Life&style

ViuViu Home stoji iza čarobnih lampi i cvjetnih lustera: mijenjaju se prema našim željama

  • Kreacije domaćih brendova osobito su nam prirasle srcu, a posebice one koje su izrađene ručno te one koje se ističu svojom estetikom, originalnošću, održivim pristupom te korištenjem prirodnih materijala
  • Nađe li se tu još i multifunkcionalnost proizvoda kao jedan od glavnih sastojaka, našoj sreći nema kraja
  • Svim spomenutim oduševio nas je domaći brend ViuViu Home u čije smo se čarobne lampe, cvjetne lustere, ali i ostale zanimljive komade zaljubili na prvi pogled

Otprilike desetak puta godišnje moj dom prolazi kroz veće ili manje transformacije. Dakako, u ovu brojku ubrajam i razmještanje stvari uzrokovano smještanjem božićnog drvca ili redovito predimenzioniranih okićenih uskrsnih grana na strateške pozicije, ali i sve one kalkulacije i kombinacije koje se nađu na dnevnom redu kad god u jednom od svojih 'thrifting' pohoda ulovim kakve zanimljive komade ili se pak iz grada vratim s odbačenim komadom namještaja u kojem valjda samo ja vidim potencijal da zabljesne neviđenim sjajem. 

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, Podna čarobna lampa

Stilske me promjene vesele, kako u modi, tako i u uređenju doma, pa iako sam određenoj estetici i komadima već godinama vjerna, uvijek mi srce s veseljem poskoči kada mi prilikom gledanja dobro poznatih vizura pogled padne na nešto što još jučer nije bilo tu, ali će se zato idućih nekoliko dana, tjedana ili mjeseci ponosno šepuriti na svom novom pijedestalu i krasti poglede svima koji se nađu u mom domu. 

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, vješalica

Osim što sam osobito slaba na sve što potječe iz nekih minulih vremena, posebno mjesto u mom srcu imaju komadi domaćih brendova i dizajnera, a posebice oni koji su izrađeni ručno te oni koji se ističu svojom estetikom, originalnošću, održivim pristupom te korištenjem prirodnih materijala. Nađe li se tu još i multifunkcionalnost proizvoda kao jedan od glavnih sastojaka, mojoj sreći nema kraja.

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, 'Second life' vaza od kaširanog papira

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, 'Second life' zdjela od recikliranog papira i školjki

Svim spomenutim oduševio me domaći brend ViuViu Home iza kojeg stoje silno kreativna Martina Knezović i njezin suprug Jure,  vođeni željom da ponude hrvatske proizvode izrađene od domaćih prirodnih sirovina, proizvode koji su autentični i koji pričaju svoju priču dok istovremeno doprinose očuvanju okoliša te proizvode koji će svojom multifunkcionalnošću pridonijeti smanjenju gomilanja  raznolikih dekoracija.

Možda vas zanima 'Moderna vremena' prikovala su nas uz male ekrane, a mi smo priveli Mateja i Maju Merlić koji su s tatom Dubravkom radili na projektu Rubrika Life&style Life&style

Centrom inspiracije za svoj rad zovu naš najsunčaniji otok na kojem redovito borave, a inspiraciju za ime brenda pronašli su u riječima 'vijuviju' koje je često govorio njihov sin Nikola kad god bi kao mali crtao crteže koji su se sastojali od vijugavih linija. Posveta nekim od najslađih trenutaka njegovog odrastanja nije utkana samo u ime, već i u logo brenda, a vijugavost se, kako kažu, prenijela i na  određene proizvode te je dijelom vidljiva i na nekim pletenim komadima.

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, Čarobna lampa i pletena visilica

A kako točno opisati ViuViu kao brend? Oni sami vole reći da stvaraju jedinstvene i kvalitetne proizvode koji su spoj dekorativnih i uporabnih predmeta i koji ističu ljepotu prirode i ručnog rada. Svaki proizvod pažljivo je izrađen s ciljem da spoji estetiku, funkcionalnost i ljubav prema prirodnim materijalima i očuvanju okoliša, a jednaku količinu ljubavi koju posvećuju samim proizvodima posvećuju i svojim kupcima, nastojeći da svaka interakcija s brendom bude inspirirajuća, te naglašavajući autentičnost, jednostavnost i istinsku ljubav prema ručno izrađenim predmetima.

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, Čarobna lampa

Kod pletenih se proizvoda, kažu, koriste tradicionalnim vještinama koje su se prenosile s koljena na koljeno, čime ne samo da oživljavaju tradiciju, već i svakom komadu daju dušu i jedinstvenost, a ručnom izradom otvaraju vrata prilagodbi željama kupaca, omogućujući veći stupanj personalizacije, pa svaki komad postaje unikatan i savršeno prilagođen potrebama kupaca. “Upravo sudjelovanje kupca u stvaranju proizvoda dodaje posebnu vrijednost proizvodu i čini svaki komad posebnim jer je izrađen samo za njega”, poručuje Martina.

