Life&style

Voliš biti aktivna i zimi? Evo što odjenuti dok trčiš i voziš bicikl

Pješačenje ti nije opcija, ranojutarnje prometne gužve te živciraju, a ti se svog omiljenog prijevoznog sredstva ne odričeš niti kada stupnjevi padnu ispod nule? Evo nekoliko trikova kako se odjećom spasiti od hladnoće!

Temperature jesu blizu ništice, no tjelesnom aktivnošću se moramo baviti, jer to smo si kroz novogodišnje odluke obećale, zar ne? Ljubitelji dvoranskog sporta ovu temu mogu slobodno preskočiti, no ako dvije popularne sportske aktivnosti planiraš izvoditi i po zimi, donosimo ti nekoliko praktičnih savjeta za zimsku biciklističku i trkačku odjeću.

Što nositi kada po zimi voziš bicikl?

Čak i iskusni biciklisti koji se sjajno snalaze u dnevnom prometu i voze bicikl godinama zimskog se vremena ipak pribojavaju. Hladnoća, padaline, vjetar... toliko toga ne ide u prilog zimskim biciklistima. No, ako je ljubav prema vožnji bicikla toliko jaka, pravi će biciklisti učiniti sve kako bi sjeli na svog ljubimca s dva gumena kotača.

 | Autor: thinkstock thinkstock

1. Zaštiti ekstemitete

Kada voziš bicikl po zimi, prvo što moraš zaštiti su stopala i ruke. Pažljivim utopljavanjem dlanova i stopala si automatski zaštitila i ostatak tijela, a nošenje kvalitetne odjeće koja utopljava ekstremitete. Tako ćeš izbjeći previše slojeva koji ti otežavaju vožnju na biciklu. Ovisi o stupnju hladnoće, ovo su pravila za utopljavanje:

Ako se temperatura kreće od 12 do 15 Celzija iznad ništice dobro bi bilo imati osnovne stvari. Na rukama vodootporne mekane rukavice slobodnih prstiju, a na nogama vunene čarape srednje debljine. Ako se temperature kreću između 10 i 12 Celzija, rukavice otvorenih prstiju zamijeni zimskim rukavicama od flisa s učinkom izolacije.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp S lijeva na desno: Rukavice bez prstiju Dechatlon 79 kn, Vunene rukavice H&M 32 kn, Zimske rukavice Dechatlon 139 kn

Vunenim čarapama srednje debljine dodaj i grijače za nožne prste, te traku za glavu od flisa. Ispod 10 stupnjeva voziti bicikl je izazov. Moraš se pobrinuti da ti se ekstremiteti ne smrzavaju. Navednoj opremi (rukavicama izolirajućeg učinka, vunenim čarapama i grijačima nožnih prstiju, i trakama za kosu) dodaj i grijače za zglobove i ruke i neoprenske navlake za noge.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

S lijeva na desno: Vunene čarape Charcoal 199 kn, Neoprenska navlaka za cipele Specialized 479 kn, Čarape za biciklizam Joma 69 kn

Kada se temperature spuste ispod nule, nije preporučljivo voziti. Ako je vožnja biciklom iz nekog razloga neodgodiva, pokušaj imati što više postaja u kojima ćeš se moći nakratko ugrijati.

2. Pokrij prsa

Važno je zaštiti vrat i prsa od hladnog zraka. U ne tako davnoj prošlosti biciklisti su gurali novinski papir ispod debelih vesta kako bi spriječili doticaj hladnog zraka oko prsa. Srećom, od novinskog papira smo ipak malo napredovali. Rješenje je vodootporni prsluk. Kada se kombinira s grijačima ruku i zglobova i kada se nosi preko uske biciklističke zimske jakne, prsluk će te na duge staze uspjeti izolirati od hladnoće, a ako ti ne treba, jednostavno ga možeš posložiti u džep jer je izrađen od tankog poliestera.

