Life&style
Doručak koji ne bi smjele jesti žene nakon  40.

Zašto bi žene starije od 40 godina trebale izbjegavati ovaj doručak?

  • Ako želiš zadržati svoju težinu, trebala bi već ujutro donijeti dobru odluku što doručkovati
  • Otkrit ćemo ti što stručnjaci za prehranu savjetuju ženama starijima od 40 godina
  • Naime, navode kako jedan vrlo popularan doručak nikako nije idealan

Ne smatra se doručak uzaludno najvažnijim dnevnim obrokom, mnogo je razloga zašto ne preskočiti doručak. Naime, nakon spavanja potrebno je obnoviti rezerve energije, a uravnotežen doručak ti također daje dovoljno energije za gotovo cijeli dan. Međutim, obično negdje nakon 40. godine, kada se tvoj metabolizam uspori, određena hrana može postati kalorijska zamka. Dok neke namirnice pospješuju metabolizam, postoje druge koje usporavaju metabolizam i mogu dovesti do debljanja.

A tako su fini...

Dakle, što bi trebala ukloniti s jelovnika? U intervjuu za internetski časopis shefinds.com, nutricionistica Allison Sizemore upozorava na hranu koja sadrži puno ugljikohidrata, ali malo zdravih masti i bjelančevina. To uključuje npr. gotove muffine, vafle ili čokoladna peciva iz supermarketa. „Kombinacija rafinirane pšenice i šećera nikako nije dobrodošla ako želiš zadržati visok metabolizam“, kaže Sizemore.

 | Autor: Unsplash/Sharon McCutcheon Unsplash/Sharon McCutcheon

Ali, zašto su upravo slatka peciva toliko štetna? Sadržaj šećera ili kalorija u hrani nije jedino što zabrinjava. „Takva hrana dovodi do enormnih oscilacija razine šećera u krvi, tako da u roku od nekoliko sati opet osjećaš glad. Kao rezultat toga jedeš više tijekom dana i brzo završiš s viškom kalorija.“

Možda vas zanima 3 zdrava i ukusna doručka koja ćeš poželjeti jesti svaki dan Rubrika Life&style Life&style

Stručnjakinja za paleo dijetu Heather Rayle također upozorava na redovitu konzumaciju hrane s visokim udjelom ugljikohidrata i njezine učinke na tijelo: „S vremenom dijeta s visokim udjelom ugljikohidrata može dovesti do pretilosti i dijabetesa, jer naše tijelo prestaje reagirati na inzulin koji proizvodi nakon konzumacije ove namirnice kako bi šećer u krvi bio stabilan.“

Koje su alternative?

Umjesto posezanja za slatkim pecivima ili muslijima koji sadrže šećer, nutricionisti preporučuju hranjiv doručak koji pospješuje metabolizam. Sizemore kaže da je „uravnotežen doručak bjelančevina, masti i složenih ugljikohidrata (s vlaknima) važan, osobito za žene starije od 40 godina. Dobar, jednostavan primjer su jaja na tostu od cjelovitih žitarica.“ Također, kruh s avokadom ili ječmena kaša s orasima i svježe bobičasto voće zdrava su alternativa.

 | Autor: Unsplash/Anna Pelzer Unsplash/Anna Pelzer

Photo: shutterstock

Komentari 0