Life&style
1/7

Vodeći trendovi u uređenju kupaonica

Kupaonice su odavno prestale služiti isključivo svojoj funkciji te su danas simbol udobnosti i luksuza, male oaze mira i relaksacije. Njihovom uređenju stoga pristupamo s velikom pažnjom, što naglašavaju i stručnjaci iz studija za uređenje interijera Domenico Leonardi.

Uređenje kupaonice za mnoge predstavlja najzanimljiviji dio pri dekoraciji doma. Dok je izgled kupaonice ne tako davno ovisio o odluci vašeg vodoinstalatera, danas postoji mnoštvo opcija između kojih možemo birati, ovisno o budžetu i prioritetima. Naglasak se pomaknuo sa čiste održivosti i funkcionalnosti na personalizaciju i udobnu atmosferu samoga prostora. Kupaonica tako mnogima predstavlja utočište u koje mogu pobjeći na kraju napornog dana i posvetiti se samo sebi.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Jasminka Naranđa iz studija za uređenje interijera Domenico Leonardi nadodaje: “Nigdje drugdje nismo toliko prisutni u svojoj svijesti i toliko povezani s elementom vode, koja predstavlja izvor našeg života! Blagotvorna za sva naša osjetila, voda dobiva na sve većoj važnosti i time podiže kupaonicu na ljestvici životnih prostora.”

Stoga nije rijetkost da se u uređenje kupaonice uloži najviše vremena, truda i naravno - materijalnih sredstava. No, dobro uređena kupaonica predstavlja dugoročno ulaganje, s obzirom da njen izgled nećete mijenjati tako često, kao što je to slučaj s ostalim prostorijama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Danas su sve popularniji veliki i prostrani prostori, koji uz klasične sanitarije sadrže i namještaj, tekstile i visoku tehnologiju. Također, kupaonice danas uključuju i sve više privatnih prostora, poput ograđenog dijela za presvlačenje ili posebnog dijela za šminkanje. Ipak, tajna dobro uređene kupaonice nalazi se u malim luksuznim detaljima, bilo da se radi o poboljšanoj funkcionalnosti kroz ugrađenu visoku tehnologiju, ili pak čistoj estetici kroz pažljivo odabrane ukrasne komade.

Kako je cilj današnjeg društva povećati ekološku osviještenost, tako su sve popularnija i pametna rješenja u uređenju kupaonice. Toaleti s dvojnim ispiranjem koji štede vodu zamijenili su staromodne vodokotliće, dok se kao najnoviji trend nametnulo recikliranje vode iz tuševa.

“Sanitarna oprema dobila je nove, ponekad zapanjujuće oblike. Klasične umivaonike zamijenio je neobičan dizajn – uz već popularne ravne, jednostavne linije kvadratičnih umivaonika, dolaze nam i asimetrični, zakrivljeni, plosnati, valoviti ili pak obojani umivaonici", ističe Jasminka.

Ukoliko imate priliku i mogućnosti, preporučamo vam uvođenje podnog grijanja, koje će također pozitivno djelovati i na vaše zdravlje. Nadalje, vrlo zanimljiv detalj koji se definitivno pokazao kao vodeći trend jesu mali, ugrađeni hladnjaci. Iako se na prvi dojam čini neskladnim, rashlađeni prostori su idealno mjesto na kojem biste trebali držati lakove za nokte, određene lijekove ali i organske kozmetičke proizvode.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Tri vodeća stila

