Life&style

Dalmatinska, bodulska i vlaška pinca ili sirnica, koja je najbolja? Imamo 3 tradicionalna recepta

  • U hrvatskoj tradiciji gotovo je nemoguće da se na uskršnjem stolu nađe i pinca, ili sirnica, kako je nazivaju u priobalju
  • Ovu tradicionalnua slatkastu pogaču neki jedu uz doručak, sa šunkom, hrenom i mladim lukom jer baš taj blagi slatki okus pince neutralizira i lijepo ide uz ove tipične, slane i ljute, uskršnje namirnice
  • Drugi pincu ili sirnicu jedu kao kolač, posebno one verzije koje sadrže grožđice, a jedno je sigurno: koliko domaćica, toliko recepata za pincu
  • Ipak, izdvojili smo tri tradicionalna recepta za pincu, za dalmatinsku, bodulsku i vlašku. Evo u čemu je razlika i kako ih pripremiti

U mnogim domovima pinca je sastavni dio Uskrsa. Uskrsna pogača, u Dalmaciji zvana sirnica, u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju pinca u mnogim se domovima tradiocinalno peče uoči Uskrsa. Zanimljivo je da je pinca poznata i kao sirnica, no sir nije dio recepta. U pinci nema sira, ali pretpostavlja se da su domaćice nekad u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca.

Pince karakterizira jaka žuta boja zbog velike količine jaja. Nekad se jaja nisu smjela jesti u korizmi, pa su ih domaćice na neki način nadoknađivale stavljajući ih u pincu. Za nju je bitno da tijesto bude čvrsto, ali ne pretvrdo. Prije pečenja se premaže žumanjkom, a neki je vole rasjeći po sredini kako bi unutra stala pisanica. Neke je domaćice zamijese pincu već na Veliki petak (priprema je ionako dugotrajna, nema pince nabrzaka) dok pripremaju posna jela.

Uskršnja pinca dio je tradicije

Kod mnogih, pinca je obvezan dio uskršnjeg stola, naravno uz mladi luk, svježi sir, jaja, šunku i hren. Pinca je obavezni dio uskršnjeg tradicionalnog doručka, a osobita je zbog svoje žute boje i slatkastog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju idu čak i do 12 žumanjaka. 

Možda vas zanima Evo što će mnogi ove godine imati u svom domu za Uskrs Rubrika Life&style Life&style

Tradicija izrade pince razlikuje se od mjesta do mjesta. Pinca ili sirnica je aromatičan kruh koji predivno miriše, pa ćeš zasigurno uživati i radeći je. Donosimo ti provjerene recepte iz raznih dijelova Hrvatske kako bi ovog Uskrsa sa svojom obitelji uživala u mirisima i okusima slasne pince.

Dalmatinska sirnica

Kažu stare domaćice, da se treba dobro naljutiti prije nego kreneš u izradu tijesta i onda svoju ljutnju iskaliti mijeseći tijesto rukama. Mijesiti ga snažno i enetgično trebaš sve dok ne bude glatko i to ne samo jedanput, nego više puta! Onda ga treba pustiti da "odmori" neko vrijeme, pa ga se opet treba dohvatiti šakama.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Sastojci

  • 1 kg brašna za dizano tijesto
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 jaja
  • 6 žumanjaka
  • 2 dl mlijeka, punomasno
  • 20 g suhog kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • 1 dl soka od naranče (prirodni)
  • tamni rum
  • limunova korica

Priprema

1. Pomiješaj kvasac, mlako mlijeko, žličicu šećera i malo brašna. Ostavi na toplom da se diže otprilike 15 minuta. 

2. U drugoj posudi pomiješaj brašno, ostatak šećera, sol, vanilin šećer, koricu limuna, rum, narančin sok, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodaj kvasac. Dobro umijesi tijesto i ostavi na toplom da se diže 3 do 4 sata. 

3. Dignuto tijesto razdijeli na 3 dijela, nježno obliku sirnice, škarama napravi dva reza u križ na vrhu te stavi u hladnu pećnicu. Pećnicu uključi i stavi na 200 stupnjeva Celzijusa. 

