Life&style
Kraljica Charlotte

Zagrijavanje za seriju: Ovo su nepoznate stvari o pravoj kraljici Charlotte, imala je 15 djece i 18 klokana...

Zvjezdani ljubavnici dolaze i odlaze u 'Bridgertonu' – prisjetimo se velike buke oko odlaska Regé-Jean Pagea 2021. godine. Međutim,  kraljica Charlotte (Golda Rosheuvel) konstanta je Netflixovog hita Shonde Rhimes. Sada je njemačka princeza, koja je kasnije postala britanska kraljica, dobila svoj vlastiti spin-off, s pridošlicom Indijom Amarteifio koja će glumiti plemkinju tijekom njezinih tinejdžerskih godina u seriji 'Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonovima'

Možda vas zanima Prvi trailer za drugu sezonu "I tek tako..." govori o novim počecima, a jedva čekamo vidjeti Carrie i Aidena Rubrika Life&style Life&style

Uoči izlaska serije 4. svibnja, osvrnuli smo se na najznačajnije pojedinosti o životu i karakteru pokojne monarhinje, od njezine opsesije burmutom do strasti za psima pomerancima.

Možda je bila prva britanska crna kraljica

Rođena kao princeza Charlotte od Mecklenburg-Strelitza u sjeveroistočnoj Njemačkoj, vodile su se mnoge (često problematične) rasprave o rasnom podrijetlu bake kraljice Viktorije i pra-pra-pra-prabake kraljice Elizabete II. Točnije, povjesničar Mario de Valdes y Cocom vjeruje da potječe od portugalskog monarha iz 13. stoljeća i njegove sjevernoafričke ljubavnice Madragane. Dok su drugi znanstvenici dovodili u pitanje valjanost ove genealogije, nagađanja o Charlotteinom naslijeđu nadahnula su Chrisa Van Dusena, izvršnog producenta serije 'Bridgerton', za vrlo raznoliku glumačku postavu u originalnoj seriji. (Zanimljivo je da se kraljica Charlotte nikada ne pojavljuje u romanima 'Bridgerton' autorice Julie Quinn.)

 | Autor: Netflix Netflix

Hobiji kraljice Charlotte uključivali su glazbu i klokane 

Charlotte je obožavala glazbu, a za svog učitelja glazbe zaposlila je Johanna Christiana Bacha, sina legendarnog Johanna Sebastiana Bacha. Također je pozvala Mozarta da joj nastupa kao dijete, što se spominje u epizodi 'Bridgertona' pod nazivom 'Shock and Delight', a također je često sa svojim suprugom izvodila glazbene duete na flauti i čembalu. U međuvremenu se duboko zainteresirala za naturalizam, katalogizirajući biljke i osnivajući menažeriju koja je pružila utočište prvim klokanima na britanskom tlu. Što je najdojmljivije, pridružila se feminističkom pokretu 'plavih čarapa', zajedno s književnicom Fanny Burney, spisateljicom Elizabeth Harcourt i filozofkinjom Margaret Cavendish.

Udala se za svog supruga na prvi pogled

Kraljica Charlotte stigla je u London kako bi postala buduća kraljica sa samo 17 godina, a praktički nije uopće govorila engleski. Putovanje morem iz njezinog rodnog njemačkog vojvodstva bilo je toliko burno, a princeza toliko bolesna da joj njezina vjenčanica, obilno optočena dijamantima, više nije pristajala, a ogrtač od ljubičastog baršuna padao joj je s ramena tako da su „gosti vidjeli njezinu gornju polovicu tijela jednako kao i sam kralj“, ironično je primijetio Horace Walpole, britanski pisac i političar. Ipak, udala se za kralja Georgea III samo šest sati nakon što ga je prvi put srela 8. rujna 1761., na ceremoniji u palači St James.

 | Autor: Netflix Netflix

Charlotte je obožavala pse, pomerance

Kraljica Charlotte jako je voljela pse pomerance, pa je sa sobom dovela dva kada se preselila u Englesku. Psi zvani Phoebe i Mercury, nalaze se na kraljevskom portretu Thomasa Gainsborougha. U kasnijim je godinama često poklanjala pse svojim dvorjanima, držeći vlastite pomerance oko sebe u svojim svečanim sobama. Njezin sin, kralj George IV., te njegova kći, kraljica Victoria, naslijedili su njezinu ljubav prema ovoj pasmini, a potonja je čak započela program uzgoja.

Imala je puno djece

Unatoč na brzinu dogovorenom vjenčanju, brak Georgea i Charlotte bio je iznimno sretan najmanje 25 godina. Imali su ne manje od 15 djece, od kojih je 14 rođeno u Buckinghamskoj palači. Zapravo, Charlotte je ta koja je promijenila londonsku rezidenciju kraljevske obitelji iz St James's Palace u Buckinghamsku palaču – koju je George III. kupio kao Buckingham House 1762. godine, kao i Frogmore House u Windsor Parku, gdje su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa održali svoje vjenčanje 1792. godine. Nakon što je kralja spriječila bolest da vlada u kasnijim godinama, Charlotte je također sve više vremena provodila s njim u palači Kew, gdje je bio podvrgnut bezbrojnim terapijama pijavicama i ljekovitim kupkama.

 | Autor: Netflix Netflix

Kraljičina ovisnost o burmutu je legendarna

Kao što je naglašeno u 'Bridgertonu', kraljica Charlotte doista je bila ovisna o burmutu (fini aromatski prah napravljen od duhanskog lišća koji se uvlači kroz nosnice šmrkanjem), a imala je namjensku sobu ispunjenu mljevenim duhanom u dvorcu Windsor i sakupila je najmanje 90 burmutica do svoje smrti 1818. godine. Prema Royal Collection Trustu, koristila je duhan kao sredstvo za liječenje svojih čestih glavobolja, a među svoje omiljene mješavine ubrajala je Violet Strasbourg, mješavinu repice u prahu, gorkih badema, ambergrisa i attarjua, koju je svako jutro obogaćivala žlicom zelenog čaja.

Bila je vrlo aktivna na dvoru i prenosila je tračeve

'Bridgertonov' opis kraljice Charlotte kao „jako uključene za spajanje parova“ činjenično je točan. George III. zapravo je organizirao prvi debitantski bal 1780. godine u čast rođendana svoje supruge - s takozvanim Balom kraljice Charlotte koji se održavao u Buckinghamskoj palači svake godine sve dok ga kraljica Elizabeta II nije otkazala 50-ih godina prošlog stoljeća. Čak i nakon što je njen suprug pao u ludilo, pisala mu je pisma u kojima je prepričavala tračeve oko visokog društva, od kojih se mnogi mogu pročitati u Kraljevskom arhivu.

Možda vas zanima Cavillov oproštaj od Geralta od Rivije: Izašao je trailer za 'The Witchera', a znamo i kad dolaze nove epizode Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0