Life&style

Zašto je važno znati kad će nastupiti menopauza govori liječnica, a 5 žena podijelilo je svoja iskustva

  • Menopauza kod nekih žena može nastupiti i prije 40-godine, dok je neke dočekaju nakon 55
  • Zašto je važno predvidjeti kada ćemo u nju ući i kako to izračunati?
  • Pitali smo pet žena njihova iskustva s menopauzom

"Je li ovo normalno?" mora biti jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju liječnicima o nizu znakova i simptoma povezanih sa zdravljem, od pucketanja koljena do broja neprospavanih noći. To je također pitanje koje žene često postavljaju svom ginekologu kada počnu primjećivati promjene u mjesečnici ili imaju prve nalete vrućine. Kada je u pitanju prijelaz u menopauzu, koja je očeivana dob, i što je još važnije, zašto nam je to važno?

Prosječna dob za dostizanje menopauze je 51 godina, i to je važno, dijelom zato što vrijeme nastupanja menopauze može predvidjeti druge zdravstvene probleme, kaže Stephanie S. Faubion, dr.med., ravnateljica Centra za žensko zdravlje pri klinici Mayo u Rochesteru, Minnesota, i medicinski direktor Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS).

“Postoje mnoge negativne zdravstvene posljedice povezane s ranom menopauzom, uključujući veći rizik od osteoporoze i prijeloma, bolesti srca, kognitivnih oštećenja i demencije te rane smrti”, kaže dr. Faubion.

Kada ću ući u menopauzu i mogu li učiniti bilo što da to promijenim?

Medicinska definicija menopauze podrazumijeva godinu dana odsustva menstrualnog krvarenja, a perimenopauza je faza prije posljednje menstruacije, također poznata kao prijelaz u menopauzu. Ova faza može trajati četiri do osam godina, a dolazi sa simptomima uzrokovanim fluktuacijama hormona, kao što su promjene raspoloženja, loš san i valovi vrućine.

Žene bi trebale imati plaćeni dopust za menopauzu Možda vas zanima Hoćemo li nakon rodiljnog dobiti pravo i na dopust za menopauzu? Neke tvrtke ga već daju Rubrika Life&style Life&style

Pubertet i perimenopauza slični su po tome što oboje uključuju hormonalne promjene, a prijelazi se mogu odvijati tijekom nekoliko godina. Većina žena doživljava menopauzu između 40. i 58. godine, a prosječna dob u menopauzi je 51, prema Sjevernoameričkom društvu za menopauzu. Mnoge se žene iznenade kad prođu kroz menopauzu u četrdesetima jer misle da su premlade, ali to nije tako neobično. 

Pitale smo 5 žena kako je izgledo njihov ulazak u menopauzu

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sonja (62): "Između 50. i 52. godine imala sam neredovite menstruacije. Nakon toga velike stanke, po mjesec i pol, dva, a u 53. godini sve je završilo s kiretažom. "Fumade", tj. nagli i neočekivani naleti vrućine su bili nezgodni jer bi došli u bilo kojem trenutku, a još su intenzivniji bili pod stresom. Nervoza. Preznojavanje. Promjene raspoloženja, intenzivne, skoro kao u pubertetu. I to je trajalo tri, četiri godine."

Sanja (62): Meni je počela dosta kasno, sa 55 godina. Nisam imala uobičajeno postepeno nestajanje menstruacije, samo je odjedmom prestalo. Najgore što pamtim je znojenje, samo bi me znoj oblio cijelu, preko noći bih znala promjeniti po dvije, tri majice....Tad sam se počela debljati oko struka... za svaku sitnicu bih se rasplakala... nesanica.... Sve skupa je trajalo oko dvije godine.

4 savjeta koji će ti pomoći da izgubiš masnoću na trbuhu tijekom menopauze

Vanja (62): Ja sam od simptoma imala samo navale vrućine i sve neredovitiju menstruaciju, dok nije prestala. Ostalo ništa.

Nela (60): "Ja nisam tipičan primjer jer sam s 40 ostala bez menstruacije, uglavnom 2-3 godine prije neredoviti ciklusi različitog intenziteta, suludo oblijevanje znojem, nesanica, depra, bolovi u leđima i rebrima."

Željka (65): "Počelo je već oko 43. godine sa znojenjem i povremenim izostankom menstruacije. Onda kad dođe bude jača, a ponekad i dulje traje. S 48 godina je skroz prestala. Promjene raspoloženja su bile intenzivne, od bijesa do plača..."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Genetika: pitaj mamu kad je ušla u menopauzu

Ako dođete do menopauze prije 40. godine, to se smatra prijevremenom menopauzom, kaže Faubion. "Ovo se događa u otprilike 1 do 2 posto žena. Ako još nisi u menopauzi, ali te zanima kada ju možeš očekivati, kaže da pitaš svoju majku o njenoj jer to može biti dobar pokazatelj i za tebe. “Kada pogledamo stvari koje su najveće odrednice za to kada će netko ući u menopauzu, čini se da je genetika jedna od najvažnijih stvari.”

Bez obzira kada doživite prirodnu menopauzu, vaše šanse da zatrudnite nakon 40. godine su niske. Ali još uvijek možete zatrudnjeti u vrijeme perimenopauze, tako da i dalje morate koristiti kontracepciju ako želite izbjeći trudnoću. Plodnost i menopauza nisu ista stvar; ima puno žena koje imaju menstruaciju, a nisu plodne. Ne treba pretpostavljati da samo zato što još uvijek imaš menstruaciju možeš i zatrudnjeti.

Zašto je važno znati kad će nastupiti menopauza?

Svakoj bi ženi bilo korisno da točno zna kada će doći menopauza. Osim prepoznavanja i rješavanja problema poput povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i rizika povezanih sa zdravljem kostiju, ako žena zna vrijeme nastupanja menopauze i koliko dugo će trajati perimenopauza, to bi joj moglo pomoći u donošenju važnih zdravstvenih odluka, kaže Faubion.

Do sada, istraživanje nije otkrilo način da se odredi kada će žene ući u menopauzu, ali posjedovanje te informacije moglo bi biti korisno u donošenju odluka poput histerektomije ili drugih invazivnih zahvata. Ako će menopauza nastupiti za nekoliko mjeseci ili godinu dana, možeš odlučiti da pričekaš; ako će doći za pet godina, možda bi se sada odlučila na invazivni zahvat.

Mogućnost predviđanja kada će nastupiti menopauza također može pomoći u upravljanju njenim simptomima ili odlučivanju koju vrstu kontracepcije koristiti. U svakom slučaju - pripremi puno živaca i maramica.

Photo: Shutterstock

Komentari 0