Life&style

Zaštitar u muzeju uništio sliku vrijednu milijun dolara: Bilo mu je dosadno pa je na slici nacrtao oči!

  • Nesvakidašnji čin vandalizma dogodio se u jednoj ruskoj galeriji
  • Zaštitar je naime na slici nacrtao oči jer mu je bilo dosadno
  • Istraga je u tijeku, a umjetničko djelo poslano je na restauraciju

Zaštitar u ruskoj galeriji Centar Jeljcin na novom je poslu izdržao samo jedan dan, a sad se napokon suočava i s optužbama nakon uništavanja slike. Izvršni direktor Predsjedničkog centra Boris Jeljcin u Jekaterinburgu izjavio je kako je zaštitar bio zaposlen u privatnoj zaštitarskoj tvrtci te je sad otpušten.

No, njegov identitet ipak nije otkriven. Zaštitar je uslijed dosade na poslu na vrijednoj slici nacrtao par očiju kemijskom olovkom. Slika u pitanju je “Tri figure” umjetnice Anne Leporskaye te je nastala između 1932. i 1934. Slika je osigurana na 75 milijuna rubalja, odnosno oko 1.3 milijun američkih dolara.

Anna Leporskaya tijekom svog života bila je sovjetska slikarica avangarde. Iako je većina njenih slikarskih djela, uključujući i “Tri figure”, inače smještena u poznatoj Tretjakov galeriji u Moskvi, “Tri figure” privremeno je bila na posudbi u Centru Jeljcin povodom izložbe apstraktne umjetnosti.

Zaštitaru se slika Anne Leporskaye očito nije svidjela budući da ju je odlučio vandalizirati i nacrtati oči na dvije od tri figure koje je naslikala i koje nemaju oči ni određene karakteristike na licima.

Prema Anni Reshetkini, kustosici izložbe, zaštitar je sliku vandalizirao kemijskom olovkom s brendom muzeja. No, budući da nije prejako pritisnuo kemijskom olovkom, nije probio platno i potpuno uništio sliku, iako je i ova šteta ozbiljna.

Otkrivamo gdje na zidu objesiti sliku Možda vas zanima Prevelika, premala ili taman: kako izračunati koliko velika slika će na zidu izgledati savršeno Rubrika Life&style Life&style

Nakon incidenta, u Centru Jeljcin na sva izložena umjetnička djela postavljeni su zaštitna stakla, kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvog vandalizma.

Da je slika oštećena, otkrili su u prosincu prošle godine posjetitelji izložbe prilikom posjeta galeriji te su se obratili osoblju nakon što su primjetili nepravilnosti na slici. Galerija je sliku povukla s izložbe te ju vratila u galeriju Tretjakov i prije nego što je bilo planirano.

Tad je održana i procjena štete te troškova restauracije ovog vrijednog umjetničkog djela. Šteta je procjenjena na oko tri tisuće dolara, a restauraciju će platiti zaštitarska tvrtka u kojoj je zaštitar bio zaposlen.

Premda je krivac brzo pronađen, na očitovanje svoje kazne još čeka. Iako je uništio sliku vrijednu više od milijun dolara, rusko Ministarstvo unutarnjih poslova zaključilo je da neće podizati nikakve optužbe jer procjena štete i restauracije slike nije bila prevelika. 

Ipak u siječnju ove godine, Ministarstvo kulture požalilo se na ovu odluku te su podnijeli zahtjev da se zaštitara optuži za “uništavanje i nanošenje štete djelima kulturnog nasljeđa”, navodi Art Newspaper Russia. Policija je sad u otvorenoj istrazi slučaja, a osumnjičeni zaštitar mogao bi biti osuđen na novčanu, ali i zatvorsku kaznu.

Možda vas zanima Fantastičan spoj fotografije i anatomije daje unikatno umjetničko djelo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@gisou
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Koji lik