelogičnim, oprati zube odmah nakon što smo pili kavu je veliki NE! I ne samo nakon kave - ovo je vijest za sve kojima slabost nisu slatkiši već pića koja sadrže kiseline - kava, čaj, vino (i crno i vijelo), sok od naranče i drugih citrusa, sok od ananasa, rajčice. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zubi su podvrgnuti stalnom procesu demineralizacije i remineralizacije. Kada su izloženi kiselinama, zaštitni sloj na njihovoj se površini "topi" i oni postaju osjetljiviji na djelovanje bakterija, a da se on nanovo stvori pomažu ioni iz sline, no za to je potrebno neko vrijeme.

Možda vas zanima Što osmijeh otkriva o tebi? Koji si od 5 tipova ljudi? Rubrika Life&style Life&style

Stoga, za razliku od konzumacije šećera, nakon koje imaš puno pravo (i dužnost) otrčati u kupaonicu i izribati zube, u ovom slučaju se preporuča usta samo isplahnuti običnom vodom i pričekati od 30 minuta do sata. A nije pritom loše ni žvakati žvakaću bez šećera da potakneš proizvodnju sline. Tako ćeš zubi dobiti priliku da ponovno izgrade svoj zaštitni sloj.   

via GIPHY

Upotrijebiš li odmah četkicu za zube i pastu samo ćeš pojačati eroziju tog omekšalog gornjeg sloja, zapravo ćeš kiseline još i utrljati u njih, a osim što su osjetljiviji na bakterije, lakše će na njima nastati i mrlje. Npr. ako popiješ limunadu i nakon toga jedeš borovnice, zubi će se lakše obojiti u ljubičasto. 
Možda vas zanima Što se dogodi kad preskočiš pranje zubiju Rubrika Life&style Life&style

 


 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0