Life&style

Vitezovi, sokolarenje i legenda o vještici Mare: Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu ne treba propustiti

  • Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu u Istri obilježava 10. obljetnicu, a traje od 05. do 07. kolovoza
  • Dolaze i udruge iz drugih zemalja, Italije, Mađarske, Slovačke, Sloveniji koje će pokazati svoje vještine te će program biti pravi vemeplov u srednji vijek
  • Ako još nemaš ideju za produženi vikend - možda smo ti upravo dali jednu!

U središtu južnog dijela Istre, otprilike na pola puta između Pazina i Pule, nalazi se tipičan istrarski pitoreskni gradić okružen šumama, pašnjacima i vinogradima. Ime mu je Svetvinčenat ili Savičenta ili San Vincenti - kako ti se više sviđa. Mjesto je dobilo ime po hispanskom mučeniku sv. Vincenciju, po kojemu naziv nosi i jedna od pet crkvi koje se nalaze u mjestu. Renesansni gradić pravi je istarski dragulj s bogatom turističkom ponudom te brojnim manifestacijama koje se odigravaju u izvanredno atraktivnim povijesnim prostorima ovog gradića. 

Ovog vikenda održava se 10. izdanje Srednjovjekovnog festivala

Najpoznatiji od njih je Srednjovjekovni festival koji se odvija već dugi niz godina, točnije ove godine obilježava svoje 10. izdanje. Festival u Svetvinčentu počinje sutra, 05.kolovoza i traje čitav vikend. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Srednjovjekovni festival traje od 05.08. do 07.08.

Nakon dvije godine stanke posjetitelji ponovno mogu uživati u čarima srednjeg vijeka u Istri. U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirati će mnoge srednjovjekovne udruge koje dolaze iz nekoliko zemalja, kao što su Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija te domaće udruge iz Hrvatske. Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

Sve započinje u petak 5. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi sokolarski show, a odmah nakon toga i svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Možda najuzbudljivi dio festivala za one najmlađe predviđen je upravo za petak, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela.

Safari bar na rtu Kamenjak Možda vas zanima Kultni Safari na rtu Kamenjak jedan je od legendarnih beach barova na Jadranu Rubrika Life&style Life&style

Subota, 6. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva gdje posjetitelji mogu vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava. Glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu

Posljednji dan, u nedjelju, posvećen je legendama gdje kulminira program s prikazom legende o vještici Mare te sam kraj festivala kada se scenski dočarava "spaljivanje kaštela".

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Srednjovjekovni festival

Zašto bi svaka žena trebala provesti barem jedan vikend godišnje u Istri

Uistinu bogat program posjetiteljima svih uzrasta nudi ponešto zanimljivo, između ostalog srednjovjekovni sajam, prezentaciju srednjovjekovne kuhinje, radionice kaligrafije, radionice izrade srednjovjekovnih frizura, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje i drugo. Naravno, vrijedno je napomenuti kako možemo očekivati i bogatu gastro ponudu lokalnih proizvođača.

Ako još uvijek nisi isplanirala produženi vikend, izlet u Istru uvijek je dobra ideja, a ovoga vikenda nudi uistinu zanimljiv sadržaj.

Photo: Instagram @jelenavitasovic

Komentari 0