Life&style

Zakopaj jaje u teglu sa cvijećem i gledaj što će se dogoditi za nekoliko dana

  • Jesi li znala da jaja možeš koristiti i u vrtlarstvu?
  • Ljuske jajeta imaju brojne sastojke koji su potrebni biljkama i s njima možeš napraviti prirodno gnojivo
  • Ako si taman planirala posaditi nove biljke, isprobaj ovaj trik - tvoje zelene ljubimice bit će ti zahvalne!

Osim što su važan dio zdrave i uravnotežene prehrane, znamo i za upotrebu jaja u kozmetici - s njime radimo maske za kosu, primjerice. No, jesi li znala da jaja možeš koristiti i u svome dvorištu ili balkonskom vrtu?

Možda vas zanima Zašto svježa jaja ne trebaju u hladnjak? I koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja? Rubrika Life&style Life&style

Svakog proljeća prije sadnje važno je osigurati da zemlja za biljke ima odgovarajuću količinu hranjivih tvari. Umjesto korištenja gnojiva iz trgovine, ovo prirodno gnojivo koje možeš napraviti sama dat će tvojoj biljci sve što joj je potrebno. Ako si nova u vrtlarenju, ovo ti se može činiti čudno, no svaki iskusniji "poljoprivrednik" znat će kakve benefite jaja imaju za biljke. Jaja sadrže kalcij, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezij i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih tvari zemlji i kompostu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Sve što trebaš napraviti je staviti malo zemlje u lonac za cvijeće i položiti sirovo jaje na vrh. Zatim rasprostri još malo zemlje po vrhu vrh i zakopaj sjeme biljke po tvom izboru baš kao što bi to i inače uradila. Nakon nekog vremena, jaje će se početi raspadati i djelovati kao prirodno gnojivo.

Kako napraviti svoj mali kućni "začinski vrt" u samo nekoliko jednostavnih koraka

No, ako ne želiš potrošiti čitavo jaje, ne moraš! Umjesto čitavog jajeta možeš koristiti i ljuske koje su također bogate kalcijem, dušikom i fosfornom kiselinom - svim bitnim tvarma koje potiču rast biljaka. Već za par dana vidjet ćeš benefite i tvoja biljka će izgledati ljepše i zdravije i više ti neće pasti napamet kupovati skupa umjetna gnojiva - kažu vrtlari.

Sljedeći put kada budeš radila omlet ili palačinke - umjesto da baciš ljuske, iskoristi ih i njima nahrani svoje cvijeće! A ako imaš veliki vrt u koji često zalaze ptice, možeš po vrtu pobacati zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći! Naime, ptice koje posjećuju naše vrtove često imaju manjak kalcija i jedu male komadiće ljuske jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcija. Već samo iz tog razloga vrijedi rasuti zdrobljenu ljusku jajeta po vrtu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0