Life&style

Voliš seriju Prijatelji? Ovih 13 činjenica sigurno nisi znala!

  • Legendarna serija Prijatelji završila je s emitiranjem prije 18 godina, no i dandanas je popularna i voljena i od starih, ali i novih generacija
  • Serija koja se prikazivala 10 godina stekla je kultni status među sitcomovima i postala sastavni dio pop kulture
  • Svaki pravi fan misli da zna sve o seriji, no kladimo se da nešto od ovih 13 činjenica nisi znala! Iskušaj svoje znanje o seriji Prijatelji i njenim likovima

Prva epizoda serije Prijatelji izašla je 22. rujna davne 1994. godine, ašestero junaka gotovo odmah je osvojilo gledatelje na malim ekranima diljem svijeta. Serija je ukupno imala 10 sezona i 236 epizoda, a zadnja se prikazala 10 godina kasnije, točnije 6. svibnja 2004. godine. Nije loše zapamtiti ove podatke, mogli bi ti pomoći na nekom pub kvizu, jer je serija Prijatelji danas jedna od najkultnijih i najvoljenijih humorističnih serija u povijesti sitcoma. 

Sqiud game - serija Igra lignje Možda vas zanima 7 činjenica o megapopularnoj Netflixovoj seriji ''Igra lignje'' koje vjerojatno nisi znala Rubrika Life&style Life&style

Iako je od posljednje epizode prošlo 18 godina (ispričavamo se što ovim informacijama činimo da se osjećaš staro), Prijatelji i danas oduševljavaju neke nove generacije, dok ih mi koji smo odrasli s njima, uvijek volimo ponovno pogledati. U Americi Prijatelje još uvijek svakodnevno gleda 16 milijuna ljudi! Gotovo nijedna serija se ne može pohvaliti takvim brojkama i popularnosti toliko godina nakon završetka. 

via GIPHY

Kladimo se da ovih 13 činjenica o Prijateljima nisi znala!

Pravi fanovi znaju napamet gotovo sve reference i citate, od kojih su mnogi tijekom godina postali djelom pop kulture. Iako možda misliš kako o Prijateljima sve znaš, uvijek postoji još neki "fun fact" koji možda nisi čula. Donosimo ti 13 manje poznatih činjenica o seriji Prijatelji - provjeri svoje znanje, a onda testiraj i svoje prijatelje!

1. Originalni naziv serije nije bio Prijatelji

Iako danas ne možemo zamisliti da se serija ikako drugačije zove, Prijatelji su prvotno trebali imati potpuno drugačije ime. Karey Burke, bivši izvršni direktor u udarnom terminu na NBC-u, rekao je za Vanity Fair 2012. da su se autori dvoumili između naslova Six of One i Gen X. Six of One je čak bio naziv za pilot epizodu, no onda su autori serije David Crane i Marta Kauffman došli s idejom "Prijatelji". Burke je kazao kako su svi mislili da je naslov dosadan, no autori su inzistirali. I super da jesu jer tko bi danas mogao zamisliti da se zove ikako drugačije?

2. Prijatelja prvotno nije trebalo biti šest

Ross, Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Joey - možeš li zamisliti seriju bez i jednog od ovih šest likova? Teško. Ipak, serija je prvotno napisana sa samo četiri glavna prijatelja dok su Phoebe i Chandler trebali biti sporedne uloge. 

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

3. Phoebe je stvarno bila trudna

Razlog zašto je Phoebe u seriji bila trudna je taj što je glumica Lisa Kudrow u stvarnom životu u to vrijeme bila trudna. Pisci serije Prijatelji su shvatili da nema smisla prikrivati trudnoću već su je samo uvrstili u priču i tako je Phoebe postala surogat majka trojki koje je rodila za svoga brata.

