Life&style
Trčanje je sve popularniji oblik rekreacije

Zašto je trčanje jedan od najboljih oblika rekreacije, plus, doznaj kako ti neće brzo dosaditi

  • Otvaranje pluća, perspektive i uma - nema onoga tko se nije pozabavio barem mišlju o trčanju 
  • Odlična vrsta rekreacije koja pripada svima i ne zahtijeva puno troškova doseže svoj vrhunac popularnosti, a podsjetit ćemo te (a možda ti i otkriti) zašto je to tako
  • Ako ti je potrebna dodatna motivacija da se upustiš u ovu odličnu rekreativnu pustolovinu koja bi ti mogla promijeniti život, možeš je pronaći u nastavku teksta

Rekreativcima ne trebaju brojke i statistike kako bismo ih uvjerili zašto je trčanje jedna od trenutno najpopularnijih aktivnosti i blagodati koja se može pokloniti svome tijelu. Ipak, spomenut ćemo da statistike obaraju rekorde - onih koji su odlučili svoju rekreaciju izvesti iz dnevnih boravaka, ne ovisiti o radnom vremenu teretana i ovih dana nesigurnih termina centara za rekreaciju nikad nije bilo više…

Tko je obukao kratke hlače, sportske majice i tenisice (jer uz volju to je sva potrebna oprema) i ubrzao tempo svojih koraka, dobro je svjestan koliko trčanje može promijeniti život. No, čak i oni možda nisu svjesni na koliko životnih područja mogu profitirati od ove aktivnosti, a zašto bi to mogao biti baš najbolji izbor za tebe, saznaj u nastavku. 

Trčati možeš bilo gdje kada tebi odgovara | Autor: Shutterstock Shutterstock Trčati možeš bilo gdje kada tebi odgovara

1. Spektakularan boost zdravlju

‘Da je trčanje tableta, radilo bi se o najpopularnijoj tableti na svijetu’ - brojne studije do sada su pokazale kako trčanje produljuje životni vijek. Popis zdravstvenih prednosti koje nastaju trčanjem uistinu je dugačak. Vjerojatno si čula kako trčanjem poboljšavaš svoj imunitet, činiš veliku uslugu svojim leđima, zdravlju kostiju ili uspješno reguliraš visoki krvni tlak.

No, jesi li znala da ovom aktivnošću i umanjuješ rizik od oboljenja od karcinoma, utječeš na rad gušterače pa i smanjuješ rizik od oboljenja od dijabetesa tipa 2, poboljšavaš zdravlje krvnih žila, sprječavaš nastajanje srčanih bolesti kao i glaukoma, poboljšavaš kapacitet pluća i omogućuješ si bolji san. Nekim ženama fizička aktivnost ublažava simptome PMS-a, poneki su primijetili, optimalniji libido, a sigurno pridonosi i zdravlju kože koja postaje sjajnija i ljepša. Može li bolje?

2. Idealna higijena mentalnog zdravlja

Zapravo, osim fizičkog zdravlja, trčanje izrazito dobro djeluje na mentalno zdravlje! Kako zahtjeva prisutnost i koncentraciju usmjerenu na disanje, može poslužiti i kao izvrsna meditativna tehnika u oslobađanju od stresa i opuštanju - čak i umanjuje negativan utjecaj kroničnog stresa na mozak. Osim toga, poboljšat će tvoje kognitivne funkcije i umanjiti rizik od oboljenja od Alzheimera. Istraživanja pokazuju da pomaže i u bori protiv depresije.  

Kako ovaj oblik kadio-vježbe zahtijeva konstantan trud i upornost, ispostavlja se kako se ova tehnika 'prevladavanja' može primjenjivati u lakšem dolaženju do cilja i u drugim aspektima života trkača. Dakle, mentalno jači trkači su samopouzdaniji i uspješniji u svojim naumima!

Trčanje je odlično i za mentalnu higijenu | Autor: Shutterstock Shutterstock Trčanje je odlično i za mentalnu higijenu

3. Omogućuje ti da budeš fit 

Sigurno si čula da trčanje sagorijeva kalorije kao ludo. Naravno, ukupna energetska potrošnja ovisit će o varijablama poput spola, godina, tjelesne težine, tempa aktivnosti, odabira vrste i nagiba terena, pa tako energetska potrošnja na jedan kilometar može iznositi od 65 do 120 kalorija. S obzirom koliko utječe na izgradnju mišića i zglobova te daje energiju, trčanje za tramvajem, djetetom u parkiću ili za drugim obavezama bit će pravi mačji kašalj

4. Pripada svima i ne iziskuje velike troškove

Bez obzira jesmo li stariji, mlađi, u zavidnoj formi, s viškom kilograma, odlične ili lošije financijske situacije, trčanje nam pripada svima! I sve što treba je udobna sportska odjeća, dobar par tenisica za trčanje i entuzijazam. Naravno, na opremu poput najnovijeg modela tenisica za trčanje, dizajnerskih sportskih sunčanih naočala ili sportskog sata možeš potrošiti bogatstvo, ali i ne moraš! Zbog skupe sportske opreme nećeš postati bolja trkačica, ali u tome bi ti moglo pomoći - zamisli, trčanje!

