Life&style

Zablude o kontracepciji

O koristi ili štetnosti anti-bebi pilulama već se desetljećima raspravlja, a broj zagovornica i protivnica ove metode kontracepcije je skoro izjednačen, a ista stvar je i sa spiralama te kondomima. Većinu stavova formirale su zablude!

 Ako odlučiš koristiti kontracepciju, ovo su neke od stvari koje bi trebala znati. Kod korištenja kontracepcije treba strogo poštivati upute. Ovo su neke do zabluda koje u koje upadaju žene pri korištenju kontracepcije:  | Autor: thinkstock thinkstock

Uzimanje pauze od pilula: Da je to preporučljivo i dobro je obična je zabluda, makar si takav savjet vjerojatno čula od dobromanjernih prijateljica, poznanika... Ako uzimaš pilule dugi nis godina, dobro je katkad napraviti pauzu, da se organizam "odmori". Krivo. Naime, već nakon 48 sati nekorištenja tablete, ona se u potpunosti "isčisti" iz organizma. A svaka pauza znači da u tom periodu osim što nisi zaštićena od neželjene trudnoće, uskraćuješ sebi i druge prednosti koje pilula donosi: anti-bebi pilule nam pomažu u sprečavanju anemije, fibroma, određenih tipova tumora pa i sprečavaju endometriozu... Dakle, više pluseva nego minusa.

Neredovito uzimanje tableta: Ako piše da svaki dan uzimaš tablete u isto vrijeme, to doista nije mit. U 15 svaki dan? Onda se taj raspored treba poštivati. Mnoge žene imaju lakomislen odnos prema oralnoj zaštiti. Uzimaju tri dana za redom dok imaju odnose, pa malo prestanu, pa onda opet. Rezultat? Povećana vjerojatnost neželjene trudnoće. U tim slučajevima mehanička zaštita (kondom) je super nužna!

Dojenje kao metoda zaštite?? Prvo smo pomislili da je ovo neka šala, ali postoje žive priče na ovu temu! Naime, dok žena doji i to 6 mjeseci za redom (uz to, ne smije se izdajavati niti kombinirati dojenje s umjetnom hranom već isključivo dijete hraniti na prsima),  neće zatrudniti. Tako kažu. Danju se dijete doji, otprilike, svaka četiri sata, a noću svakih 6 sati i na taj način tijelo prirodno prestaje ovulirati, a dolazak menstruacije nakon poroda se odgađa. Ništa od toga nije istina! Ova metoda (koja uopće nije metoda kontracepcije) je iznimno nepouzdana, da ne kažemo suluda. Čak i da poštuješ spomenute uvjete i da doista nemaš menstruaciju, ne znači da ne možeš ovulirati i zatrudniti vrlo brzo nakon prvog poroda!

Možda vas zanima Znaš li za ovo? Naljepnica za penis kao kontracepcija Rubrika Love&Sex Love&Sex

Odbijaš spiralu: Oko spirale se još uvijek lome koplja. Neke žene kažu da je to najbolja stvar koju su ikad probale, neki će reći da spirala može dovesti do neplodnosti, a ima i one koje kažu da se osjetiš po željezu. No, savjet ginekologa je - ako želiš zaštitu od trudnoće na dulje vrijeme, a uz to si prezaboravna da redovito uzimaš pilulu i želiš spriječiti menstruacijske bolove, vaginalna spirala je bolji odabir od tableta. Spirale se ugrađuju najčešće na 5 godina, osim u iznimnim uvjetima ili na vlastiti zahtjev. Možda ako poželiš zatrudnjeti prije isteka tog razdoblja!

 | Autor: thinkstock thinkstock

Odabir krivog kondoma: Ako koristiš prezervativ koji ima smanjenu dozu lubrikanta, puno toga može poći krivo. Može skliznuti, puknuti ili još gore - ostati u tebi! Treba koristiti provjerene brendove, a isto tako tvoj partner mora paziti na veličinu. Ako je prevelik, može skliznuti, a ako je premali može puknuti. Ovdje treba biti jako oprezan, jer nesmotrenost u korištenju mehaničke zaštite najčešće dovodi do trudnoće.  | Autor: thinkstock thinkstock

Ne konzultiraš svog ginekologa: Ne mislimo da moraš prijaviti onaj izlazak koji je završio neočekivanim seksom, neko na sve velike promjene koje se događaju tamo dolje. Čudan miris, pojačan iscjedak, svrbež, neobični bolovi, izostanak mjesečnice... I odrugim promjenama koje nisu direktno vezane za tvoj reproduktivni sustav bi se trebala savjetovati s liječnikom. Npr. ako ćeš uzimati jaku dozu antibiotike (koji može izazvati vaginalne gljivice), prelazak na drukčiju prehranu, korištenje nekih prirodnih pripravaka. Čaj od vrkute koji je potvrđeno dobar za žensko zdravlje,  te pomaže u liječenju policističnih jajnika, no ne bi se smio koristiti s anti-bebi tabletama.

 | Autor: thinkstock thinkstock  

Ostavljaš vremenski period između dvije metode zaštite: Ako se s kontracepcijskih tableta odlučiš prebaciti na spiralu ili obrnuto, te uz to ne planiraš trudnoću tako brzo, obrati pažnju na razmake. Period prebacivanje s jedne metode na drugu moraš dogovoriti s ginekologom, a to je vjerojatno razmak od svega nekoliko dana. Tablete te prestaju štititi nakon 48 sati i ovulacija ti se smješka. Želiš li to izbjeći, dogovori s liječnikom što i kada će biti tvoja sljedeća metoda kontracepcije. Uz mehaničku zaštitu u međuvremenu...

 | Autor: thinkstock thinkstock

Koristiš krivu zaštitu: Tablete te čine nervoznom, imaš glavobolju ili imaš neke druge nuspojeve? Sa spiralom se ne osjećaš baš najbolje ili duže krvariš? Opet u svoj problem uključi svog ginekologa. On će u dogovoru s tobom probati naći najbolji mogući način zaštite. I ako ti neka metoda ne odgovara, ne moraš se zbog toga jako uzrujavati. Ako ne ide, ne ide. Naći ćeš već nešto za sebe...

 | Autor: thinkstock thinkstock

Prekineš koristiti hormonalnu zaštitu jer bi to moglo naštetiti plodnosti: Velik broj žena koristi oralnu zaštitu jer imaju neke od problema: policistične jajnike, izostanak ovulacije, izostanak menstruacije, pojačano ili smanjeno lučenje hormona... Ginekolozi su u tim slučajevima skloni pacijenticama kao terapiju dati anti-babi pilule. Ako misliš da će kontracepcijske tablete dovesti do neplodnosti, u krivu si. Za neplodnost je kriva isključivo - biologija.

Photo: thinkstock

Komentari 0