Life&style

Za žene su blagdani brdo posla - kako sam izabrala kuhano vino i opušteniji Božić umjesto savršenog

  • Za Božić dolazi mali Isus, a ne sanitarna inspekcija - ova doskočica brzo se proširila među ženama jer prepoznale smo se u njoj
  • Nabavka, pospremanje, pečenje kolača, kupnja poklona, gosti, ručak, kićenje bora, pakiranje poklona... zašto nas blagdani čine ženama na rubu nervnog sloma?
  • Nisam Grinch, ali ove sam godine odlučila da je bolje i za mene i za sve oko mene da budem opuštena i vesela mama, supruga, kći, prijateljica, nego nervozna zvijer koja viče, ali ima čiste prozore i domaće kekse

U ove predblagdanske dane, više mi je puta na whatsapp stigla poruka "za Božić dolazi Isus, a ne sanitarna inspekcija". Šalju je prijateljice; zakon je u našim ženskim grupama, a i sama sam je veselo prosljeđivala drugima - očito smo se prepoznale u ovome.

Ovo smo mi za blagdane...

Jer tu su blagdani: čišćenje kuće (lijeva kiša? Ma ipak ću malo prebrisati prozore), kupnja i pakiranje poklona (koliko sati života sam jučer potrošila u šoping centru?), nabavka hrane (čovjek bi rekao - rat će), pečenje kolača (ako ispečem pet, svekrva će 10), kićenje bora, kuhanje, ručak za obitelj (deda ne jede ribu, njemu trebam nešto drugo), pa još jedan ručak za obitelj (Kako si zaboravio kupiti gusku!!!???).

Možda vas zanima Imaš li koji? Ova 4 parfema obožavat ćemo u 2020. Rubrika Beauty Beauty

Je li normalno da si za blagdane damo toliko posla i priuštimo toliko stresa pokušavajući sve to stići? Kao i mnoge druge žene, mogu reći - da. Kažu da je i u naprednijim društvima, s emancipiranijim muškarcima, barem dvije trećine ovih poslova samo na ženama, bez obzira jesmo li zaposlene ili kućanice.

Pakiranje poklona u 1 u noći?

Sve za sreću obitelji i neodoljivo blagdansko ozračje. Što nas tjera? Pritisak društva? To od nas očekuje obitelj? Svjesno tako biramo potrošiti vrijeme? Pa... volim blagdane, obožavam imati kuću punu lampica, obožavam 20 dnevno strpati u usta neki kolačić. Ali uživam li stvarno u jedan u noći pakirati poklone. Dok se zadnja tura vanilin kiflica još peče, a bakalar čeka da ga očistim? Neeeeeee.

Nisam Grinch, ali ove sam godine prikočila. Što mi je zapravo najdraže kod Božića? Pokloni nisu, smišljanje što kome kupiti  je noćna mora. Svršeno uredna kuća još i veća - koji je smisao da svi s mokrim cipelama gaze po svježe opranom podu? Kolači? Fino je kad ih ima, no tko ih ne vidi kasnije na vagi?

Kako podvaliti kuđe kolače

Kao Nova Ja sam samo: a) u kući pospremila nered i usisala podove b) na ručak pozvala užu obitelj, ostali neka se snađu. Mogu i oni mene pozvati... c) ispekla kolačića: 0. He-he, dobila sam kutiju domaćih kolačića (hvala, teta O.!). Poslužit ću ih tek nakon božićnog ručka. Perfidno, zar ne? d) podržala sve žene koje su odlučile kupiti mađaricu i vanilin kiflice u, na primjer, Lidlu e) s mužem se dogovorila da za nas nema poklona pod borom, kupit ćemo si već nešto kasnije, kad prođe gužva f) nakon puno godina odustala da JA kupujem pokone NJEGOVOJ obitelji. Sretno mu bilo...

Možda vas zanima Pozor! Znamo gdje u Zagrebu možeš otići na besplatno šminkanje Rubrika Beauty Beauty

Draga, što si ispekla, si ispekla

A što mi je najdraže ovih dana? Druženje. Dragi ljudi. Veseli trenuci s njima. S poklonima ili bez. Ne mora u savršeno uređenoj kući uz savršenu pečenku. Zato me razveselila prijeteljičina poruka pristigla još u petak: "đir po gradu, kuhano vino, ponedjeljak oko 20. Do tad što ste kupili ste kupili, što ste ispekli ste ispekli." Mudre riječi, imenjakino moja...

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0