Life&style

Vrijeme je za cimet! Evo kako on utječe na tvoje tijelo...

Advent počinje i ovo nam vrijeme uvijek miriši na cimet. Evo nekoliko razloga zašto je baš uvijek dobro dodati barem malo cimeta....

Cimet je jedna od najstarijih mirodija na svijetu, a došla nam je s istoka. Još u doba drevnog Egipta brojni su ga nazivali najčudotvornijim prirodnim lijekom. To definitivno nije bez razloga jer su njegovi pozitivni učinci na zdravlje jako važni:

1. DJELUJE PROTUUPALNO 

Već je poznato da je cimet prepun antioksidansa koji naše tijelo štite od brojnih bolesti i zaraza. Samim time, cimet djeluje protuupalno, pomaže u borbi protiv infekcija i popravlja oštećeno tkivo. Dakle, osim u kuhano vino, slobodno ga dodaj i u čaj.   | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. SNIŽAVA RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Za blagdane nitko ne pazi na šećere,a cimet je tu da uspostavi ravnotežu. On djeluje na metabolizam koji tada poboljšava osjetljivost na hormon inzulin. Zapravo, jedan sastojak cimeta zapravo oponaša djelovanje inzulina. S obzirom na to da inzulin upravlja transportom šećera iz krvi u stanicu, glukoza se brže apsorbira u stanice.  Osim toga, dokazano je da snižava razinu kolesterola i triglicerida te štiti zdravlje srca.

3. DJELUJE NA BAKTERIJSKA I GLJIVIČNA OBOLJENJA

Svi znamo koliko naporne mogu biti bakterijske i gljivične infekcije. U borbi protiv njih može pomoći i cimet, zbog cinamaldehida - svog glavnog aktivnog sastojka. Riječ je o prilično moćnom sastojku koji uspješno liječi infekcije, čak i one teže poput gljivičnih infekcija dišnih puteva. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. SPRJEČAVA LOŠ ZADAH

Cimet djeluje i protiv mikroba. Ubija mikoorganizme i sprječava njihov rast. Samim time, zube uspješno brani od karijesa i smanjuje loš zadah. Dakle, žvake s cimetom možda ti nisu ukusne, ali su višestruko korisne. Mikrobe ubija i češnjak, ali... Vrlo je jasno zašto cimet ovdje zvuči mnogo atraktivnije.

5. POMAŽE U GUBITKU KILOGRAMA

Cimet navodno ubrzava metabolizam te samim time pomaže u gubitku kilograma. Posebno je učinkovit u kombinaciji s medom. Primjerice, postoji legenda o napitku koji savršeno služi upravo toj svrsi. Potrebno je prokuhati pola žličice cimeta i žlicu meda u 1, 5-2 dl vode. Pola napitka potrebno je ujutro popiti na prazan želudac, a pola navečer. Postupak je potrebno ponavljati svaki dan, a na duge staze - obećani su benefiti. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0