Life&style 26. svibnja 2022.

Pula postaje središte dječje književnosti: Na jubilarnom Monte Libriću gostuje i pravi - kraljevski piton!

Pixsell/Srećko Niketić.
  • Nakon dvije godine alternativnih rješenja i hibridnih online varijanti, poznati pulski Festival dječje knjige Monte Librić svoje će jubilarno, petnaesto izdanje održati u potpunosti uživo
  • Festival će ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova i najveći sajam knjiga za djecu
  • Temom festivala Librić Zoo Park, glavna pažnja bit će usmjerena na omiljene likove dječjih knjiga – životinje
  • Zagrebački ZOO iz Maksimira dovodi neke od životinja, među kojima je i pravi kraljevski piton!

Festival dječje knjige Monte Librić ove se godine vraća u poznatom izdanju, uživo! Ovoga puta činit će to od 6. do 12. lipnja ponovno u pulskom gradskom parku, nadomak Dvojnih vrata, kojeg Puljani zovu Kukuriku park. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4 tisuće naslova na dvije festivalske lokacije, u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Temom Librić Zoo Park glavnu pažnju usmjerit će na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga.

Petnaest festivalskih godina proslavit će se tako uz najveću dječju književnu temu i to na otvorenom s festivalskom pozornicom smještenom u hladu atlaskog cedra, dok će se knjige nalaziti na već prepoznatljivim Faustusima, knjiškim štandovima posvećenim Vrančićevim padobranima. 

Okosnica programa i ovoga će puta biti poznati Piknik s autorom u kojem će se predstaviti naslovi autora i autorica koji su svoju inspiraciju uglavnom potražili u životinjskom svijetu, a životinje izašle iz knjiga i mašte doći će i u stvarnost. U Puli će svoje knjige promovirati redom poznati i nagrađivani književni stvaraoci, a s druge strane edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite životinja, njihovim navikama i posebnostima. I baš kao što u umjetnosti prisustvo životinjskog svijeta doprinosi jednostavnijem poimanju zbilje, tako i edukacija, pogotovo o ugroženim životinjskim vrstama, donosi svijest o neraskidivim vezama čovjeka s prirodom i životinjama. 

 | Autor: Pixsell/Srećko Niketić Pixsell/Srećko Niketić

Librić Zoo mijenjat će se iz dana u dan, a bioraznolikošću našeg Jadrana otvorit će ga Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli životinjama iz naše neposredne morske blizine kao što je morska mačka bljedica. Zagrebački Zoološki vrt pobrinuo se za egzotičnu stranu priče i iz Maksimira dovodi zmije i kornjače, među kojima se svakako ističe kraljevski piton.

Možda vas zanima... KVIZ: Voliš čitati? Dovrši naslov knjige i saznaj koliko se dobro sjećaš kultnih djela Rubrika Life&style Life&style

Agencija za ruralni razvoj Istre skrenut će pažnju na istarsku kozu kao zaštićenu vrstu u Hrvatskoj čiji je opstanak ozbiljno ugrožen. Sa sovom, jastrebom i orlom gostovat će jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu, istarski šaptač pticama, Hari Herak. Snagu i ljepotu konja, životinje koja u umjetnosti zauzima gotovo centralno mjesto, predstavit će Ranč Barba Tone. 

Koliko je poznato Monte Librić je prvi i jedini literarni festival na kojem životinje ravnopravno gostuju uz bok književnim stvaraocima čiju ekipu ove godine čini niz sjajnih imena: Olja Savičević Ivančević uz ilustratoricu Luciju Mrzljak predstavit će slikovnicu Moj prijatelj Mačkodlak; poznata glumica i pjevačica Mila Elegović stiže sa svojim prvijencom za djecu, zbirkom pjesama Zašto ptice pjevaju?; Koraljka Milun pojavit će se s romanom Baton i Roni, umjetnica Branka Hollingshworth Nara govorit će o slikovnici Bocka, ilustriranoj prema priči Bruna Mezića; renomirani umjetnik, ilustrator i kipar, Svjetlan Junaković dolazi sa svojom autorskom slikovnicom Tata u pidžami; spisateljica Milana Vuković Runjić ima već drugu knjiga za djecu Mjesec od papira, a poznati meteorolog Zoran Vakula serijal “Vremenaste priče”.

Festival dječje knjige Monte Librić | Autor: PR/Matea Smolčić Senčar PR/Matea Smolčić Senčar Monte Librić sajam knjige za djecu

Prvi put ćemo upoznati spisateljicu Ladu Franić s knjigom Jakov zna sve, a posebnim programom Librić po našu predstavit će se slikovnica Kapelin, posvećena Matiji Vlačiću Iliriku, autorica Majde Milevoj Klapčić, Katarine Brajdić Drajdić, Ane Dundara Pajić i ilustratora Vibora Juhasa. 

Dvojezična komponenta Librića istaknuta je tradicionalnim programom Più che una storia koji nastaje u partnersko-kreativnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula. Talijanske autore ovog pute predvode Vincenzo Stera i Daniele Dibiaggio s knjigom Zoo party te David Conati i Gianluca Passarelli naslovom Salviamo l'ambiente e l'energia. Za scenske izvedbe i radionice zaduženi su glumci Petra Blašković i Luka Juričić.   

Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić obilovat će i umjetničkim radionicama te scenskim programima. Od svakodnevne likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara, Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera.   

Knjige će biti snižene i više od 50%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije. 

Možda vas zanima... 'Onkraj zime': Nova uzbudljiva knjiga Isabel Allende koja se preklapa i s njezinim osobnim životom Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0