Life&style

Zašto je tvoja 'najzločestija' prijateljica zapravo tvoja najbolja prijateljica?

  • Ona nema dlake na jeziku, reći će ti i ono što ne želiš čuti, katkad je baš gruba...
  • Vjeruj nam, kad ti ona nešto govori, naćuli uši. Ma kako neugodno bilo, dobit ćeš dobar savjet
  • Znanstvenici objašnjavaju zašto je baš "najopakija" frendica vjerojatno i tvoja najbolja

Ako si se koji puta zapitala zašto za savjet u kriznim situacijama pitaš baš onu među svojim prijateljicama koja nema dlake na jeziku i zna ti dobro spustiti i bez pardona uputiti i kritiku, moramo reći da je to sasvim normalno i - logično. Koliko god neugodno bilo katkad ono što ti zna reći, nekako si najsklonija u konačnici poslušati baš nju. Instinkt ti tako govori i nije u krivu. Znanstvenici kažu da su brutalno iskreni prijatelji zapravo oni kojima je do tebe najviše stalo. I da ih trebaš u životu. I više od onih koji ti samo povlađuju i kimaju glavom. Evo kako objašnjavaju zašto su "zločesti" prijatelji i prijateljice najbolji. 

via GIPHY

Istina, ta katkad brutalna iskrenost, to što ti sve bez pardona pljusne u lice, stvarno može biti naporna, čak i povrijediti. Katkad se čini da ti je prijateljica prilično bezosjećajna. No, ona to radi s dobrom namjerom. Prema istraživanju objavljenom u magazinu Association for Psychological Science, bliske prijateljice koji puta kažu i neugodne stvari vjerujući da je to za tvoje dobro i da ćeš dugoročno od toga profitirati. A rade to zato jer im je do tebe doista stalo. Da, možda ćeš se od njezinih riječi osjetiti nakratko loše, ali u konačnici će iz njih nastati nešto dobro. 

Možda vas zanima Evo zašto prije i poslije posla ne bi trebala odgovarati na mailove Rubrika Life&style Life&style

Ispitanike u tom istraživanju su zamolili da zamisle sebe u nečijoj tuđoj situaciji i predvide kako bi reagirali - pretpostavili su da će će oni izabrati najnegativniji način kako bi utjecali na osobu da nauči nešto i postigne pozitivan cilj. Svi su dobili "pismo" hipotetskog prijatelja/prijateljice u kojem im govori kako prolazi kroz težak prekid i kako je slomljena srca.

via GIPHY

Ukratko, da ne duljimo o metodologiji, pokazalo se da su oni sudionici koji su najviše suosjećali sa svojim prijateljem u njemu pokušali najviše potaknuti bijes ili pak strah. Ne baš ugodne emocije, ali vrlo normalne i stvarne (nisu samo pozitivni osjećeji dobri osjećaji, trebamo u životu za ravnotežu imati i negativne). Također te "loše" emocije će nam često pomoći da riješimo neke teške situacije. Na primjer, zašto plakati i tugovati i patiti za tipom koji te prevario? Bolje je bijesno reći "tko šiša kretena", zaključiti da ti takav ni ne treba i nastaviti sa životom. A možda je najbolja prijateljica ta koja nam treba reći da je kreten, bio i ostat će, i da nas takav nije vrijedan. I da smo lude što za njim plačemo. Koliko god nam u tom trenutku bilo teško pri srcu i još teže to čuti.

Možda vas zanima Devet pouzdanih znakova da imaš lažno prijateljstvo i da neće dugo potrajati Rubrika Life&style Life&style

Ipak, ove katkad "opake" prijateljice treba razlikovati od negativnih osoba koje za tebe imaju samo i isključivo kritiku i ružne riječi i čine da se uvijek osjećaš loše, krivo, neadekvatno, manje vrijedno - najčešće zato jer se tako one osjećaju bolje. To nije prijateljica, čak i ako ste non stop zajedno i znate se još od djetinjstva. To prijateljstvo treba vjerojatno prekinuti.

Photo: Pixabay/Anemone123
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ljubomora