Life&style
Češnjak ne smije prvi u tavu

Zašto češnjak ne smije prvi u tavu i još 8 pogrešaka koje radimo pri kuhanju

  • Često nesvjesno usvajamo metode kako učiniti neke stvari jer tako to čine i drugi oko nas
  • Nesvjesno ih implementiramo u svoju rutinu kao ispravne je koriste ih svi i već tako dugo...
  •  

Međutim, određenih tradicija, poput onih u kulinarstvu, ne trebamo se slijepo pridržavati. Ako se malo pomnije pogledaju najraširenije kuharske navike, na veliko iznenađenje otkrije se da smo mnoge od njih trebali odavno napustiti. Kako se pokazalo, promijenimo li nešto u našoj rutini, hrana će biti ukusnija i korisnija, a imat ćemo i manje gnjavaže tijekom kuhanja.

1. Odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi

Kako bismo brže odmrznuli meso, obično ga ostavljamo na radnoj površini na sobnoj temperaturi. Međutim, to nije najbolja opcija. U takvim se uvjetima ubrzava razmnožavanje bakterija, a vrlo je lako propustiti trenutak kada se meso zapravo počinje kvariti jer se izvana to neće primijetiti.

Mnogo je sigurnije odmrzavati mesne proizvode u hladnjaku, vjeruju stručnjaci. Može potrajati malo više vremena, ali meso će biti svježe i odmrznuto. Druga brža i manje dugotrajna opcija je odmrzavanje u hladnoj vodi. Za to moraš meso staviti u hermetički zatvorenu ambalažu (da voda ne uđe) i staviti u posudu s vodom. Vodu u posudi mijenjaj svakih pola sata.

2. Pranje povrća pod mlazom vode

Svi znaju da povrće treba oprati prije kuhanja. Ali, jednostavno držanje pod mlazom vode ili tromo miješanje u cjedilu nije dovoljno. Možda to pomaže ukloniti vidljivu prljavštinu, ali stvari poput pesticida, mikroba i ukorijenjene prljavštine neće se isprati.

Prilikom pranja povrća i voća najvažnije je mehaničko djelovanje, kažu znanstvenici - hranu je potrebno trljati rukama pod vodom. Još jedan savjet stručnjaka je da se povrće i voće namoče u vodi s dodatkom sode bikarbone.

3. Dodavanje suhog voća jelu bez namakanja

Suho voće se može jesti bez namakanja. Ali, ako ga namjeravaš dodati salati ili pecivu, moraš ga namočiti u kipućoj vodi 10-15 minuta. Ovaj korak učinit će ga mekšim, a okus će postati jači. Štoviše, namakanje je iznimno važno kada je riječ o pečenju jer suho voće može upiti vlagu, čime se narušava ravnoteža u recepturi, stvarajući neočekivane rezultate.

4. Mariniranje mesa dulje od 12 sati

Iz nekog se razloga vjeruje da što se dulje meso marinira, postat će ukusnije i sočnije. Zapravo, predugo držanje mesa u marinadi učinit će da bude poput gume, a ne mekano.

Kriva je kiselina koja se dodaje u marinadu u obliku octa ili limuna. Kako bi meso bilo koje vrste poprimilo pikantan okus, a da mu se tekstura ne uruši, dovoljno ga je marinirati doslovno 20 minuta.

5. Stavljanje češnjaka u tavu unaprijed

Češnjak se prži vrlo brzo - možda si to već primijetila. Istovremeno dodavanje češnjaka i luka u tavu predstavlja problem, budući da češnjak uspije gotovo izgorjeti, a luk postaje jedva zlatne boje.

Kako bi proces prženja luka i češnjaka bio ujednačeniji, moraš nasjeckati češnjak na velike komade. Ili, ako recept traži naribani ili sitno nasjeckani češnjak, imaj na umu da će se ispržiti u roku od 10 sekundi. To znači da je bolje prvo pripremiti ostale sastojke, a zatim ih odmah dodati češnjaku. Također možeš nasjeckati i dodati češnjak kao posljednji sastojak.

6. Uvijek dugo mijesiš tijesto

Često koristimo približno isti pristup kada je u pitanju priprema tijesta za različite vrste pekarskih proizvoda. Ali, stvari koje su dobre za jedno jelo mogu biti loše za drugo. Dugo miješanje i miješenje tijesta čini ga gušćim i elastičnijim zbog aktivnog otpuštanja glutena.

Ova je opcija savršena za spravljanje pizze, ali nije toliko dobra za pite. To je zato što tijesto u pitama u pravilu treba biti prozračno, nježno i mrvičasto, a ne čvrsto i kompaktno. Zato bismo ovu metodu trebali imati na umu kako bismo dobili ukusnije pečenje.

7. Prženje mesa odmah nakon nanošenja soli

Kako bi odrezak postao hrskav pri prženju, nemoj ga bacati u tavu odmah nakon dodavanja začina. Slano meso ispušta veliku količinu vode, što ga na kraju može spriječiti da se isprži te će ga učiniti kuhanim. Ili ćeš komade mesa morati duže držati na vatri, što će dovesti do suhoće.

Kako se to ne bi dogodilo, meso ostavi da stoji zajedno sa začinima 15 minuta, a povremeno pobriši ispuštenu vlagu papirnatim ubrusom.

8. Kuhati krumpir bez poklopca

Kako bi se krumpir ravnomjernije i brže kuhao, vrijedi poklopiti lonac poklopcem jer će se tako učinkovitije akumulirati i zadržati toplinu. Međutim, postoji uobičajena zabluda koja kaže da to može uzrokovati raspadanje krumpira.

Zapravo, ovaj strašni učinak zapravo nije posljedica poklopca, već stavljanja krumpira u kipuću vodu. Zbog toga vanjski dio krumpira brže proključa i, naravno, počinje se raspadati dok unutrašnjost ne dosegne potreban stupanj spremnosti.

9. Lupanje mesa bez pokrivanja

Posušiti perad prilično je jednostavno, osobito djelomično. Na primjer, tanki rub prsa definitivno će se ispržiti brže od debljeg ruba. Kako bi se meso ravnomjerno pržilo, dovoljno ga je istući i poravnati. Ali, postoje neke nijanse koje treba imati na umu.

Nemoj lupati komad mesa, a da ga ne staviš u plastičnu vrećicu ili barem prekrij folijom za hranu. Ako to ne učiniš, male čestice koje su oku nevidljive mogu se raspršiti po radnoj ploči, šireći bakterije. Također, ako ne pokrijemo meso, riskiramo ubiti vlakna, učiniti meso manje osjetljivim, mrvičastim i još sklonijim sušenju.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    češnjak se stavi na kraju idobije se miris