Life&style

Wow! Ovo mjesto izgleda kao LEGO grad. I da, doista postoji!

  • Navikli smo na monokromatske, ili bolje rečeno, akromatske gradove, jednolične zidove i ustaljeni dizajn
  • Ali zato jedno kijevsko naselje odskače od neboja i stvara blok sreće i šarenila jer svaka je zgrada druge boje, od temelja do krovova!
  • Blok podsjeća na LEGO kockice i kućice iz Monopolyja, a pozornost plijeni zbog kontrasta s ostatkom sivila glavnoga ukrajinskog grada

LEGO kockice bile su, i ostale, jedna od najdražih dječjih igara. Pretvaranje ideja u stvarnost, kreiranje neobičnih svjetova i nastanak jedinstvenih gradova uz mnoštvo boja u mnogima od nas budi uspavanog arhitekta. A šarenilo, zna se, lako može razbuditi!

Jedno ukrajinsko naselje izgleda upravo tako - kao da je sagrađeno od popularnih LEGO kockica! Nalazi se u Kijevu, ali često se spominje i kao odvojen gradić upravo zbog specifičnog dizajna i kontrasta s ostalima kijevskim naseljima i njihovim građevinama. I vrijedilo bi ga vidjeti!

 | Autor: Instagram/@marianne_theodorsen Instagram/@marianne_theodorsen

Riječ je o stambenom bloku prigodnog imena - Comfort TownInspiriran je upravo legićima, a za njegovo postojanje zaslužni su arhitekti Dmytro Vasyliev, Aleksandr Popov i Olga Alfiorova iz tvrtke Archimatika.

Možda vas zanima Cool lokacije u 7 europskih gradova koje zaista vrijedi posjetiti Rubrika Life&style Life&style

Ovo predgrađe bilo je dovršeno 2019. godine, a za realizaciju je bilo potrebno čak 11 godina. Prvi stanovnici doselili su još 2012. godine. Ipak, budući da je nekada to bila siva i zapuštena industrijska gradska zona, najveći grad Kijeva tek je nedavno službeno dočekao svoju šarenu oazu koja apsolutno plijeni pozornost.

Cilj je cijeloga projekta bila gradnja naselja u koje će ljudi poželjeti doseliti i u kojem će doista osjetiti - i vidjeti - sreću. A najjasnije je to dočarano korištenjem privlačnih boja na zgradama.

 | Autor: Instagram/@marianne_theodorsen Instagram/@marianne_theodorsen

Osim s LEGO kockicama, zbog stila kuća ga uspoređuju i s igrom Monopoly. Svaka zgrada u drugoj je boji, nježnije nijanse prekrivaju vanjske zidove, a one tamnije, u istim bojama, rezervirane su za krovove.

 | Autor: Instagram/@marianne_theodorsen Instagram/@marianne_theodorsen

Osim toga, naselje je funkcionalno, a tako i popularno za mlađe obitelji s djecom. Tu su parkovi i igrališta, a ispod stambenih prostora, u prizemlju zgrada, nalaze se kafići i dućani, dok su u blizini uredi te fitness centar.

 | Autor: Instagram/@marianne_theodorsen Instagram/@marianne_theodorsen

Ipak, zanimljivo je da niti jedan stan nema balkon, barem ne u punome smislu riječi.

 | Autor: Instagram/@marianne_theodorsen Instagram/@marianne_theodorsen

Naime, zgrade su napravljene tako da prate jednostavne geometrijske oblike i ravne površine što znači da su balkoni, budući da smetaju u realizaciji ideje, uvučeni.

Možda vas zanima Uskoro ćemo iz Zagreba letjeti na čak 24 destinacije za samo 150 kuna - ako karte rezerviraš odmah! Rubrika Life&style Life&style

Zelenih površina, kao adekvatnih zamjena velikim balkonima i terasama, ne nedostaje! Čini se da to budućim stanovnicima niti ne smeta jer ovo je naselje još uvijek jedno od najpopularnijih u cijeloj zemlji.

Photo: Instagram/@marianne_theodorsen

Komentari 0