4. Nakon što se sirnica pekla 20 minuta izvadi je iz pećnice i premaži razmućenim žumanjkom te pospi razmrvljenim kockicama šećera. Vrati u pećnicu i peci još 20 minuta na 150°C. U tijesto možeš staviti nekoliko kapi prošeka, kruškovca ili neke druge aromatične rakije prema ukusu.

Bodulska pinca

Nerijetko su domaćice koristile cvijet šafrana kako bi dobile jaku žutu boju, poneke su stavljale grožđice kako bi dodatno zasladile svoju sirnicu, a neke bi stavljale u nju i svinjsku mast. Tijesto za pincu mora biti tvrdo, ali ne pretvrdo za jesti niti premekano jer bi se u tom slučaju raspala. 

Sastojci

  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  •  125 g šećera
  • 1 kom vanilin šećera
  • 250 ml mlijeka ( 3.3% masti )
  • 125 g maslaca
  • 700 g brašna za dizana tijesta
  • 1 prstohvat sol
  • 1 suhi kvasac
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kom limunova korica
  • 100 ml soka od naranče
  • 1 kom narančine kore
  • šećer u kocki
  • rum
  • opcionalno: aroma kruškovac i aroma sirnica

 | Autor: Pixsell Pixsell

Priprema

1. U posudi dobro izmiksaj jaja, žutanjke, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sok i koricu naranče.

2. U smjesu dodaj rum i, po želji, aromu kruškovac i aromu sirnica.

3. Maslac rastopi u mlijeku i pusti da se malo ohladi.

4. Zajedno pomiješaj brašno, kvasac i prašak za pecivo.

5. U brašno dodaj smjesu s jajima i otopljeni maslac, dobro umijesi i ostavi da se tijesto diže sve dok se ne udvostruči.

6. Kada se prvi put digne, spusti ga sa žlicom i pusti da se još jednom digne.

7. Prije stavljanja u peć pogače prerezati škarama u križ, premazati žumanjkom i posuti grubo zdrobljenim šećerom u kocki.

8. Sirince staviti u hladnu pećnicu i temperaturu namjestit na 180°C. Peći oko 20 minuta (nakon što dosegne temperaturu od 180), dok ne dobije zlatnu boju. U tijesto možete prema želji staviti malo ruma, kruškovca, arome sirnice. Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu.

Vlaška pinca ili sirnica

Sastojci

  • 700 g glatkog brašna
  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca, slani
  • 1 kom svježeg kvasca
  • 4 paketića naribane limunove korice ili svježa korica 4 limuna
  • 250 ml mlijeka, punomasnog
  • 2 kom vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 2 jaja
  • 1 žličica rakije viljamovke
  • 100 ml soka od naranče 

 | Autor: Pixsell Pixsell

Priprema:

1. Kvasac zamuti u malo mlijeka, šećera i brašna i ostavite da se diže.

2. U posudi pripremi brašno, a šećer, maslac i sve sastojke kao i kvasac dodaj brašnu. Mijesi rukom ili mikserom (posebnim nastavcima) dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Pazi da tijesto ne bude pretvrdo i nikako nemoj pretjerati s rakijom. Arome su bitne, ali i sama kapljica viška rakije od kruške ili ruže bitno može promijeniti okus.

3. Tijesto ostavi na toplom mjestu da se diže oko sat vremena.

4. Kad se digne tijesto, premijesi ga i oblikujte veće kugle po želji ili više manjih. Ako ćeš raditi veće dobit ćeš četiri sirnice.

5. Sirnice stavi na papir za pečenje na plehu i ostavi da se dižu još neko vrijeme. Kada se digne zasijeci u križ, premaži žumanjkom i pospi krupnim šećerom.

6. Peci na 180°C oko 40 minuta. Pazi na vrijeme ovisno o pećnici.

Možda vas zanima Preslatka uskrsna dekoracija: Raznovrsne biljke u jajima oduševit će sve tvoje goste Rubrika Life&style Life&style

Naravno da je od svih pinci, najbolja ona napravljena kod kuće, a kako bi bila naukusnija i mekana isprobaj neki od recepata koje imamo za tebe. Samo trebaš odabrati najdraži i s pripremama za pečenje najsočnije pince možeš početi! Dobar tek!

Photo: Pixsell/Boris Ščitar
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    sve