Life&style

Zalijevanjem do prekrasnog vrta

Previše ili premalo zalijevanja može itekako utjecati na izgled našeg vrta. Pošto su savjeti o zalijevanju variraju od područja do područja, donosimo opće smjernice kako bi vaš vrt bio što ljepši.

Zalijevanje je vaš najvažniji posao u vrtu i morate ga shvatiti ozbiljno. Ukoliko niste raspoloženi za često zalijevanje ili ste zaboravni, radije zamijenite biljke prvom prilikom nekima koje se lako održavaju i ne zahtjevaju čestu brigu. Biljke koje se zalijevaju često, ali nedovoljno imaju korjen blizu površine. U toplim danima on je izložen dodatnoj toplini i nema dovoljno vlage. Kako bi vaša biljka razvila dubok i zdrav korjen morate je zalijevati što pravilnije.

Sustavi za zalijevanje

Suvremena tehnologija omogućila nam je cijeli niz načina zalijevanja: automatsko, zalijevanje raspršivačima, perforiranim cijevima ili ručno. Svaki oblik ima svoje perdnosti i mane, ali nije svaki pogodan za svaku površinu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Automatski sustavi su zapravo mreža cijevi priključena na vrtnu slavinu. Na potrebnim mjestima postavljaju se raspšivači koji se mogu programirati koliko i kada da zalijevaju. Preporučuje se da se tijekom suhog vremena uključuje dva puta dnevno po deset minuta. Idealni su za zalijevanje gredica i travnjaka.

Raspršivači su točno usmjereni na određeno područje, a mogu biti statični i rotirajući te različitih veličina. Perforirane cijevi mogu biti dio automatskog sustava ili pak zasebno položene. Rade na principu da voda cirkulira i curi kroz rupice u cijevima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ručno zalijevanje pomoću kante ili ruže je najpreciznije, ali i najdulje traje. Idealno je za lončanice, izolirane biljke i biljke u visećim košarama.

Kako i koliko?

Travnjak, ukoliko je tek zasijan ili položen, valja zalijevati češće nego onaj koji je već dulje vremena prisutan. Stariji travnjaci se obično zazelene s prvom kišom. Želite li da stalno bude zelen, dobro ga zalijte barem jednom tjedno. U sušnim razdobljima ga je potrebno češće kositi, ali uvijek rano ujutro ili kasno navečer.

Grmove i drveće valja zalijevati dok su mladi i nisu razvijeni do kraja. Kada se jednom razvije sustav korijenja, ne morate ih više zalijevati, čak ni za sušnih razdoblja. Manje grmove i višegodišnje biljke valja zaliti kada im listovi klonu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Biljke u gredicama i povrće se zalijeva rano ujutro ili navečer. Količina vode mora biti veća za gusto posađene biljke. Lončanice i druge biljke valja zalijevati ovisno o vrsti. Ako je vrijeme jako suho to može biti čak i svakog jutra i večeri.

Savjeti za zalijevanje

Najbolja voda za zalijevanje je dobra stara kišnica. Možete je skupljati u bačvama ili kantama, a želite li se boriti protiv nametnika na prirodan način u nju potopite listove koprive. Niste li u mogućnosti prikupljati kišnicu, pustite vodu da odstoji nekoliko dana.

Biljke nikada ne zalijevajte po najvećoj vrućini, nego rano ujutro ili kasno navečer. Zaštitni sloj (npr. slame) spriječit će isušivanje tla oko biljke i održati ga vlažnim.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0