Life&style

Zašto bi jeftino vino prije posluživanja trebalo izmješati kuhinjskim mikserom? Ima veze s okusom

  • Ova teorija zasniva se na legalnoj metodi dekantiranja vina, no malo je kestrebna
  • Promovirana je u kuharici "Modernist Cuisine" - vinski znalci još se zgražaju
  • Najbolje je isprobati: kupi bocu običnog vina, pozovi frendice i mikser i čaše u ruke!

Znaš li da jeftino vino može imati božanski okus najboljeg nektara dobivenog iz grožđa? Dobro, možda ne baš sasvim tako, ali navodno se okus lošeg vina može popraviti. Malo smo sumnjičavi, ali isplati se probati posebno jer da se uštedi koja kuna u kućnom budžetu, nismo skloni kupovati skupa vina, jeftinije varijante su nam draže. Naravno da onda ne očekujemo okus od kojeg ćemo pasti u delirij, no navodno postoji metoda kojom se može poboljšati okus svakog vina. A mi smo pali u delirij kad smo čuli kako.

Možda vas zanima Žene iskreno za miss7: "Zašto volimo mlađe muškarce?" Rubrika Love&Sex Love&Sex

Promovirao ju je Nathan Myhrvold u svojoj knjizi "Modernist Cuisine", a nazvao ju je "superdekantiranje". Otkako je kuharica objavljena ova bizarna metoda ne prestaje čuditi ljubitelje vina (znalci su u predinfarktnom stanju). Nathan sve zasniva na legalnoj, priznatoj i poznatoj metodi dekantiranja vina, ali je otišao korak (ili deset) dalje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Što je dekantiranje? Vino, prvenstveno crno, prije konzumacije se otvara i ulijeva u dekanter, staklenu bocu izrazito široka dna. Na taj se način vino odvaja od taloga koji se nalazi na dnu boce što je važno kod arhivskih vina. No, dekantiranjem, kad vino dođe u dodir sa zrakom, oslobađaju mirisi i arome zarobljeni u boci. Nathanov trik: ovo možeš brže i bolje napraviti uz pomoć kuhinjskog miksera!

Dok ga vrtiš u mikseru kao da tučeš jaja za kolač, vino će doživjeti svojevrsni "šok kisikom" i u samo nekoliko sekundi postati bolje. Navodno će postati "mekše", ukusnije i pitkije. Samo hrabro miksaj nekoliko sekundi dok se vino ne zapjeni(!). Čak će mu se i boja promijeniti u svijetliju od nastalih mjehurića. Poslužiti ga možeš čim mjehurići nestanu.

Pa, probaj. Kupi jeftino vino, pozovi frendice i mikser u ruke!. Sigurno će biti zabavno, iz ovog ili onog razloga.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0