Ipak, kad temperature padnu ispod 10 stupnjeva Celzija, odaberi vodootpornu jaknu umjesto vodootpornog prsluka.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

S lijeva na desno: Vodootporni prsluk Gore 474 kn, Vodootporna jakna Gore 937 kn,  Prsluk za zaštitu prsa i pluća Salomon 699 kn

 | Autor: thinkstock thinkstock

3. Zaštiti koljena

I mlađi i stariji biciklisti moraju zaštititi svoja koljena od hladnoće. Biciklisti koji su tek započeli s ovom aktivnošću imaju nedovoljno razvijene zglobove zbog čega su skloniji ozljedama hrskavice od iskusnih vozačka bicikla. Već pri temperaturi od 10 do 15 stupnjeva Celzija oni bi trebali nositi grijače za koljena. Iskusni biciklisti će iste grijače zatrebati kada ima manje od 10 Celzija, dok na temperaturi ispod 7 stupnjeva Celzija svi bi biciklisti trebali nositi biciklističke tajice dugih nogavica. 

Savjet plus za bicikliste kojima oči suze - biciklističke naočale su odličan odabir! Možda izgledaju malo smiješno, no spriječit ćeš nepotrebno sušenje očiju...

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

S lijeva na desno: Navlake za ruke Cube 299 kn, Naočale Blitz 231 kn, Navlake za noge Cube 299 kn

ŠTO NOSITI KADA TRČIŠ ZIMI?

Trčanjem se tvoje tijelo zagrijava. No, to ne znači da ćeš iz kuće izletjeti u odjeći i za trčanje, malo hodati, i početi trčati tek nakon 2 kilometra. To će se vjerojatno završiti tvojim vraćanjem kući grijanjem toplom vodom pod tušom i proklinjanjem same sebe i svoje lude novogodišnje odluke. Nije nemoguće trčati po zimi, ali se dobra priprema mora napraviti. U zatvorenoj  toploj prostoriji se istegni i zagrij kako bi pri izlasku na hladan zrak odmah mogla početi trčati. Prvo pravilo trčanja po hladnoći - obuci se toplo i funkcionalno.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Trčanje ne trpi debele slojeve i napuhane jakne koje ćeš 3 minute nakon trčanja poželjeti skinuti sa sebe. Jednakom brzinom kojom se tijelo pri trčanju zagrije, se i hladi. Zbog osjećaja hladnog znoja na tijelu ćeš osjećati kako je period hlađenja tijela još puno, puno brži. Znojnu odjeću je potrebno što prije skinuti sa sebe i krenuti pod vrući tuš. Ako nisi u prilici presvući se, nabavi toplu vestu i hlače koje ćeš obući preko odjeće za trčanje dok ne dođeš do toplog tuša. Kao što smo rekli, nije dobro oblačiti se u debele slojeve, ali je potrebno obući se slojevito. Naravno, trčanje možeš započeti s jaknom koju ćeš kasnije moći zavezati oko struka, ili je ostaviti na nekoj međustanici; ukoliko trčiš više krugova oko iste destinacije, možeš jaknu ostaviti u svom automobilu ili planinarskom prenoćištu ili nekom lokalu. 

Ovo je osnovna odjeća za trčanje po zimi: 

Tajice ili hlače za trčanje

Top (midium ili high support po želji)

Dryfit majica dugih rukava kao bazni sloj (ovisi o stupnjevima Celzija, možeš kombinirati i majicu debljeg i majicu srednje debelog materijala)

Rukavice za trčanje ili zimske rukavice

Traka za glavu

Zimska kapa s vizorom

Vodootporna jakna za trčanje

Čarape za trčanje (dri fit materijal ili vuna)

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Tajice Under Armour 314 kn, traka Dechatlon 39 kn, jakna Under Armour 223 kn, Top Nike 113 kn, čarape Falke 65 kn

Savjet plus: kada trčiš po hladnijem vremenu, računaj de će tvom tijelu biti u startu biti do 6 stupnjeva Celzija toplije, pa zato nema potrebe za nakrcavanjem odjeće na sebe ako prilike ne zahtijevaju. Naravno; ta brojka stupnjeva ovisi i tome kakve si tjelesne građe, kakav ti je brzina, te koliko daleko trčiš. Krećemo na... Tri, četiri... SAD!

Photo: thinkstock

Komentari 0