Life&style

Vjeruješ li još u laži koje su nam podvaljivali kad smo bili djeca?

Kao djecu, roditelji su nas uvjeravali u razne stvari. Ako im nešto što radimo nije bilo po volji, smislili bi razlog u koji bi mi naivno povjerovali i (eventualno) to prestali raditi (ok, možda bi smanjili). U koje smo to mitove vjerovali kao djeca?

Koliko puta smo samo čuli da moramo jesti mrkvu kako bi imali dobar vid ili da ne smijemo piti kavu jer će nam narasti rep. Naravno, kao mali u to smo vjerovali. Dobro, neki vjeruju i dan danas, ali zapravo ništa od toga nije istina. Pomoću tih malih trikova i laži, roditelji su nas pokušali naučiti što smijemo, a što ne. Izdvojili smo neke od najčešćih zabluda u koje smo slijepo vjerovali. 

''JEDI PUNO MRKVE DA BOLJE VIDIŠ''

Ovo je najčešća izjava roditelja dok ti stavljaju juhu u tanjur, a ti se svim silama boriš protiv još jedne mrkve. To naravno nije istina. Mrkva ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje jer je puna beta-karotena kojeg naše tijelo pretvara u vitamin A, ovisno o potrebi, ali ne poboljšava vid. 

via GIPHY

''NEMOJ PITI KAVU, NARAST ĆE TI REP''

Iako sad kad ovo čujemo znamo da nema veze ni sa čim, dok smo bili mali, ovo nam je bio jedan od najvećih strahova. Nemali broj nas volio je žličicom jesti ostatke kave u koje bi nasipali šećer. I uvijek bi dobili prijekoran pogled uz prijetnju da će nam od toga rep narasti. 

Možda vas zanima 10 stvari koje nikad ne bi trebala reći svom djetetu Rubrika Life&style Life&style

''NE IDI VAN MOKRE KOSE''

Na naše pitanje zašto ne smijemo van mokre kose, najčešći odgovor od strane roditelje je bio da ćemo dobiti upalu mozga. No prava istina je da je virus taj koji uzrokuje upalu mozga ili stručno encefalitis. Bilo da se radi o prehladi ili gripi mokra kosa nije uzrok jer upala bez uzročnika ne postoji, a virus i bakterija mora postojati u našem tijelu. 

via GIPHY

''NE GLEDAJ U KRIŽ, OČI ĆE TI OSTATI TAKO''

Bilo da smo gledali u križ ili radili razne grimase s licem, roditelji su nas plašili da je nam tako lice i ostati. Čak i u pubertetu kad bi na roditeljske savjete okretali očima, odgovor je bio da će nam tako ostati oči. To je bila njihova prijetnja kako bi se primirili i počeli pristojnije ponašati jer bi nas žuta minuta obično uhvatila u javnosti. Istina je ta da nam oči ne mogu ostati u tom neprirodnom položaju. 

via GIPHY

''MAKNI SE SA PROPUHA DA SE NE RAZBOLIŠ''

Nema one koja bar nekoliko puta u životu nije čula kako je propuh opasan za zdravlje, bilo to u djetinjstvu ili odrasloj dobi. Na Balkanu vlada opće poznati mit da je propuh glavni krivac za sve. Ne rijetko se događa da netko zatvara prozore na 40 stupnjeva Celzijusa jer- propuh! No i neki doktori su potvrdili da nema znanstvenih dokaza da postoji uzročno posljedična veza između propuha i bolova u vratu i/li leđima... Neki to tvrde iz osobnog iskustva, ali medicinski dokazi ne postoje. 

Možda vas zanima Ovaj odgojni trend pretvara djecu u nesposobne osobe Rubrika Life&style Life&style

''JEDI ŠPINAT I BIT ĆEŠ JAK KAO POPAJ''

Još jedna u nizu usporedbi s omiljenim animiranim likom kao poticaj da nešto napravimo. Špinat je jako dobar za zdravlje jer je bogat željezom, kalcijem, vitaminima C i K i karotenoidima. Mnogima od nas on nije bio omiljeno jelo i izbjegavali smo ga u širokom luku, pa su roditelji zaista trebali imati puno mašte ne bi li nas natjerali da pojedemo nešto zdravo. No prava istina je da se samo od špinata ne može nabildati.

via GIPHY

''NE SJEDI NA HLADOM BETONU''

Bilo da sjediš na betonu usred ljeta ili nekog drugog godišnjeg doba, to je noćna mora svake majke i bake. Hladan beton je uzrok svih zaraza, upala, loših ocjena u školi ili bilo koje druge nedaće. Pa čak i kad ga sunce ljeti ugrije. Naravno, nije najzdravije sjediti na hladnom betonu, ali bome nije ni uzrok svega lošeg što nam se događa. 

Photo: Thinkstock/Miss7

Komentari 0