Što se tiče uređenja cjelokupne prostorije, istaknula su se tri vodeća trenda. Najpopularniji od njih tako je dizajn inspiriran spa centrima, koji odiše luksuzom, urednošću, vrhunskom funkcionalnošću i naravno, čistom estetikom. Glavni cilj takvog dizajna jest okružiti se prirodom, u čemu će vam pomoći odabir pločica u teksturama prirodnih materijala i umirujućih, zemljanih boja. Kamen i drvo tako čine najpopularnije materijale, dok ćete možda najbolji dojam ostvariti pločicama od bambusa. Usprkos neutralnim tonovima, sve su popularnije i pločice s ručno oslikanim motivima. Najnoviji trend jest dizajn inspiriran tradicionalnim Japanskim ilustracijama, kojim dominiraju detalji poput rozog trešnjinog cvijeta i zelenih slavuja na petrolej-plavoj podlozi.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Ukoliko imate velik prostor na raspolaganju, opcije za osobnu wellness oazu su mnogobrojne. Najbolje je uložiti u dobru kadu ili tuš, glavne dijelove kupaonice zaslužne za vašu relaksaciju. Tako su danas vrlo traženi veliki, walk-in tuševi, s ugrađenim masažerima, parom, kontrolom temperature i audio sistemom. Klasične masažne kade i dalje ne gube na popularnosti.

Spa dojam ostvarit ćete i tapeciranim ležaljkama, stiliziranim drvenim ormarima te obavezno umjerenom rasvjetom. Vrlo je važno zatvoriti ormariće kako bi se očuvao dojam urednosti i čistih linija.

Drugi trend u uređenju kupaonica jest industrijski stil, kojem dominiraju uzorci sirovog betona, metala i kamena. Kod ovog minimalističkog dizajna najbitniji su detalji, poput drški za ormare ili okvira za ogledalo u toploj boji bronce, koja će unijeti dašak topline u otmjen, ali hladan izgled kupaonice.

“Različiti materijali stvaraju različite efekte koje percipiramo ne samo osjetom vida, već i opipa što daje jednu novu dimenziju kupaonici”, naglašava Jasminka.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Posljednji trend se odnosi na tradicionalan, pomalo vintage stil u duhu viktorijanskog doba. U ovom slučaju potrebno je paziti na izbor materijala te izbjegavati sintetičke materijale poput plastike, kako biste održali autentičnost. Kamen, drvo, mramor, cigle i keramika tako će se idealno uklopiti u vašu vintage kupaonicu. I kod ovog stila tajna je u detaljima - antikne slavine i ručke na ormarićima, velika ogledala s impresivnim okvirima, pa čak i obiteljski portreti ili umjetnička djela. No, najbitniji je izbor same kade - u ovom slučaju preferiraju se velike, samostojeće kade, smještene na sredini prostorije. Od boja dominiraju bijela, bež, siva, tamno plava i zlatna, dok su i tapete prošarane ornamentima čest izbor za takav dizajn kupaonice.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Gdje spremiti mnogobrojne potrepštine?

Bez obzira na stil koji izaberete, najčešći problem pri dizajnu kupaonice jest pitanje smještaja raznovrsnih kozmetičkih potrepština. Ormarići za smještaj vrlo su važni za cjelokupni dizajn prostora i potrebno ih je dobro osmisliti i oblikovati u skladu s ostatkom. Izbjegavajte velike, duboke ladice, te umjesto njih odaberite manje ladice s puno pregrada, vertikalne police za ručnike ili čak police u obliku kocke kako bi vam sve bilo na dohvat ruke.

U malim prostorima, taj problem je pogotovo izražen. Jasminka Naranđa savjetuje što je najbolje učiniti u tom slučaju: “Kod malih kupaonica ormariće možemo smjestiti iza ogledala, ispod umivaonika, ili pak na dio slobodnog zida. U tom slučaju najbolje ga je postaviti vertikalno, uvis, što je više moguće. Ako je kupaonica mala i mračna, neka ormarići budu izrađeni u visokom sjaju ili s ogledalima na vratima.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Pri uređenju kupaonice najbitnije je znati što želite postići, pronaći inspiraciju te unijeti malo strasti u cijeli proces. Ukoliko imate ograničeni budžet, željeni izgled najbolje ćete postići glamuroznim detaljima, poput kristalnog lustera, koji će unijeti dašak elegancije u cijelu prostoriju.

U galeriji pogledajte neke od trendova pri uređenju kupaonice...

Photo: Thinkstock

Komentari 0