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, Čarobna lampa

Iako se načelima održivosti vode još od prvog dana, od prošle su godine odlučili dati još veći doprinos očuvanju okoliša ponudivši svoj najtraženiji proizvod - čarobne lampe, i s posebnim sjenilima iz linije 'second life'. Naime, proizvodi iz ove linije izrađuju se od resursa koji bi inače bili odbačeni, točnije od već korištenog papira, a čime se materijalima daje drugi život, pomaže okolišu i potiče kružno gospodarstvo. Osim recikliranog papira, nerijetko koriste i školjke, morsko staklo, iskorištene plutene čepove, ostatke drva...

“Svaki komadić recikliranog materijala nosi sa sobom priču o očuvanju okoliša i kreativnosti - na taj način podsjećamo na važnost recikliranja i brige za naš planet. 'Second life' proizvode izrađujemo na otoku Hvaru i oni odražavaju našu posvećenost održivosti i lokalnoj proizvodnji. S ciljem korištenja što više održivih materijala koji su dostupni i proizvedeni lokalno, našim radom želimo podržati ekološki prihvatljiv pristup. Za sušenje naših lampi ne trošimo električnu energiju; umjesto toga, koristimo prirodne resurse poput sunca i vjetra na otoku”, kaže mi.

Možda vas zanima Statement ogledala u trenu će transformirati prostor, a domaći brend Linderior ima baš prekrasne modele Rubrika Life&style Life&style

Pletene visilice koje također nude inspirirane su starim vršnjakom za ribe, otkrivenim u obiteljskoj konobi na otoku Hvaru, a nastale su, kažu, s namjerom da sačuvaju tradicionalnu vještinu pletenja, stvarajući prve hrvatske pletene visilice! Izrađuju ih posebnom tehnikom u kojoj se šiba plete i spaja čvrstim ribarskim koncem, a namijenjene su svima koji žele unikatni dekor u svom domu koji se izrađuje ručno na otoku Hvaru! One, kao divan spoj tradicije i suvremenog dizajna prenose duh otoka Hvara, stvarajući iznimno autentičan i šarmantan ugođaj u svakom prostoru.

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, multifunkcionalni etažer

Osim lampi i visilica, ponudu brenda čine razni multifunkcionalni (i) dekorativni predmeti poput vješalice izrađene od drveta bukve koja, osim svoje primarne funkcije vješanja jakni i torbi, može poslužiti i kao dekorativni element jer se na nju može staviti vaze s cvijećem; ogledala od vrbove šibe i rafije; pletene mreže koja služi kao organizator, ali je isto tako idealna za vješanje i sušenje cvijeća; drvene lepeze koja može poslužiti za razne aranžmane cvijeća; multifunkcionalnog etažera kojeg se može koristiti za razne dekoracije ili kao stalak za kolače, raznovrsnih vaza, dekorativnih zdjela...

 | Autor: ViuViu Home ViuViu Home Foto: ViuViu Home, multifunkcionalna mreža

Iako je gotovo pa nemoguće izdvojiti određene komade od kojih je baš svaki poseban na svoj način, naše su srce na prvi pogled osvojila upravo rasvjetna tijela, odnosno već spomenute čarobne lampe i cvjetni luster koji će na najšarmantniji način istaknuti svaki kutak doma u kojem se zateknu. “Naše čarobne lampe pružaju mogućnost potpune kreativnosti u oblikovanju svjetlosnog doživljaja. Unutar staklenog postolja svake lampe mogu se postaviti raznolike dekoracije - suho cvijeće, školjke, okviri s fotografijama, figurice, biljke...

Punjenje lampe je prilika za izražavanje vlastite kreativnosti - jednostavno se podigne staklena kupola ili drveni poklopac, postavi se željena dekoracija i svjetlost će oživjeti vlastiti jedinstveni dizajn”, objašnjava nam Martina, dodajući da ovakav inovativan pristup potiče maštovitost i umanjuje potrebu za gomilanjem raznolikih dekoracija. “Ponekad je dovoljno izvući neki stari detalj koji stoji pohranjen u kutijama, fotografiju ili neku dragu uspomenu te je smjestiti unutar lampe, da lampa ne bude samo izvor svjetlosti već i priča o vama", poručuje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIUVIU home (@viuviu_home)

A baš kao što se izgled čarobnih lampi mijenja ovisno o sezoni, našoj inspiraciji i raspoloženju, cvjetni nam luster pruža mogućnost da naš dom osvjetljava i krasi rasvjetno tijelo koje će imati novo ruho koliko god često mi to htjeli. Tijelo ovog lustera, bez imalo sumnje jednog od najposebnijih koje smo ikada vidjeli, čine dva drvena koluta koja služe i kao postolja za mnoštvo epruveta iliti minijaturnih vaza u koje se po želji dodaje razno cvijeće, a čime nam se daje prilika za stvaranje najčarobnijih cvjetnih instalacija. Uopće ne mogu zamisliti koliko bi transformacija ova krasota u mom domu doživjela za jednog putovanja oko Sunca, ali sam sigurna da je malo koji komad u stanju u život i svakodnevicu unijeti toliko radosti, prpošnosti i vedrine kao što je to ovaj. 

Photo: ViuViu Home
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super