Za trčanje ti nije potrebna skupa oprema | Autor: Shutterstock Shutterstock Za trčanje ti nije potrebna skupa oprema

5. Uvijek ti je dostupno

Kada postaneš trkač, zapravo si sasvim neovisna i slobodna planirati ovu aktivnost kako tebi odgovara. Neovisna si o terminima i lokaciji pa trčati možeš i kada si otputovala na odmor, poslovni put, a možeš to napraviti u svojem kvartu, rekreativnim terenima na otvorenom….

Na neki način, izlaziš iz svoje komforne zone pa ćeš vremenom poželjeti i otkrivati nove dijelove grada, staze ili prirodne ljepote u okolici. Divno!

6. Ne ovisiš o nikome

Umjesto da ovisiš o tuđim planovima i jedva uspijevaš dogovoriti termin rekreacije, na trčanje se uvijek možeš uputiti sama kada god to tebi odgovara. Osim toga, jedina konkurencija si sebi sama, a osobna postignuća i rekordi koji će s vremenom biti sve bolji dat će ti izvrsnu motivaciju i samopouzdanje da se nastaviš baviti ovom odličnom aktivnošću. 

7. Odvedi trčanje na novu razinu

Osim što sebi činiš uslugu, trčanjem možeš dati i veliki doprinos našem planetu! Ako želiš ovaj popularan oblik rekreacije odvesti na novu razinu, na raspolaganju ti je plogging - rekreacija koju su popularizirali Šveđani, a predstavlja jedinstveni spoj džogiranja i sakupljanja otpada. Odlična stvar je da za ovaj plemeniti i učinkoviti tip rekreacije ne moraš biti u odličnoj formi, a poznato nam je svima - čak i najmanji korak prema očuvanju prirode od iznimne je važnosti!

Prijavi se na Ekotlon - najveću plogging utrku u Hrvatskoj

Zato nam se pridruži 11. rujna u 10 sati na Bundeku i provedi dan čineći dobro sebi, prirodi, ali i drugima. Osim što ćeš sudjelovati u očuvanju okoliša, dolaskom na Ekotlon pomažeš Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje jer će iznos prikupljen prodajom kotizacija biti utrošen za nabavu ekološke opreme koju doniramo vrtiću, a koji je poznat po svom ekoprogramu. Nakon utrke čekaju te osvježenje uz hranu i piće te mnoštvo zabavnog i edukativnog sadržaja, vrijednih nagrada, radionica za one najmlađe, DJ...

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Najveća plogging utrka u Hrvatskoj prilagođena je svima. Oni koji se bave trčanjem prilikom prijave mogu odabrati maxi plogging stazu, dugačku čak 5 kilometara, a oni kojima je to ipak malo previše mogu odabrati midi plogging stazu, dugačku 2 kilometra, ili mini plogging stazu od 1000 metara, namijenjenu prvenstveno obiteljima s djecom.

Svi sudionici na raspolaganju će imati i okrepne stanice, garderobe, toalete, dezinficijense za ruke te stručnu podršku trenera - simpatične Sanje Žuljević te trenera adidas Runnersa Zagreb, koji će se pobrinuti da se trkači dobro zagriju prije utrke. Zato svakako dođi ranije jer zagrijavanje počinje u 9.30 sati!

Pripremili smo i mnoštvo vrijednih nagrada. Tako ćemo nagraditi najmlađeg i najstarijeg sudionika Ekotlona, ali i najbržeg te najsporijeg sudionika na svakoj stazi. Onaj najkreativniji (primjerice, najkreativniji ekološki outfit) također neće ostati praznih ruku, a isto vrijedi i za najfotogeničnijeg natjecatelja. Najbrži sudionik osvojit će najnovije tenisice adidas 4DFWD koje će se moći isprobati na samom eventu. Zahvaljujući Konzumu, podijelit ćemo onim najmlađima hrpu popularnih Morsovaca, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost darovat će čak 100 komada dječje igre "Nisam za bacit", koju će klinci ujedno imati priliku zaigrati nakon utrke.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Iako je Ekotlon prvenstveno usmjeren na mališane, koje je od malih nogu potrebno učiti važnosti recikliranja i brige za okoliš, organizatori su mislili i na odrasle. Između ostalog, moći će uživati u svježe pripremljenim smoothiejima te porazgovarati sa psiholozima, trenerima i nutricionistima o sportskoj prehrani, utjecaju sporta na psihičko zdravlje i slično, a za to vrijeme na mališane će pripaziti i zabaviti ih Branka Vobner i animatorice iz igraonice Šareni Balon.

Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja, a važno je napomenuti i da će se utrka odviti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, pa ti Covid potvrde neće biti potrebne, kao ni maske tijekom utrke (osim dok budeš čekala u redu za akreditiranje).

Dođi 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! 

Prijavi se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu dodatne opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možeš i na društvenim mrežama.

Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0