Life&style

Zašto držati sapun u cipelama i još 7 genijalnih trikova sa sapunom

  • Posljednja dva mjeseca sve smo naučili o pranju ruku, ali sve trikove sa sapunom ne znamo
  • Obični sapun veliki je pomagač u kućanstvu: od toga da tjera insekte i liječi ugrize od komaraca do toga da je njime pametno premazati ogledalo u kupaonici

Sapun vrlo sličan ovom kakav danas koristimo, u komadu, ne onaj tekući, poznajemo generacijama. Stari Egipćani su koristili neku preteču današnjeg sapuna, no ono što nam je posebno zanimljivo jest da on nije samo higijenski proizvod. Sapun može imati mnogo namjena, ne samo pranje ruku. Neke su stvarno vrlo maštovite, od toga da spašava stare cipele da ih ne baciš do tjeranja dosadnih insekata. Stvarno smo fascinirani u koliko nam različitih situacija pomaže, čak i dok uređujemo obrve.

Možda vas zanima Evo zašto prije i poslije posla ne bi trebala odgovarati na mailove Rubrika Life&style Life&style

1. Stavi sapun u cipele

Tvoje najdraže cipele, koje praktički ne skidaš s nogu ne mirišu baš bajno? Stavi u svaku od njih po jedan sapun i ostavi preko noći. Ujutro će mirisati puno bolje. Ponovi to svaka 2 do 4 tjedna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🖤 @manrepeller’s heavenly shoe cupboard 🙌🏼 📷 @archdigest

A post shared by Total Wardrobe Storage (@totalwardrobestorage) on

2. Zatvarač se zaglavio?

Pomalo već gubiš živce jer ti se patentni zatvarač zaglavio? Uzmi sapuni i prijeđi njime nekoliko puta po stražnjoj strani zatvarača, a možeš njime natrljati i zubac koji se zaglavio. Nakon toga, bez sile i nježno pokušaj otvoriti zatvarač. 

3. Prijeđi njime preko ogledala u kupaonici

Natrljaj suhim sapunom ogledalo u kupaonici - i ogledalo mora pritom biti čisto i suho. Ako su ostali tragovi, ukloni ih suhom krpom. Sloj sapuna će spriječiti da se ogledalo zamagli, ma koliko se pare u kupaonici stvorilo za vrijeme tuširanja. 

4. Dobar je lubrikant - za vrata

Ako vrata škripe, a ladice se teško otvaraju natrljaj sapuna na šarke i na rubove ladica. Sapun će poslužiti kao lubrikant i oboje će se glatko otvarati, bez neugodnih zvukova. 

5. Mješavina sapuna i ulja tjera insekte

Želiš li zaštititi biljke od lisnih ušiju i grinja, pomiješaj 1/4 šalice običnog tekućeg sapuna sa šalicom bilo kojeg biljnog ulja. Dobro protresi da se izmješaju. Koristi jednu žlicu ove mješavine razrijeđenu s 4 šalice vode da njome jednom tjedno poprskaš biljke. 

6. Lijek za ugrize komaraca

Vlažnim komadom sapuna natrljaj mjesto gdje te ugrizao komarac i za nekoliko minuta će se svrbež smanjiti. 

Možda vas zanima Staviti komad sapuna ispod posteljine prije spavanja? Evo zašto bi to trebala isprobati Rubrika Life&style Life&style

7. Štiti nokte od prljanja

Kad vrtlariš ili radiš neki sličan posao, znaš da ćeš se namučiti da poslije opereš nokte. Želiš li to spriječiti grebi noktima po sapunu prije početka posla, tako da sapun uđe ispod noktiju. Dok je on tamo - prljavština nema pristupa!

8. Mirisna odjeća

Zamotaj sapun u komad tkanine i stavi ga u ladicu s odjećom - upijat će neugodne mirise služeći kao blagi osvježivač zraka. 

9. Skupi razbijeno staklo  

Razbila si čašu, žarulju i sad su mikroskopski komadići stakla posvuda. Ako pri ruci nemaš usisavač, sitne komadiće skupi mokrim sapunom. Pazi, poslije ga moraš baciti u smeće!

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0