Lifestyle Living 46 prikaza 04. lipnja 2012.

Volite li shabby chic?

1/7

Sigurno ste čuli za shabby chic stil uređenja, ali dosad možda niste isprobali te fantastične komade uklopiti u svoj interijer. Riječanka Biljana Pantelić Adžaga samo je jedna od mnogih kojima se ovaj stil sviđa, ali jedna od rijetkih koja se uređivanjem u shabby stilu profesionalno bavi.

 | Autor: Biljana Shabby Biljana Shabby Shabby ili "otrcani" chic posljednjih godina je stekao mnogo poklonika, prije svega među onima kojima su estetski minimalizam i jarke boje dosadili. Restauriranje starih predmeta postaje sve popularnije, a bijela boja se lako uklapa u dnevne boravke, spavaće sobe, ali i kuhinje.

Dekorativne kutije, posude za cvijeće te tacne i tanjuri samo su manji dio onoga što izgleda fantastično u shabby chic stilu. Još atraktivniji su veći komadi poput stolova, komoda i ormara koji u jednom trenu vaš dom u centru grada pretvaraju u romantično utočište.

"Shabby chic stilom sam se konkretnije počela baviti prije četiri godine. Svoju ljubav prema slikarstvu sam postupno zamijenila oslikavanjem namještaja u shabby chic stilu. Otišla sam na jednu kreativnu radionicu kako bi naučila sve o praktičnoj izradi te sam dosta istraživala na internetu", kaže Biljana koja kao omiljene karakteristike ovog stila ističe jednostavnost, eleganciju i duh romantike: "Ispunjava dom romantikiom i duhom prošlih vremena. To je stil sa pričom, ima svoju prošlost i osobni karakter."

 | Autor: Biljana Shabby Biljana Shabby

 | Autor: Biljana Shabby Biljana Shabby

Shabby stil uvijek iznova oduševi apliciranim ružama, pomalo istrošenim kutovima i ukrasima te mesinganim ručkicama. Biljana ističe kako sam shabby nema podstilova, ali kako je sastavni dio stilova kao što su vintage, romantic cottage i french country. Ovisno o načinu na koji se obradi komad namještaja, on može spadati u bilo koju skupinu i na taj način se prilagoditi prostoru.

Biljana kaže kako nikad nema stvari kod sebe, nego uglavnom uređuje stvari koje joj donesu, iako planira i sama početi kupovati komade i uređivati ih po svom osobnom ukusu. "Moju publiku čini svatko tko voli nesavršenu, pohabanu ljepotu namještaja s prošlošću. Svatko tko voli shabby chic želi unijeti malo romantike u svoj klasično ili moderno uređen dom", objašnjava simpatična Riječanka.

 | Autor:

Kada je kreativni porces u pitanju, Biljana kaže kako nema mnogo nedoumica: "Kad ugledam komad starog namještaja, odmah ga poželim obojati i udahnuti mu novi život. Dovoljan je pogled da dobijem početnu viziju kako ga urediti, iako u samom procesu uređivanja dođe do sitnih izmjena u odnosu na početnu ideju."

 | Autor: Biljana Shabby Biljana Shabby

Biljana ne može izdvojiti omiljeni komad namještaja jer su joj svi jednako dragi. "Kod nekih radova potrebno je više vremena i truda, ali sve to spada u proces stvaranja koji me raduje i ispunjava" objašnjava ova diplomirana ekonomistica čiji radovi koštaju od 220 kn naviše.
 

Komentari 0