4. Aniston je mrzila Rachelinu frizuru

Iako su sve žene 90-ih htjele imati Rachelinu frizuru, Jennifer Aniston ju je mrzila. U jednom intervjuu rekla je kako je to bila "najružnija frizura koju je ikada vidjela" te kako ju je bilo jako teško održavati. 'Rachelicu', koja je postala frizura jedne ere, i dandanas rekreiraju mnogi, uključujući zvijezde poput Selene Gomez.

via GIPHY

5. Serija NIKADA nije snimana u New Yorku

Može se reći kako je sedmi glavni lik serije Prijatelji upravo grad New York. Međutim, iako je serija o šest prijatelja u NYC-u, Prijatelji se nikada tamo nisu snimali... kao, uopće. Čitava serija je snimljena u Warner Bros studiju u Los Angelesu, a samo je vanjski dio stambene zgrade Prijatelja snimljen u NYC na rubu ulice Bedford and Grove. A turisti i dan danas traže famoznu fontanu iz špice serije...

Zašto je OVA scena iz Prijatelja bila zabranjena diljem svijeta?

6. Ellen Degeneres je mogla biti Phoebe

Uloga za lik Phoebe je prvotno ponuđena tadašnjoj stand-up komičarki, a današnjoj voditeljici Ellen Degeneres, međutim ona je ulogu odbila. Nakon toga su se na audiciji za ulogu šašave Phoebe borile i zvijezde poput Kathy Griffin i Jane Lynch, a ulogu u Prijateljima je konačno dobila Lisa Kudrow. 

7. Bruce Willis je završio u Prijateljima radi oklade

Bruce Willis je bio gostujuća zvijezda u Prijateljima u tri epizode, a sve zahvaljujući ili zbog kolege iz filma The Whole Nine Yards Matthewa Perrya. Matthew i Bruce su se kladili - ako film postane broj jedan na kino blagajnama, u što Bruce nije vjerovao, morat će se besplatno pojaviti u Prijateljima. The Whole Nine Yards je rasturio u kinima, a Bruce je za svoju ulogu u Prijateljima čak osvojio i nagradu Emmy.

via GIPHY

8. Courteney Cox je trebala biti Rachel

Courteney je prvo ponuđena uloga Rachel, međutim nakon čitanja scenarija Cox je rekla kako vidi sebe više kao Monicu i da bi radije igrala tu ulogu. Autori su pristali, a ispostavilo se kao Monica i Courtney zbilja imaju sličnosti - naime i glumica je jednaki entuzijast za urednost i čistoću!

9. Davidu Schwimmeru je prvome ponuđena uloga 

Ne samo što mu je prvome ponuđena uloga već David Schwimmer nije ni morao ići na audiciju za Rossa. Davida su izravno kontaktirali jer su ga producenti ranije vidjeli na nekoj audiciji za drugu ulogu i kasnije ga se sjetili kada su radili Prijatelje kao savršenog kandidata za ulogu. I bio je!

10. Pravo ime Marcela je Katie

Rossov majmun Marcel koji se pojavio u ukupno 8 epizoda zapravo nije majmun već majmunčica i ime joj je Katie.

via GIPHY

11. Tajni sastanci 

Šestoro prijatelja imalo bi privatno druženje iza pozornice prije svake epizode. Nisu dopuštali ulaz nikome niti ikakvim kamerama u prostoriju dok su se pripremali za show. Prijatelji su zbilja bili Prijatelji i van seta i to je ono što su uspijeli prenijeti na ekran!

12. Courtney Cox jedina nije dobila nominaciju za Emmy nagradu

Prestižnu televizijsku nagradu Emmy od čitave šestorke jedino nije dobila glumica Courtney Cox za ulogu Monice. Aniston je bila nominirana 7 puta, a osvojila 1 Emmy, dok je najviše nominacija imala Lisa Kudrow za Phoebe - čak 14, no osvojila je isto samo 1 Emmy.

13. Od 22.500 dolara po epizodi do milijun dolara

U prvoj sezoni, svi šestero Prijatelja bili su plaćeni 22.500 dolara po epizodi. Taj iznos se udvostručio u drugoj sezoni, a pred kraj serije, svi su dobivali honorar od čak milijun dolara po epizodi. To ukupno iznosi 6 milijuna dolara samo za glavnu glumačku ekipu. Ukupna cijena po epizodi naglo je porasla na 10 milijuna dolara!

Photo: Wenn

Komentari 0