Life&style 27. svibnja 2020.

Zagrepčanka organizira vrijednu humanitarnu umjetničku lutriju ''Autori za Petrovu'', a možeš se uključiti i ti

Privatni album.
  • U obnovu metropole koja je pretrpjela brojna oštećenja nakon velikog potresa uključili su se mnogi, a među njima i mlada Zagrepčanka Lucia Jerič
  • Lucia je organizirala humanitarnu lutriju u kojoj donatori minimalnog iznosa od 300 kuna za uspomenu mogu dobiti neku od vrijednih umjetnina
  • Humanitarna aukcija ''Autori za Petrovu'' okupila 30-ak etabliranih i mladih umjetnika, a do 27.lipnja možeš se uključiti i ti

Zagreb će se još dugo oporavljati od posljedica potresa, a  tijekom tog razdoblja, nadamo se, blijedit će i prizori stradanja koji su zadesili metropolu 22. ožujka. Ipak, neka stradanja trajno su nam se urezala u sjećanje, poput prizora rodilja koje sa svojom tek rođenom djecom, umotane u dekice spas potražili na hladnoći ispred oštećene Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Kako se taj prizor nikad više bi ponovio, pobrinula se i Zagrepčanka Lucia Jerič koja se nedavno vratila s magisterija kulturnog i umjetničkog managementa u Rimu i tako se pridružila brojnim organizacijama i građanima koji su pokrenuli brojne akcije da bi Zagreb kakav poznajemo ponovo zaživio, ako ne i bolji. 

Možda vas zanima... Alpinistica Ida Musemić opisala je iskustvo sa zagrebačkih krovova: Tri stvari su nam dale snagu u tom kaosu Rubrika Život Život

Mlada Zagrepčanka, koja ljubav prema umjetnosti gaji od malih nogu a trenutačno radi u kulturi u predsjedavanju Hrvatske Vijećem Europske unije, organizirala je humanitarnu lutriju pod nazivom ''Autori za Petrovu'', potaknuta idejom kako ujedinjeni možemo pomoći.  U ovoj hvalevrijednoj akciji koja je započela prije tjedan dana, a potrajat će do 27. lipnja mogu sudjelovati svi zainteresirani putem minimalne donacije od 300 kuna, a imaju priliku osvojiti umjetnička djela promišljeno i pomno odabranih etabliranih umjetnika kao i mladih snaga s hrvatske umjetničke scene. 

''Po završetku aukcije svi koji su sudjelovali s minimalnim iznosom do 300 kuna u donacijama bit će dodijeljen broj odnosno srećke koji će se potom stavljati u bubanj i na taj način transparentno izvlačiti. Izvući će se jednak broj ljudi koliko imamo umjetnika odnosno njihovih djela, a zasad samo ih skupili tridesetak. U drugoj platformi nasumično ćemo spajati izvučene donatore s umjetninama'', ispričala je Lucia. 

 | Autor: Privatni album Privatni album

Na uložen novac svi donatori tako će za svoj hvalevrijedan potez moći dobiti i vrijedne uspomene; ulja na platnu, ulja na drvetu, ilustracije, crteže, digitalne printeve, skulpture. 

 | Autor: , Stipe Nobilo

Za Zagrepčanku rođenoj u Petrovoj pokretanje ove humanitarne akcija bila je emotivna odluka, a u cijelu priču, povjerila je, ušla je skromno i bez velikih očekivanja. Zato je i iznenadilo što je već do sada prikupljen iznos premašio očekivani do završetka akcije. 

''Jako mi drago što smo do sada skupili nekih 20.000 kuna, što mi ulijeva nadu da niti jedna mama neće morati proživjeti ono što se dogodilo nekima od njih 22. ožujka. Za mene je ovo emocionalno kao i za autore koji su donirali djela za koja su vezani i koja su im od velikog značaja. I oni su jako zadovoljni kako se aukcija odvija, ali najbitnije je da bude zadovoljna Petrova bolnica'', skromno je napomenula Lucia. 

Možda vas zanima... Umjetnica OKO u potresu je izgubila stan i atelje: "Ima dana kad me to sruši na pod, ali žilavi smo mi ljudi" Rubrika Život Život

Zaista, ovoj humanitarnoj aukciji odazvalo se tridesetak umjetnika; od etabliranih imena do generacija koji su bili na važnim Trijenalima, Erasmusima ili izlagali svoja djela u Hrvatskoj i u svijetu. Od Stipe Nobila i Vatroslava Kuliša, koji pripadaju među naše najcjenjenije autore, do Pauline Jazvić i Roberte Vilić koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža, kao i Trijenalu kiparstva. Radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod dvostruke osvajačice Grammyja, Dee Dee Bridgewater, Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, Aleksandar Bezinović izlaže po Los Angelesu, dok su slike Marije Koruge bile dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće. Tu su i djela Stjepana Jukića, Tisje Kljaković Braić, Agate Lučić, Apolonije Lučić, Aleksandra Bezinovića, Koraljke Kovač, Branke Riđički, Nenada Voriha, Dorice Matjan, Bianke Garčevi, Ene Čuček, Vedrane Dević, Nikice Jurkovića, Jelene Bando, Nikole Grabovca, Lava Paripovića, Lorene Almaši, Laure Brcković, Valentine Supanz Marinić, Petre Lidie Ševeljević, Martine Ištvan, Tina Samaržije, Mie Mijatović, Abela Brčića i Dominika Vukovića. Svi se radovi mogu pogledati na www.autorizapetrovu.com te Instagram stranici „autorizapetrovu“  što su i mjesto svojevrsne virtualne online izložbe navedenih umjetnika. 

 | Autor: , Tisja Kljaković Braić, Agata Lučić, Paulina Jazvić

Lucia je tijekom pandemije koronavirusa i nakon potresa, pokrenula Instagram profil @QuarARTime na kojem je, potaknuta znanstvenim istraživanjem kako gledanje u umjetnine podiže raspoloženje, svakodnevno dijelila umjetnička djela kako bi unijela dašak pozitive u ova čudna, virusom i karantenom obilježena vremena. To je u jednu ruku i inspiriralo za pokretanje ove humanitarne aukcije, u kojoj, kaže, u fokusu ima i uključiti i mlade umjetnike kako bi se mogli promovirati. Za sada Lucia obavlja dva posla, ali nije joj teško, jer kaže kako je gura i činjenica jer radi dobro djelo i ističe kako će se u daljnjem radu posvetiti mladim autorima i njihovoj promociji ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. 

Međutim, do kraja lipnja zasigurno će biti posvećena humanitarnoj akciji. ''Veselim se vidjeti završni prikupljen iznos. Za sad sam zadovoljna iznosom i reakcijama. Kontaktiralo me je puno mladih mama i zahvalilo se na akciji, a da pohvale aukciju zvali su i doktori iz Petrove bolnice. Nadam se da će se Petrova bolnica moći obnoviti, a bilo bi sjajno kad bi se mogao urediti možda još koji trudnički apartman'', poručila je Lucia. 

Uplate za akciju ‘Autori za Petrovu’ mogu se izvršiti na IBAN HR5323400093510978683 za što je otvoren posebni humanitarni račun. Primatelj: Autori za Petrovu, opis plaćanja: humanitarna akcija, adresa: Zagreb. Po izvršenoj uplati, donatori ostavljaju svoje kontakt podatke kako bi sudjelovali u izvlačenju. Podaci se mogu ostaviti ili na samom webu www.autorizapetrovu.com ili na mailu autorizapetrovu@gmail.com.

Komentari 0