Life&style 17. rujna 2012.

Započeo 17. Split Film Festival

U subotu 15. rujna započeo je 17. Split Film Festival/Međunarodni festival novog filma - najstariji međunarodni filmski festival u zemlji. Kroz godine, festival se profilirao u značajnu i relevantnu manifestaciju koja promovira umjetnost pokretnih slika i otvara vrata svim inovativnim, kreativnim, apstraktnim, radikalnim i drugim zanimljvim vrstama filmske umjetnosti, kao i novoj, digitalnoj tehnologiji elektronske slike.

Ove godine festival je uokviren temom francuskog imena résistance, a riječ je o otporu i otporima u najširem smislu – od intimnog i ontološkog do kulturnog i društveno-političkog. Unutar 8 sekcija festival će ponuditi izbor najzanimljivijih kreativnih filmskih i video ostvarenja iz recentne svjetske produkcije, s naglaskom na radove u kojima je vidljiv otklon spram mainstream kinematografije. Sveukupno, riječ je o 37 dugometražnih i 63 kratkometražna filma. U konkurenciji i popratnim programima publika, kao i svih prijašnjih godina, isključivo na ovom festivalu može vidjeti filmove različitih žanrova i tematike. Riječ je isključivo o hrvatskim premijerama filmova koji neće biti distribuirani na ovom području te je Splitski filmski festival jedinstvena prilika domaćoj publici da vidi ova izuzetna filmska ostvarenja.

I ove godine imamo priliku vidjeti niz zanimljivih programskih sekcija u kojima se premijerno prikazuje suma filmskih radova recentne svjetske produkcije.

 | Autor: Središnji dio programa čini konkurencija od devet filmova dugog metra koji posredno ili neposredno promišljaju naslovnu temu, a autorstvo im potpisuju mladi talenti ili pak afirmirani autori. Konkurencija kratkometražnih filmova bila je iznimno jaka već u predselekciji pa je između otprilike tisuću i dvjesto naslova sa svih strana svijeta odabrano njih trideset i osam. Mahom je riječ o filmovima inozemne produkcije, ali tu je i nekoliko domaćih autora. Eksperimentirajući na planu filmskog izraza i sadržaja, autori kroz ova djela promišljaju mogućnosti i granice filmskog jezika te relacije umjetnosti i stvarnosti na svim njihovim poljima. Filmove u konkurenciji ocjenjivat će dva međunarodna žirija.

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazane dvije tematske sekcije. Prva, pod nazivom "Otpor", zaokružuje naslovnu temu festivala te kroz osam filmova propituje različite dimenzije otpora – od filma "Rouge Parole" koji iz centra zbivanja sagledava višedimenzionalnost još uvijek aktualnog arapskog proljeća do filma "Cultures of Resistance" o ljudima koji su svoj život posvetili promicanju promjena. "Odrazi", druga sekcija dokumentarnog filma, bavi se likom i djelom kultnih (kao i neafirmiranih) filmaša te prati i promišlja različite forme umjetničkog izražavanja i njihov širi kulturalni kontekst. Ove godine ćemo, između ostalog, moći vidjeti dokumentarac o Romanu Polanskom.

Frame extended je programska sekcija gdje se mogu pogledati eksperimentalni filmovi dugog metra. Kroz četiri filma publika će se moći upoznati s praksom današnjeg širenja granica filmskoga jezika. Posebno su intrigantni i kontroverzni uratci u sekciji Libido – od dekonstrukcijskih prikaza porno kinematografije do aktualnog problema pedofilije unutar Katoličke crkve. Posebno zanimljiv je film "Outing" – portret mladića koji sam problematizira vlastiti spolni identitet pedofila, noseći se s odlukom da svoju seksualnost nikada ne realizira.

U sekciji Mediteran, koja predstavlja izbor iz filmova lokalne produkcije koji su do sada iz različitih razloga bili zaobiđeni, pogledat ćemo "Čuvaj film" Antonia Peraice –zanimljiv historiografski i filmski dokument – te debitantski dugometražni film Lordana Zafranovića, "Nedjelja", uz kojega će biti prikazan i njegov kratki film "Dragi Džoni, kradeju ti zlato".

 | Autor: U sklopu posebnog programa, bit će predstavljena estonska kinematografija, uz filmske projekcije i prezentaciju o estonskoj recentnoj produkciji te njihovom najvećem filmskom festivalu. Program Retrospektiva na jednom će mjestu okupiti radove hrvatskog filmskog i multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete te talijanskog majstora animacije Simonea Massia, pod čijim mentorstvom se održava i filmska radionica (Uklanjanjem do crteža) u kojoj će zaintersirane uvesti u osnove svog načina animacije. Nekoliko predavanja i diskusija problematizirat će teoriju filma i umjetnosti u najširem smislu – riječ je o predavanju Ivana Ladisalva Galete Gledati i vidjeti, tribini Stribora Jurčića o pitanju autorskih prava te interakciji novca i umjetnosti, prezentaciji Gabora Pintera o etičkim i tehničkim aspektima restauracije filmova te predavanju Tanje Vrvilo o filmu kao društveno i politički angažiranoj umjetnosti.

Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika ove je godine dodijeljena poznatom portugalskom redatelju Pedru Costi, čiji će film "Collosal Youth" prigodno biti prikazan na festivalu.

Svečano otvaranje festivala održat će se u kinu Karaman, a sve dodatne informacije potražite na stranicama festivala.

Komentari 0